Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

14.6.2018

Elintarvikkeeksi tarkoitetut hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Hyönteisillä on samoja allergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.

Vuoden alusta lähtien Suomessa on sallittu kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö elintarvikkeina. Hyönteisiä voidaan myös rouhia, jauhaa tai kuivattaa. Hyönteisistä on tullut lyhyessä ajassa suosittu elintarvikkeiden proteiininlähde.

- Äyriäisallergisen kannattaakin tarkistaa esimerkiksi leipien pakkausselosteet, sillä hyönteisjauhojen käyttö leipomoissa on yleistynyt, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiariskistä ovat vielä vähäisiä. On mahdollista, että hyönteisruoka voi aiheuttaa jopa voimakkaita reaktioita allergisille henkilöille. Siksi Evira pitää ehdottoman tärkeänä, että allergiariski merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa.

Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeena myytävien hyönteistuotteiden pakkausmerkinnöissä on oltava maininta: ”Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille.” Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä.

- Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon, Anne Vuorenmaa sanoo.

 

Lisätietoja

Asiantuntija Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714, anne.vuorenmaa@allergia.fi

Sivua päivitetty: 14.6.2018