Mitä tietoa etsit?

Allergia- ja astmaliitto: Siitepölykausi lähellä, lääkekaappi kuntoon nyt!

7.3.2016

Tuleeko koivun siitepölykaudesta runsas vai heikko? Luonnonvarakeskuksen norkkoseurannan perusteella siitepölyä tulisi tänä keväänä keskimääräistä vähemmän. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että siitepölyn määrää tärkeämpää on se, että allergiaoireet hoidetaan oikein ja tehokkaasti. Ristiallergian aiheuttamista oireista ei pidä huolestua.

Allergia- ja astmaliiton mukaan osa siitepölyallergisista oireilee jo siitepölyn kaukokulkeumista, osa vasta runsaasta siitepölymäärästä. Siitepölyuutisointia seuratessa on myös hyvä ottaa huomioon, että määrät voivat vaihdella alueellisesti. Siksi allergiaa hoidetaan yksilöllisesti oireiden ilmaantuessa. Tyypillisiä oireita ovat mm. vesinuha, aivastelu ja silmien tai kurkun kutina.

- Nyt kannattaa varmistaa, että lääkekaapin sisältö on kunnossa. Palauta viime keväänä avatut lääkepullot ja muut vanhentuneet lääkkeet apteekkiin ja hanki samalla uudet allergialääkkeet alkavaa siitepölykautta varten, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

- Antihistamiini alkaa tehota nopeasti. Siksi sen käyttöä ei tarvitse aloittaa viikkoja etukäteen vaan oireiden ilmaantuessa. Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa hieman ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessä käytössä.

Miten valita sopivimmat allergialääkkeet?
Tutkimusten mukaan antihistamiinien tehoissa ei ole eroavaisuuksia. Ihmiset kuitenkin reagoivat yksilöllisesti eri lääkkeisiin. Jos yksi tuote ei tunnu tehoavan, kannattaa kokeilla toista antihistamiinia eri vaikuttavan aineen ryhmästä. Sopivimmat silmätipat ja nenäsuihkeet löytyvät myös kokeilemalla.

- Nykyiset antihistamiinit eivät väsytä, vaan allergia itsessään väsyttää. Hoitamaton allergia huonontaa elämänlaatua ja siksi ehkä mitättömältäkin tuntuva aivastelu kannattaa hoitaa pois. Siedätyshoito on hyvä vaihtoehto silloin, jos allergiaoireet eivät pysy kurissa normaalilääkityksellä, Anne Vuorenmaa muistuttaa. 

Miksi porkkana kutittaa kurkkua keväällä?
Siitepölyallergia ilmenee normaalien allergiaoireiden lisäksi myös ristiallergiana. Porkkana ja omena ovat tyypillisiä ristiallergian aiheuttajia. Siitepölyn ja ristiallergiaa aiheuttavan ruoka-aineen proteiinit ovat samankaltaiset, minkä vuoksi allergisen elimistö oireilee myös ruoka-aineista. Kyseessä ei siis ole erillinen ruoka-aineallergia.

- Ristiallergian oireet ilmenevät yleensä vain siitepölykaudella ja lisäksi ne ovat tavallisesti lieviä. Porkkanaa, omenaa tai muuta ristiallergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta voi siis hyvin syödä oireiden sallimissa rajoissa, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.
Väestöstämme 20 prosenttia on siitepölyallergisia.

Lisätiedot toimituksille
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.f

 

Sivua päivitetty: 7.3.2016