Allergia- ja astmaliitto: Lapsen allerginen nuha on luultua pahempi ongelma

31.3.2014

Allerginen nuha jää usein liian vähälle huomiolle ja johtaa pahimmillaan astmaan. Allergia- ja astmaliiton mukaan flunssakierre voi johtua allergiasta. Lapsen allerginen nuha vaikuttaa koko perheen arkeen.

Jos allerginen nuha ei ole vanhemmille sairautena tuttu, he voivat mieltää lapsen niiskutuksen normaaliksi flunssaksi. Allerginen nuha alkaa yleensä ilmetä 2–3 ikävuodesta eteenpäin. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että hoitamattomana allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

- Allergisen nuhan oireita ovat pitkäkestoinen nuha, aivastelu ja nenän kutina. Jos lapsi oireilee, vie hänet lääkäriin, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

- Allerginen nuha vaikuttaa unen laatuun, koska tukkoinen nenä vaikeuttaa hengittämistä. Tarha- tai koulupäivä tuntuu raskaalta huonosti nukutun yön jälkeen. Koululaisilla nuha voi vaikuttaa koulumenestykseen, sanoo allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliiton mukaan allerginen nuha vaikuttaa nukkumisen lisäksi liikkumiseen ja leikkimiseen.

- Siitepölyt ja eläinpölyt aiheuttavat allergista nuhaa. Siitepölyn aiheuttamana nuha on kausiluontoista ja eläinpölyn aiheuttama allerginen nuha on ympärivuotista, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Leikki- ja kouluikäisistä joka kymmenes sairastaa allergista nuhaa. Koko väestössä noin 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa.

Allergia- ja astmaliitto kouluttaa Helsingissä
Allergia- ja astmaliitto järjestää koulutuksen Lasten allergioiden ABC Helsingissä. Terveydenhuollon ammattilaisille suunnatussa koulutuksessa syvennytään mm. lasten astmaan, allergiseen nuhaan, ruoka-allerioihin ja ruokasiedätykseen. Koulutus järjestetään yhteistyössä Farmasian oppimiskeskuksen kanssa.

Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen keskiviikkona 2.4.2014 klo 8.30 – 15.45 Allergiatalolle, Paciuksenkatu 19, Helsinki.

Lisätietoja toimituksille: 
Koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa paikalla koulutuksessa.
P. 040 558 3714.

Tiedottaja Elina Demir
P. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015