Astmaa sairastava hyötyy tupakoinnin lopettamisesta

9.5.2019

Astmaa sairastaville on merkittävää haittaa sekä passiivisesta altistumisesta tupakansavulle että aktiivisesta tupakoinnista. Tupakointi on myös astman riskitekijä. Allergia-, iho- ja astmaliitto piti jo yli 40 vuotta sitten astmaatikkojen puolta vaikuttamalla tupakkadirektiivin syntyyn, joka kielsi tupakoinnin julkisissa sisätiloissa.

Samalla kun direktiivi tumppasi tupakat sisätiloissa, loppui huomattava osa tupakoimattomien altistumisesta passiiviselle tupakoinnille, joka saattaa olla jopa haitallisempaa kuin tupakoitsijan henkeen vetämä savu.

- Tupakansavussa on tuhansia ihmiselle haitallisia yhdisteitä, jotka vaurioittavat lähes jokaista elimistömme osaa. Jo lyhytkestoisen altistumisen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat elimistössä, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia, iho- ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa vaara sairastua erilaisiin tupakan aiheuttamiin sairauksiin kasvaa mitä pidempään tupakoi. Tupakan palaessa syntyvä häkä sitoutuu vereen nopeammin kuin happi, jolloin kudosten hapensaanti vähenee.

Erityisesti astmaa sairastavat hyötyvät tupakoinnin lopettamisesta. Yleensä infektiot ja pahenemisvaiheet vähenevät, astmalääkkeiden tarve vähenee ja suorituskyky paranee.

- Tupakoivilla astman taudinkuva voi usein olla epätyypillinen ja siten diagnoosin tekeminen ja hoito voivat olla haasteellisempia kuin tupakoimattomilla. Tupakoinnin loppumisen jälkeen astman oireilu voi muuttua helpommin tunnistettavaksi, hän sanoo.

Tupakointi heikentää myös astman hoitoon käytettävien hengitettävien lääkkeiden tehoa merkitsevästi. Lisäksi tupakointi hidastaa hengitysteiden tulehdusten paranemista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja on toiminnan alusta asti ottanut kantaa tupakoinnin rajoittamiseen. Tupakka on pahimpia sisäilman pilaajia. Tupakansavulle ei ole turvallisuusrajaa, pienetkin pitoisuudet ovat haitallisia. Viime vuosina liitto on vaikuttanut siihen, ettei tupakointipisteitä tai -astioita ole julkisten tilojen ja yritysten pääsisäänkäyntien yhteydessä.

 

Lisätiedot:

Asiantuntija Kaisa Toikko, kaisa.toikko@allergia.fi, 040 152 2024, Allergia-, iho- ja astmaliitto 

 

Sivua päivitetty: 9.5.2019