Tuhat atoopikkoa vastasi Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselyyn: Atooppinen ihottuma vaikuttaa voimakkaasti koko elämään

6.11.2018

Atooppinen ihottuma vaikuttaa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin, uravalintoihin ja työssä suoriutumiseen. Atooppisen ihottuman vaikutukset ulottuvat myös seksuaalisuuteen ja perheen perustamiseen.

Lähes tuhat atooppista ihottumaa sairastavaa yli 18-vuotiasta osallistui sähköiseen verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin atooppisen ihottuman vaikutuksia sairastavien ja heidän läheistensä elämään.  

- Ihosairauksia pidetään helposti vain kosmeettisena haittana, mutta todellisuudessa ne ovat pitkäaikaisia elämänlaatuun ja moniin valintoihin vaikuttavia sairauksia, sanoo tutkimustuloksia avaava asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa näkyvä ihottuma saattaa jo pikkulapsilla aiheuttaa erilaisuuden kokemuksia ja johtaa sosiaalisten tilanteiden välttämiseen. Erilaisuuden kokeminen voi alentaa itsetuntoa ja vaikuttaa haitallisesti minäkuvaan ja sen kehittymiseen.

Vaikeinta on kutina

Ihon kutina, hilseily ja rikkoutuminen vaikeuttavat nukkumista, mikä heijastuu työssä jaksamiseen ja kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun. 

Sairauden taloudellinen kuormitus näkyy muun muassa siinä, että atoopikot joutuvat hankkimaan kalliimpia materiaaleja, kustantamaan valohoitoja sekä selviytymään sairaudesta johtuvista ansiomenetyksistä. 

- Atooppisen ihottuman hoito vaatii jaksamista silloinkin, kun hoitoväsymys iskee. Sairaus ei anna lomaa. Kyselyssä sairastuneet toivovat rasvaamisen sijaan saavansa pitkävaikutteista tehoa hoitoonsa. He kertovat tämänhetkisen hoitotilanteensa olevan lähinnä perus- ja kortisonivoiteiden käyttöä sekä antihistamiineja,
Kaisa Toikko sanoo.

Suomalaisista 25–30 prosentilla on jossakin elämänsä vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Tämä tarkoittaa reilusti yli miljoonaa ihmistä. Laajan atoopikkokyselyn toteuttivat yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, YouGov sekä Sanofi.


Lisätiedot:
Asiantuntija Kaisa Toikko, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, p. 040 1522024, kaisa.toikko@allergia.fi
Tiedottaja Maija Krappe, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, p. 050 440 6916, tiedotus@allergia.fi 
 

Sivua päivitetty: 7.11.2018