Mitä tietoa etsit?

Allergia- ja astmaliitto I love me -messuilla: Miltä puhdas pyykki tuoksuu?

14.10.2015

Moni pitää pyykkiä puhtaana vasta sitten, kun vaatteet tuoksuvat pesuaineiden hajusteilta – ruusuilta tai vaikkapa vaniljalta.
Allergia- ja astmaliitto herättelee kuluttajia tarkistamaan pyykinpesutottumuksiaan. Hajusteet eivät puhdista pyykkiä. Sen sijaan ne aiheuttavat oireita monille tuoksuyliherkille.

- Hajustettujen pyykinpesuaineiden valikoima on niin laaja, että mielikuva tuoksuista ja puhtaudesta on ymmärrettävä. Hajusteet eivät kuitenkaan vaikuta pyykin puhtauteen millään tavalla, toteaa viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

- Monet tuoksuyliherkät saavat oireita pyykinpesuaineiden hajusteista. Osa toivoo, että hajustetut tuotteet olisivat kaupoissakin sijoitettu syrjemmälle, Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta kertoo. 

Allergia- ja astmaliitto uskoo, että kuluttajat suosivat jatkossa hajusteettomia tuotteita yhä enemmän. Niitäkin on saatavilla laaja valikoima. Tietoisuus tuoksuyliherkkyydestä lisääntyy ja osa pohtii myös omaa kemikaalialtistumistaan. Liiton teettämän tutkimuksen mukaan 41 prosenttia kuluttajista suosii hajusteettomia pesuaineita. Allergia- ja astmaperheissä luku on suurempi.

- Tottumisen myötä hajusteeton pyykki alkaakin tuntua raikkaammalta kuin hajusteilla tuoksutetut tekstiilit, Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Annostele maltilla, pese kuumalla
Luontoystävällisyys on lisännyt suosiota vuosi vuodelta, minkä myötä myös pyykinpesussa suositaan helposti matalapesulämpötiloja ja pikaohjelmia. On hyvä muistaa, että moni pyykki ei tule puhtaaksi alle 60 asteessa.

- Pesuainetta tulisi annostella aina enintään ohjeen mukaisesti ja suosia korkeita pesulämpötiloja. Hiki, tali ja iholle laitetut vartalovoiteet eivät irtoa tekstiileistä matalapesulämpötiloissa. Huonosti pestyn pyykin tunnistaa helposti siitä, että valkoisesta tekstiilistä tulee ajan kanssa vähän harmaa tai keltainen, Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Allergia- ja astmaliitto huomauttaa, että jauhemaisissa pesuaineissa käytetty zeoliitti ei liity allergioihin, ennemminkin koneen puhtauteen ja huoltoon. Allergia- ja astmaliiton mukaan herkkäihoisen kannattaa suosia nestemäistä pesuainetta, joka huuhtoutuu jauhetta paremmin pois tekstiileistä.

Liitto messuilee pyykinpesuteemalla
Allergia- ja astmaliitto ja pääkaupunkiseudun Allergia- ja astmayhdistykset osallistuvat I love me -messutapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa 16. – 18.10. Liiton messuteemana on pyykinpesu.

Liiton osasto sijaitsee hallissa 6, osoitteessa 6 G 120. Allergia- ja astmayhdistysten jäsenet saavat mukaansa jäsenkortilla pesuainepakkauksen (Erisan, LV Sport, Neutral, Pirkka Sensitive), samoin jäseneksi messuilla liittyvät. Liiton ja pääkaupunkiseudun allergia- ja astmayhdistysten allergianeuvojat antavat allergia- ja astmaneuvontaa jokaisena messupäivänä klo 12 – 16.

Lisätietoja toimituksille:  
Viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, p. 040 5255 982, niki.alanko@allergia.fi.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi

 

 

Sivua päivitetty: 16.10.2015