Mitä tietoa etsit?

Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita kaikille

31.3.2016

Katupöly tuntuu silmissä ja kurkussa, nenä vuotaa ja yskittää. Astmaatikolle se voi pahimmillaan aiheuttaa sairaalakäynnin. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan katupölyn pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka.

- Hengityssuojain on tärkeä apu katupölyä vastaan. Valitse uloshengitysventtiilillä varustettu suojain, koska se helpottaa hengittämistä suojainta käytettäessä. Hengityssuojaimia on saatavilla mm. apteekeissa ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa, muistuttaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavalle ei hengityssuojainta suositella, koska se lisää hengityksen vastusta. Tällöin on syytä harkita ulkona liikkumisreittejä ja etenkin fyysistä rasitusta ulkoilmassa.

Nenäkannu lievittää oireita
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että myös nenäkannu on hyvä apuväline katupölykaudella. Nenäkannulla huuhdellaan päivän pölyt pois nenän limakalvoilta.

- Nenän limakalvojen huuhtelu vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Limakalvojen kuivumista voi lievittää myös nenän kostutussuihkeilla, Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Ohjevideo nenäkannun käyttöön on saatavilla osoitteessa www.allergia.fi/ohjevideot.


 

Lisätietoja toimituksille:  
Asiantuntija Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
 

Sivua päivitetty: 1.3.2019