Astman lääkehoito ja korona

19.3.2020

Säännöllisesti otettava astmalääkitys on erityisten tärkeä aina. Nyt koronaepidemian aikana astman pitäminen hyvässä hoitotasapainossa on erityisen tärkeää.

Meille on tullut yhteydenottoja kortisonipohjaisten hengitettävien lääkkeiden vaikutuksesta vastustuskykyyn. Hengitettävät lääkkeet vaikuttavat paikallisesti keuhkoputkissa, eivätkä vaikuta merkitsevästi vastustuskyvyn alenemiseen. Hengitettävät kortisonipohjaiset lääkkeet ovat siis turvallisia käyttää.

Hengitettävät lääkkeet otetaan normaalisti, mikäli oma vointi pysyy tavanomaisena. Lääkkeiden lisämisestä tai avaavan lääkkeen lisäämisestä ei ole mitään erityisohjetta vain sillä perustella, että astmaa sairastava kuuluisi riskiryhmään. 

Jos astmaoireita tulee, on syytä herkästi lisätä lääkitystä lääkärin ohjeen mukaan. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että keuhkoputkia avaava lääke otetaan otettavan hoitavan lääkkeen rinnalle, tarvittaessa useamman kerran päivässä säännöllisesti. Hoitavan lääkkeen nosto-ohje määräytyy sen mukaan, millaisella annoksella sitä käytetään normaalisti. Jokaisella astmaatikolla lääkärin kirjoittama ohje lisääntyneiden astmaoireiden hoidosta.

Jos astmaoireet eivät helpota pahenemisvaiheen hoito-ohjeilla muutamassa päivässä, ota yhteys hoitavaan yksikköön.

 

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 24.3.2020