Mitä tietoa etsit?

Allergia- ja astmaliitto: Suojaudu katupölyltä rohkeasti hengityssuojaimella!

15.3.2017

Katupöly tuntuu silmissä ja kurkussa, nenä vuotaa ja yskittää. Katupölyn pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka. Sen vuoksi Allergia- ja astmaliitto kannustaa ottamaan hengityssuojaimet rohkeasti käyttöön.

-Hengityssuojain on tärkeä apu katupölyä vastaan. Toimiakseen hengityssuojaimen pitää olla varustettu uloshengitysventtiilillä ja istua kasvoilla riittävän tiiviisti. Tällaisia suojaimia voi hankkia rautakaupoista ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

Hengityssuojain on hyvä apu terveille ja lievää astmaa sairastaville. Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavalle tai yli 65-vuotiaille ei hengityssuojainta suositella, koska se lisää hengityksen vastusta. Vaikeita hengitysoireita katupölystä saavien on turvallisinta välttää ulkona liikkumista kaikkein pölyisimmillä reiteillä pahimpina pölypäivinä.

Yski ja niistä

Allergia- ja astmaliitto mukaan suurin osa katupölystä on niin sanottuja isoja hiukkasia, jotka jäävät ylähengitysteihin ja lähtevät limakalvoilta yskimällä ja niistämällä. Myös nenän limakalvojen huuhtelu nenäkannulla vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Limakalvojen kuivumista voi lievittää myös nenän kostutussuihkeilla.

Allergia- ja astmaliiton ohjevideo hengityssuojaimen käytöstä.

Lisätietoja toimituksille: 

Asiantuntija Kaisa Toikko p. 040 1522024
Viestinnän suunnittelija Elina Demir p. 040 544 9728
tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 15.3.2017