Allergia- ja astmaliitto: Pieleen mennyt puhallus huijaa astmaatikkoa

25.2.2014

Astman hoito on tekniikkalaji. Sen huomaavat astmaan sairastuneet jo diagnoosivaiheessa. PEF-mittari on astmaatikon perustyökalu. Epäonnistunut PEF-puhallus huijaa pahimmillaan väärään omahoitoon.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että potilaan täytyy saada riittävät ohjeet astman seurantaan heti diagnoosin yhteydessä terveydenhuollossa. Ilman oikeaa tekniikkaa astman seuranta menee hukkaan tai jopa vääristää omahoitoa. Samoin lääkeinhalaattorin käyttö vaatii hyvän ohjeistuksen. 

- PEF-mittaria käytetään diagnoosin yhteydessä, ennen lääkärin vuosikontrollia sekä astman oireillessa. Astmaatikko tuntee kuitenkin itse vointinsa parhaiten ja hänen on luotettava tuntemuksiinsa. PEF-seuranta varmistaa näitä tuntemuksia, mutta se ei yksin sanele hoidon suuntaa, kertoo allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Alle kouluikäiset lapset eivät pysty tekemään PEF-puhallusta luotettavasti, mutta heitäkin on hyvä harjoittaa jo varhain PEF-puhallukseen. Vanhemmat tarkkailevat lapsen astmatilannetta. Väsymys, yöyskät ja vinkuva hengitys ovat merkkejä astman pahenemisesta, Anne Vuorenmaa huomauttaa.

PEF-mittareita on myytävänä paikallisissa allergia- ja astmayhdistyksissä sekä apteekeissa. Seurannassa käytetään aina samaa, henkilökohtaista mittaria. PEF-mittauksen tekniikan voi kerrata liiton PEF-ohjevideolla osoitteessa www.allergia.fi/allergia-ja-astma/astma. Astma-opas sekä PEF-seurannan taulukko ovat saatavilla samalla sivustolla.

Allergia- ja astmaliiton mukaan vajaat kymmenen prosenttia suomalaisista sairastaa astmaa.

Allergia- ja astmaliitto kouluttaa Helsingissä
Allergia- ja astmaliitto järjestää koulutuksen Astmahoitajan työkalut Helsingissä. Terveydenhuollon ammattilaiset kokoontuvat koulutuksessa syventämään astman hoitoon liittyviä taitojaan. Koulutuksessa perehdytään mm. PEF-mittareiden, lääkeinhalaattoreiden ja muiden astman hoitoon liittyvien apuvälineiden käyttöön.

Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen torstaina 27.2. klo 11.30 - 16 Allergiatalolle, Paciuksenkatu 19, Helsinki.

Lisätietoja toimituksille: 
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa paikalla koulutuksessa.
P. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir
P. 040 544 9728
email: tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015