Allergia- ja astmaliitto: Pistiäisallerginen, tarkista nyt kesän ensiapulääkkeet

10.5.2016

Allergia- ja astmaliitto kehottaa pistiäisallergisia varmistamaan, että ensiapuna käytettävän adrenaliini-injektorin käyttöaika on voimassa. Väestöstämme noin kaksi prosenttia on pistiäisallergisia. Pistiäisallergiselle mehiläisen tai ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen.

Liitto painottaa, että jokaisella pistiäisallergisella tulee olla oma lääkärin määräämä adrenaliini-injektori, ja se kannattaa hankkia heti, kun allergia on todettu. Muut sairaudet tai lääkitykset eivät vaikuta injektorin saamiseen tai käyttöön.

- Pistiäisallergiassa reaktion voimakkuus vaihtelee. Injektori pitää hankkia, vaikka aiempi allergiareaktio olisi ollut lievä, painottaa allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

- Pidä adrenaliini-injektori, antihistamiinit ja kännykkä aina mukana. Lisäksi pistiäisallergisen kannattaa suojautua pistiäiseltä ainakin pitämällä kengät jalassa luonnossa liikkuessa. Mehiläisten tai ampiaisten läheisyydessä on hyvä suojata myös ihoa, Marjo Tähtinen ohjeistaa.

Normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?
Mehiläisen tai ampiaisen pisto aiheuttaa kaikille myrkkyreaktiona kutisevan paukaman. Allergisessa reaktiossa oireet ovat voimakkaammat.

- Allergisella pistoksen aiheuttama paukama kasvaa nopeasti ja turvotus on laaja-alaista. Useille tulee nokkosihottumaa, ja osalle kehittyy vakava allerginen reaktio, Marjo Tähtinen kertoo.

Liitto kannustaa pistiäisallergisia hakeutumaan siedätyshoitoselvitykseen allergian voimakkuuden vuoksi.

Ensiapu vakavassa allergisessa reaktiossa eli anafylaksiassa
1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.
2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät ensiapua, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.
3. Soitto hätänumeroon. Hätänumeroon on soitettava välittömästi, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.
4. Turha käyttö ei aiheuta vaaraa. Lähipiirin on hyvä perehtyä injektorin käyttöön ennakoivasti.

Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen teettämä adrenaliini-injektorin käyttö -ohjevideo. Yhdistys on teettänyt myös Anafylaksian hoito -videon, jossa professori Erkka Valovirta haastattelee pistiäisallergista. Tälläkin videolla näytetään adrenaliini-injektorin käyttö.

Lisätiedot toimituksille
Allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

 

Sivua päivitetty: 10.5.2016