Allergia- ja astmaliitto Maailman astmapäivänä: Liikunta on lääkettä!

28.4.2015

Allergia- ja astmaliitto korostaa liikunnan merkitystä astmaatikoille Maailman astmapäivänä 5. toukokuuta. Liitto painottaa, että hyvä peruskunto pitää astmaoireet paremmin kurissa. Harmaapantterit liikkeelle! -kampanja haastaa liikuntakeskukset tarjoamaan ikäihmisille ohjelmaa ja etuja astmapäivän merkeissä.

Allergia- ja astmaliiton mukaan säännöllinen liikunta on tärkeää astmaatikolle, koska se parantaa rasituksen sietokykyä ja vähentää siten hengitystieoireita. Kun astma on hallinnassa, se ei estä liikuntaa. Päinvastoin, astma on tärkeä syy kuntoilla.

- Kuntoilun myötä hengitystieoireet vähenevät arkisissakin tilanteissa, kuten portaita noustessa. Hyvä peruskunto nopeuttaa myös hengitystieinfektioista toipumista. Lisäksi rintakehän liikkuvuus ja joustavuus säilyvät liikunnan avulla, mikä helpottaa hengittämistä, allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta listaa liikunnan etuja.

Avaava lääke mukaan lenkille
Allergia- ja astmaliiton mukaan monet astmaatikot pelkäävät liikunnan aiheuttavan astmaoireita. Joskus astma voikin oireilla kovassa rasituksessa, mutta oireilua voi estää ennakoivasti.

- Voit ottaa avaavaa lääkettä jo ennen liikkeelle lähtöä. Ota avaava lääke myös mukaan liikuntapaikalle. Siten voit keskittyä liikuntaan huoletta, kun lääke on mukana, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

- Tehokasta liikuntaa ei kuitenkaan pidä aloittaa, jos astma oireilee. Siinä tapauksessa tarkista hoitavan lääkkeen määrä sekä lääkkeen inhalointitekniikka. Tarvittaessa käänny lääkärin puoleen. Kun astma ei oireile, astmaatikko voi harrastaa samoja lajeja kuin muutkin, Marjo Tähtinen kertoo.

Siitepölykaudella ulkoliikunta voi olla astmaatikolle raskaampaa. Tuolloin hengityssuojain on hyvä apuväline. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamuun, jolloin siitepölyä on yleensä vähemmän ilmassa. Ilma on puhtaampaa ja helpompaa hengittää myös sateen jälkeen.

Harmaapantterit liikkeelle! -tapahtumia kautta maan
Useat liikuntakeskukset ovat ottaneet Allergia- ja astmaliiton haasteen vastaan ja ilmoittautuneet mukaan Harmaapantterit liikkeelle! -kampanjaan. Ikäihmisille, harmaapanttereille, on tarjolla useita etuja ja liikuntatapahtumia Maailman astmapäivänä 5. toukokuuta. Astmapäivänä on siten hyvä tilaisuus käydä kokeilemassa vaikka kertaluonteisestikin uutta liikunnan muotoa. Tapahtumat ja edut on listattu internetsivuille www.allergia.fi/jarjesto/harmaat-pantterit. Liikuntakeskukset ehtivät ilmoittautua vielä mukaan kampanjaan: tapahtumatiedot voi ilmoittaa Allergia- ja astmaliittoon sähköpostitse tiedotus@allergia.fi.

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

 

Sivua päivitetty: 28.4.2015