Allergiaviikko 17.–23.4.2017: Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä?

11.4.2017

Ihomme on kosketuksissa tekstiilien kanssa valtaosan vuorokaudesta. Allergiaviikon teema painottuukin tänä keväänä tekstiilikemikaaleihin. Aihe, jota harva tulee ajatelleeksi, ennen kuin iho kutisee uuden vaatteen alla.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia.

-Jos uudet farkut alkavat jalassa kutittaa, voisi olla syytä kiinnostua, mitä vaatteet sisältävät, miten ne on tehty, mistä niitä ostaa ja tuleeko vaatteet pestä ennen käyttöä, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Moni uusi vaate on syytä pestä ennen käyttöä. Esimerkiksi tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa.

Kemikaaleilla lisätään käyttömukavuutta

Kemikaalien avulla tekstiilille saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten helppohoitoisuus ja käyttömukavuus. Toisaalta niistä poistetaan ei-toivottuja ominaisuuksia, kuten kutistuminen tai rypistyminen.

-Tekstiilikemikaalien tyypillisin haittavaikutus on ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot. Tekstiileiden aiheuttamien allergisten ihoreaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille, asiantuntija Sanna Virtanen Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

-EU:n lainsäädäntö valvoo tekstiilituotantoa EU:n alueella. Muualta tilatuissa tekstiileissä saattaa olla EU:ssa kiellettyjä, terveydelle haitallisia kemikaaleja. Homeenestoainetta käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissa, ja se on yksi ärsyttäjistä, Sanna Virtanen jatkaa.

Tekstiilikemikaalien kanssa on tekemisissä kuluttajien ohella ammattilaiset. Tämän vuoden Allergiaviikossa ovat mukana muotisuunnittelija Mert Otsamo, tekstiilivalmistaja Black Moda sekä Allergiatunnuksella varustettu pyykinpesusarja Mini Risk.

Yhdistyksissä tapahtumia kautta maan

Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät tapahtumia Allergiaviikolla. Tarkista yhdistyksesi tapahtumat ja tule mukaan! Lisäksi voit osallistua Allergiaviikon ’kisakatsomoon’ verkossa: ke 19.4. klo 18 osoitteessa www.allergiaviikko.fi tulee saatavillesi kolme videota tekstiileiden kemikaaleista sekä yksi lähetys astman omahoidosta. Liiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi Allergiaviikon Facebook-sivuilla 19.4. klo 18.30–19.30.

Allergiaviikko on Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 17.–23. huhtikuuta.

Lisätiedot toimituksille

Kampanja: viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, p. 040 5255 982
Asiantuntija Sanna Virtanen, p. 0400 241104
Tiedottaja Maija Krappe, 050 440 6916, tiedotus@allergia.fi

 

 

www.allergiaviikko.fi

Sivua päivitetty: 11.4.2017