Allergia- ja astmaliitto haastaa kaikki liikuntakeskukset mukaan Maailman astmapäivään 3.5.2016

22.4.2016

Allergia- ja astmaliitto haastaa kaikki liikuntakeskukset tarjoamaan ikäihmisille ohjelmaa Maailman astmapäivänä.

Liiton Harmaapantterit liikkeelle! -kampanja painottaa, että astma ei ole este liikuntaan. Päinvastoin, astman takia pitää liikkua. Väestöstämme noin yhdeksän prosenttia sairastaa astmaa.

- Astma pysyy paremmin hallinnassa, kun peruskunto kohenee. Monipuolinen liikunta auttaa pitämään kehon kunnossa myös iän karttuessa, sanoo liikuntasihteeri Tommi Yläkangas Allergia- ja astmaliitosta.

- Kuntoilu on aloitettava maltillisesti, oman kunnon ja mieltymysten mukaan. Astma oireilee yksilöllisesti. Liikkuminen kannattaa aloittaa jaksottaisesti. Liikunnan kestoa lisätään, kun kunto kohenee, Tommi Yläkangas painottaa.

Liiton allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa ohjeistaa ottamaan astman avaavan lääkkeen mukaan kuntoilupaikalle. Harkinnan ja aiempien kokemusten mukaan avaavaa lääkettä voi myös ottaa ennakoivasti ennen liikkeelle lähtöä.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että lihaskunnon ylläpito on tärkeää kestävyysliikunnan ohessa. Lihasvoimalla on yhteys toimintakykyyn ja terveyteen yleensä. Siksi kuntosali – siinä missä oma pihapiiri tai olohuone – sopii hyvin myös ikäihmisten kuntoiluun.

-    Useilla allergia- ja astmayhdistyksillä on ympäri vuoden toimivia liikuntaryhmiä, joihin kaikki ovat tervetulleita kuntoilemaan omien tuntemusten mukaan. Jos sopivaa ryhmää ei ole tarjolla, sellaisen voi hyvin perustaa yhdessä yhdistyksen kanssa, liikuntasihteeri Tommi Yläkangas Allergia- ja astmaliitosta kannustaa.

Innosta oma liikuntakeskuksesi mukaan
Harmaapantterit liikkeelle! -kampanjaan on jo ilmoittautunut useita yrityksiä, mm. kuntosaleja ja ryhmäliikunnan tarjoajia. Liikuntapalvelujen tarjoajat ehtivät vielä ilmoittautua Harmaapantterit liikkeelle! -kampanjaan. Se kannattaa kuitenkin tehdä nopeasti, jotta liikuntakeskuksen tapahtumista tai eduista ehditään levittää tietoa eteenpäin. Mukaan tulevat liikuntakeskukset listataan liiton allergia.fi -palvelussa ja ne voivat käyttää valmista Harmaapantterit liikkeelle! -tapahtumailmoituksen pohjaa (A4). Lisätietoa kampanjasta on saatavilla osoitteessa www.allergia.fi/jarjesto/harmaat-pantterit/

 

Lisätietoja toimituksille
Liikuntasihteeri Tommi Yläkangas, p. 040 179 0137
Allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714
Paikallisten allergia- ja astmayhdistysten yhteystiedot: www.allergia.fi -> yhdistykset.

Sivua päivitetty: 2.5.2016