Moni selviää allergioista neuvonnan ja netin avulla

5.4.2019

Ensi viikolla käynnistyy historian 37. Allergiaviikko. Viikkoa alettiin viettää keväisin siksi, että kevään ja kesän siitepölyt aiheuttivat runsaasti oireita allergisille. Neuvonnalle ja vertaistuelle on edelleen suurta tarvetta. Tänä päivänä siitepölyallergiset voivat vaihtaa kokemuksia vasta perustetussa Siitepölyallergiset -Facebook-vertaisryhmässä.

Allergiaviikko on vuosien kuluessa jakanut paljon tietoa ja tukea arkeen. Yhä yleisempää on myös se, että kuunnellaan vertaista eli samassa elämäntilanteessa elävää ja se näkyy vertaisryhmien suosiossa. Vertaisten ohella asiantuntijan tuki on kuitenkin edelleen tärkeää ja se näkyy allergianeuvonnassa. 

- Allergiaviikko aloittaa edelleen niin sanotun allergiakauden eli kevään pölyt, kesän heinät, auringon ja pistiäiset eli tarve tuelle ja neuvonnalle ei ole kadonnut minnekään vuosien kuluessa, sanoo Allergia, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

- Allergioiden hoito ja oheistukset ovat vuosien varrella muuttuneet melkoisesti. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten ohjeistettiin aloittamaan antihistamiinilääkitys hyvissä ajoin ennen oletettua siitepölykauden alkua. Nyt riittää, että antihistamiinien käytön aloittaa, kun oireet ilmaantuvat, hän jatkaa.

Se mikä on siis opittu kymmen vuotta sitten, ei välttämättä päde tänä päivänä lainkaan allergiakaudesta selviämiseen. Monta silloista ohjeistusta on muuttunut.

Verkosta haetaan yhä enemmän ohjevideoita

Tänä päivänä erilaisiin allergioihin pyydetään yhä enemmän ohjevideoita ja ajankohtaista tietoa, että miten selvitä piinakaudesta.

- Verkkosivujemme suosituin ohjevideo on nenäkannun käyttö. Lisäksi pefpuhallusohjeistus ja anafylaksia-teema kiinnostaa lähes ketä tahansa. Tämä kertoo siitä, että netti on yhä useammin allergisen tuki, Anne Vuorenmaa sanoo.

- Viime keväänä lanseerasimme astmalääkkeen otolle WhatsAppneuvontapalvelun, jonka suosio yllätti meidät positiivisesti. Vain oikein otettu lääke auttaa, joten palvelusta voi olla merkittävä apu oirehtivalle, hän jatkaa. 

Allergiaviikko on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton joka keväinen kampanja, jolloin tuetaan kansalaisia alkavan allergiakauden alussa. Lisätietoja arkeen löytyy allergia.fi -sivuilta. Vuoden 2019 kampanjaviikko on osa liiton 50 vuotisjuhlavuotta ja sillä viikolla pyritään tekemään liittoa tunnetuksi kansalaisille. Juhlavuoden humussa on mukana pääyhteistyökumppanina ACO-tuotesarja. 

Lisätietoja:

Asiantuntija Anne Vuorenmaa, anne.vuorenmaa@allergia.fi, p. 040 558 3714

Kampanjaa koskevat kysymykset viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko, niki.alanko@allergia.fi, 040 5255 982

Sivua päivitetty: 5.4.2019