Mitä tietoa etsit?

Ammattilainen neuvoo oikean tekniikan astman ja keuhkoahtaumataudin lääkitykseen

4.5.2015

Astmaa ja keuhkoahtaumatautia hoidetaan osittain samoilla lääkkeillä. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että inhaloitavien lääkkeiden tekniikkaa on hyvä kerrata säännöllisesti. Liitto järjestää astmasta ja keuhkoahtaumataudista koulutuksen terveydenhuollon ammattilaisille yhdessä Farmasian oppimiskeskuksen kanssa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan astman ja keuhkoahtaumataudin tyypilliset oireet ovat samat: hengenahdistus, yskä ja limannousu. Sairauksia hoidetaan osittain samoilla lääkkeillä.

- Kun sairaus on todettu, tarvitaan perusteellinen opastus lääkintään ja sairauden seurantaan. Ajan mittaan tekniikkaa on hyvä varmistaa säännöllisesti esimerkiksi allergia- ja astmaneuvojan vastaanotolla tai apteekissa. Väärin inhaloitu lääke ei tehoa, toteaa koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Vaikka astma ja keuhkoahtaumatauti ovat eri sairaudet, niillä on myös yhtäläisyyksiä. Tupakointi on molemmissa riskitekijä. Tupakoivalla astmaatikolla on suurempi riski sairastua keuhkoahtaumatautiin.

- Keuhkoahtaumatautia on vaikeaa erottaa astmasta ilman lääkärin tekemää erotusdiagnoosia. Samankaltaiset oireet voivat viitata kumpaan tahansa sairauteen. Lisäksi potilaalla voi olla molemmat sairaudet yhtä aikaa. Oireiluissakin toki on eroja pitkällä aikavälillä. Astma on aaltoileva sairaus, keuhkoahtaumatauti etenevä, Anne Vuorenmaa kertoo.

Liitto kouluttaa astman ja keuhkoahtaumataudin omahoitotekniikoihin
Allergia- ja astmaliitto kouluttaa säännöllisesti terveydenhuollon ammattilaisia niin allergioiden kuin astman hoidossa. Nyt liitto järjestää koulutuksen erityisesti astma- ja keuhkoahtaumataudin lääkitykseen.

Putket tukossa – astma ja keuhkoahtaumatauti -koulutus järjestetään Helsingissä tiistaina 12. toukokuuta. Teemoja ovat muun muassa astma vai keuhkoahtaumatauti (Timo Helin, keuhkosairauksien ja sisätautien el., allergologi, HYKS Iho- ja allergiasairaala), inhalaattorit haltuun (työpaja) ja PEF-mittarit ja muut hoidon apuvälineet (työpaja). Koulutukseen osallistuu noin 70 terveydenhuollon ammattilaista ja se järjestetään yhteistyössä Farmasian oppimiskeskuksen kanssa.

Lisätiedot toimittajille
Toimittajat ovat tervetulleita koulutukseen 12.5. klo 8.30 – 16.15, Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Helsinki.
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
Koulutusohjelma osoitteessa www.allergia.fi/koulutus.

 

Sivua päivitetty: 4.5.2015