Mitä tietoa etsit?

Euromelanooma-kampanja 2017: Ihotautilääkärit tarjoavat ilmaisia luomitarkastuksia ympäri Suomen

2.5.2017

Ihosyöpään ja siltä suojautumiseen liittyy edelleen paljon myyttejä. Euromelanooma-kampanja oikoo näitä auringonottoon ja ihosyöviltä suojautumiseen liittyviä yleisiä harhakäsityksiä. Euromelanooma-kampanjaan kuuluu tänä vuonna myös ilmaiset luomitarkastukset 10 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Suomessa melanoomaan sairastuu yli 1300 henkilöä vuosittain. Melanoomalle altistuvat kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta. Ihomelanooman suurin yksittäinen ulkoinen riskitekijä on altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle, erityisesti ihon palaminen on haitallista.

Aurinkotietoisuus ja aikainen hoito nostavat parantumisodotetta

Monesti luullaan, että rusketus on terveellistä tai että se suojaa ihosyövältä. Rusketus on kuitenkin osoitus auringon ultraviolettisäteilyvahingosta ja siitä, että iho yrittää suojata itseään. Rusketus ei siis ole terveellistä ihmiselle. Toinen yleinen myytti on, että pilvisenä päivänä iho ei pala, vaikka on osoitettu, että esimerkiksi ilmakehän sumupilvet voivat jopa voimistaa UV-säteilylle altistumista. 

Ihosyövän paras ennaltaehkäisijä on aurinkotietoisuus ja auringon ultraviolettisäteilyltä suojautuminen.2 Aikainen hoito parantaa ihosyövän parantumisodotetta ja siksi omaa ihoa kannattaa tarkkailla. HUS:n ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Bouchardin mukaan suurin osa ihosyövistä saadaan poistettua, kun ne hoidetaan varhaisessa vaiheessa.

Ilmaisia luomitarkastuksia 10 paikkakunnalla

Euromelanooma on ihotautilääkärien aloitteesta järjestettävä vuosittainen kansainvälinen kampanja, jonka avulla lisätään tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta sekä riskitekijöistä. Osana kampanjaa ihotautilääkärit tekevät jälleen tänäkin vuonna ilmaisia luomitarkastuksia. Suomessa luomitarkastuksia tehdään toukokuun toisella viikolla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Mikkelissä, Porissa, Seinäjoella, Tampereella sekä Vaasassa. Ajanvaraus ilmaiseen dermatologin luomitarkastukseen avautuu 2.5.2017 klo 8, osoitteessa www.euromelanoma.org/suomi.

Melanooman kokenut muusikko Mato Valtonen mukana kampanjassa

Tämän vuoden kampanjassa on vahvasti mukana ihosyövän sairastanut muusikko Mato Valtonen.

Euromelanooma-kampanja

Euromelanooma on eurooppalainen dermatologien organisoima kampanja, jonka tavoitteena on melanooman ja muiden ihosyöpien ehkäiseminen sekä varhainen diagnosointi. Kampanjaan osallistuu vuosittain yli 30 maata ympäri maailman. Kampanjan kansalliset yhteistyökumppanit Suomessa ovat Avainapteekit, Bristol-Myers Squibb, Docrates Syöpäsairaala, Omega-Pharma, Allergia- ja astmaliitto, Iholiitto, Suomen Privaattidermatologit Ry, Suomen Ihotautilääkäriyhdistys ja Syöpäjärjestöt.

Mato Valtonen kertoo kokemuksistaan

www.euromelanoma.org/suomi

https://www.facebook.com/euromelanomasuomi/

Sivua päivitetty: 3.5.2017