Aurinkopainotteisten kurssien avustusta harkittava uudelleen

4.1.2022

Atopiaa ja psoriaasia sairastavien aurinkopainotteiset kurssit uhkaavat loppua kokonaan kevään 2022 jälkeen. Tähän asti toimintaa rahoittanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ei aio enää ehdottaa kursseille rahoitusta. Allergia-, iho- ja astmaliitto vaatii, että STEA tarkastelee avustusehdotustaan uudelleen.

STEAn avustusehdotukset vuodelle 2022 julkaistiin joulukuussa. Avustusehdotus vastasi Allergia-, iho- ja astmaliiton avustushakemusta muutoin, mutta STEA ei enää ehdota rahoitusta aurinkopainotteiselle sopeutumisvalmennukselle ja kursseille etelässä atoopikoille ja psoriaasia sairastaville.

STEAn mukaan sopeutumisvalmennukset kuuluvat Kelan vastuulle. Kuitenkin lain mukaan Kela ei voi järjestää sopeutumisvalmennusta ulkomailla. Näin ollen keskivaikeaa ja vaikeaa atopiaa sairastavat joutuvat vaikeaan tilanteeseen, kun tutkitusti vaikuttavia kursseja ei voida jatkossa järjestää.

Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Psoriasisliitto jättivät joulun alla STEAlle kannanottonsa, jossa ne pyytävät avustusehdotuksen uudelleen tarkastelua.

Liittojen järjestämät kurssit on todettu hyödyllisiksi Kuntoutussäätiön tekemässä selvityksessä sekä kurssien osallistujille teetetyissä kyselyissä.

Kursseille osallistuneet tarvitsevat todennäköisesti vähemmän lääkehoitoa, kuntoutusta ja terveydenhuollon käyntejä. Osallistujien parantunut työ- ja toimintakyky vähentää tarvetta olla poissa työstä ja opinnoista sairauden takia ja auttaa selviytymään arkisista toimista vähemmällä avustuksella.

Lisätietoja:

Psoriasisliiton ja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton yhteinen kannanotto STEAlle

Toiminnanjohtaja Paula Hellemaa, puh. 041 513 0224, paula.hellemaa@allergia.fi

Sivua päivitetty: 4.1.2022