Allergia- ja astmaliitto: Korkea aika aloittaa kevään allergialääkitys!

13.3.2014

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan allergialääkityksen välittömästi. Lepän siitepölyä on jo ilmassa ja koivun siitepölykausi on nurkan takana. Koivun siitepölykaudesta ennakoidaan runsasta koko maahan.

- Nyt on koivun siitepölyn osalta varmasti viimeiset hetket aloittaa allergialääkitys. Moni koivuallergikko saa oireita myös lepän siitepölystä. Useille onkin jo tullut oireita. Samanaikainen katupölykausi saattaa myös pahentaa oireita, painottaa koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergialääkitys tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan ennen kuin oireet ovat hankalat.
Siitepölyallergian oireita ovat pitkäkestoinen vesinuha, aivastelu ja hiekkaisuuden tuntu silmissä. 

- Oireita lääkitään antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeella. Suihketta käytetään säännöllisesti, koska silloin tällöin käytetty nenäsuihke ei taltuta oireita, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että siitepölyallergisen astmaatikon astmaoireet voivat myös pahentua siitepölykaudella. Siksi astmaatikon kannattaa tehostaa astmalääkitystään siitepölykauden alkaessa. Astmalääke ei kuitenkaan poista allergialääkityksen tarvetta.

Milloin lääkäriin?
Siitepölyallergia ei yleensä vaadi lääkärissä käyntiä. Ennakointi ja hyvä itsehoito auttavat paitsi pitämään allergiaoireita kurissa, niin myös säästämään lääkärikuluja. Lääkärin puoleen on kuitenkin syytä kääntyä heti, jos siitepölyallergian oireet muuttuvat astman kaltaisiksi. Lääkärissä käynti on tarpeen myös silloin, jos oireet ovat hyvin voimakkaat lääkityksestä huolimatta. Reseptillä määrätyt allergialääkkeet tulevat halvemmiksi, jos lääkitystä joudutaan käyttämään runsaasti ja pitkään.

- Lapsi täytyy ilman muuta viedä lääkärin tutkittavaksi ennen omalääkityksen aloittamista, ellei lapsella ole aiemmin todettu siitepölyallergiaa ja siihen saatuja hoito-ohjeita resepteineen, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

- Kehottaisin harkitsemaan siedätyshoitoa, jos normaali allergialääkitys ei pidä oireita kurissa. Siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden jälkeen syksyllä. Asia on kuitenkin hyvä ottaa lääkärin kanssa puheeksi jo kevään mahdollisilla vastaanottokäynneillä, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Noin 20 prosenttia väestöstämme sairastaa siitepölyallergiaa. Allergia- ja astmaliiton maksuton Siitepölyallergia-opas on saatavilla liiton allergia.fi -internetpalvelusta.


Lisätietoja toimituksille 
Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 558 3714.

Allergianeuvoja, toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen, Keski-Suomen allergia- ja astmayhdistys (Jyväskylä), p. 0400 985606.
Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728,email: tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta
P. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,87 e/min + pvm.
www.allergia.fi
 

Sivua päivitetty: 20.3.2015