Hurraa, hyönteinen!

5.6.2020

Kesän pitäisi olla pörriäisten ja ötököiden juhlaa. Niillä on tärkeä tehtävä luonnon toiminnan kannalta, joten hyönteisten joukkokato on suuri huolenaihe. Sen sijaan, että huiskimme ja häädämme tiehensä iniseviä ja surisevia ötököitä, pörriäisiä ja pistiäisiä, meidän pitäisikin sanoa: Hurraa, hyönteinen!

Allergia-, iho- ja astmaliiton Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarisen mukaan hyönteisten joukkokatoon on havahduttu kunnolla vasta viime vuosina. Yhtenä syynä on, ettei pitkäjänteistä seurantatietoa juuri ole. Perhosista tiedetään sentään jotakin, mutta monet muut, vaikkapa pölyttävät pistiäiset, ovat iso kysymysmerkki.

Hyönteisten ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen on erittäin vakava ongelma.

- On selvää, että ihminen ei selviäisi ilman hyönteisiä, minkä vuoksi niiden huomioiminen luonnonsuojelussa ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa olisi ensiarvoisen tärkeää. Luonnon monimuotoisuuden merkitys ekosysteemien vakauden ja joustavuuden ylläpitäjänä sekä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukena on noussut yleisempään keskusteluun vasta viime aikoina, hän sanoo.
 

Ei kuitenkaan pelkkää juhlaa

- Katsotpa mihin vain tai menetpä mihin vain, olet todennäköisesti kuusijalkaisten seurassa. Hyönteiset ovat luontomme monimuotoisuuden ydintä. Ne muodostavat reippaasti yli puolet kaikista Suomessa tavatuista eliölajeista, Kimmo Saarinen toteaa.

Suomesta hyönteisiä ja hämähäkkieläimiä tunnetaan yli 25 000 lajia. Lajirikkaimpia ryhmiä ovat pistiäiset, kaksisiipiset, kovakuoriaiset, perhoset ja nivelkärsäiset. Kaksisiipisiin kuuluvat esimerkiksi kärpäset, nivelkärsäisiin puolestaan luteet, kaskaat ja kirvat.

Kaikki hyönteiset eivät ole ihmisen kannalta ongelmattomia. Kirvat käyttävät ravinnokseen viljelykasveja ja elintarvikkeita, jolloin niitä pidetään tuholaisina. Hyönteiset myös levittävät tauteja. Ihmisen kannalta merkittävin on hyttyslevitteinen malaria. Ampiaisten ja mehiläisten myrkylle herkistyneet ihmiset voivat saada niiden pistosta voimakkaan ja jopa hengenvaarallisen yleisreaktion, anafylaksian.

- Tästä huolimatta varsinkin allergisen ihmisen kannalta kiinteä suhde luontoon on tärkeä. Immuunijärjestelmämme tarvitsee monimuotoisen luonnon opettajia toimiakseen tarkoituksenmukaisesti miljardien ystävien ja miljoonien vihollisten keskellä, Kimmo Saarinen sanoo.
 

Ole ötököiden ystävä:

  • jätä osa nurmikosta leikkaamatta, anna kaikkien kukkien kukkia – myös voikukkien
  • istuta pihalle paljon erilaisia kasveja
  • rakenna pistiäisille ötökkähotelli – pihan marjapensaat kiittävät
  • tee perhosille baari – punaviini maistuu monelle lajille
  • rakenna risuaita – ötökät viihtyvät ja linnuille voi löytyä uusi pesäpaikka
  • laita pihapuuhun linnunpönttö – asunnoista on kova pula

Sivua päivitetty: 5.6.2020