Allergia- ja astmaliitto: Missä viipyvät erityisruokavalioiden menut Suomessa?

8.6.2016

Erityisruokavaliota noudattavat joutuvat ravintolassa usein selvittelemään annosten tarkkoja sisältöjä henkilökunnan avulla. Asiakkaan näkökulmasta selvittely on kiusallista. Allergia- ja astmaliitto ehdottaa, että ravintolat parantavat erityisruokavalioihin liittyvää palveluaan tarjoamalla yksityiskohtaiset menut tarkkoja sisältötietoja tarvitseville.

Liiton tuntuman mukaan muualla Euroopassa ollaan erityisruokavalioiden huomioimisessa askel edellä. Erityisruokavalioihin laaditut menut ovat tulleet tutuiksi monille Euroopassa matkanneille. Esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Virossa on nähty hyviä malleja erillisistä menuista.

- Toivomme, että Suomessa mennään samaan suuntaan. Valmiin menun avulla allergisten tai muiden erityisruokavaliota noudattavien ei tarvitse tehdä numeroa omasta ruokavaliostaan, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

- Erityisruokavaliot huomioiva menu varmistaisi myös, että tiedon nopea saaminen ei ole kiinni henkilökunnan kiireisyydestä tai palvelualttiudesta. Menu helpottaisi toki myös henkilökuntaa palvelutilanteessa, Niki Alanko perustelee.

Viime vuonna voimaan tulleen asetuksen mukaan ravintoloiden on ilmoitettava asiakkailleen ruoan sisältämistä yleisistä allergeeneistä. Ilmoitustavaksi riittää ilmoitus siitä, että tiedot ovat kuluttajan saatavissa henkilökunnalta tai muussa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa. Liitto otti kantaa ruoka-allergeenimerkintöjen tarkentamiseksi alkuvuodesta, ja vetoaa nyt ravintoloiden omaan palveluhalukkuuteen.

- Kannustamme ravintoloita ylittämään lain vaatiman tason. Vakavasti allergiselle on erittäin tärkeää saada tietää annoksen koko sisältö yksityiskohtia myöten. Miksi se ei voitaisi tehdä helposti, asiakasta ennakoivasti ajatellen, Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Siedättäminen ei kuulu ravintolaan
Liitto korostaa, että ravintolahenkilökunta ei voi koskaan arvioida allergian voimakkuutta. Allergioiden hoidossa pyritään eroon turhista kielloista ja välttämisestä. Silti vaikean ruoka-allergian hoidossa välttäminen on yleensä edelleen ainoa vaihtoehto.

Aikuisväestöstämme 2 - 5 prosenttia ruoka-allergisia, lapsista 3 – 8 prosenttia. Myös mm. keliakiaa sairastavat joutuvat noudattamaan terveyssyihin pohjautuvaa erityisruokavaliota.
 

Lisätietoja toimituksille 
Viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, p. 040 5255 982, niki.alanko@allergia.fi (ei tavoitettavissa to-pe 9.-10.6.)
Allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024, marjo.tahtinen@allergia.fi (ei tavoitettavissa pe 10.6., 13.-17.6.).
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
 

Sivua päivitetty: 8.6.2016