Allergia- ja astmaliitto: Antihistamiinilla turvallisesti läpi nuhakauden

9.4.2014

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia käyttämään allergialääkkeitä säännöllisesti koko siitepölykauden ajan. Liiton asiantuntijalääkäri, lääketieteen dosentti Timo Vanto kertoo antihistamiinien sopivan pitkäaikaiseenkin käyttöön tarpeen vaatiessa. Allergia- ja astmaliitto järjestää asiantuntijaseminaarin Allergiatalolla Helsingissä perjantaina. Antihistamiinien lisäksi seminaarissa syvennytään mm. astmaatikon särkylääkeyliherkkyyteen.

Markkinoilla on useita tablettimuotoisia sekä paikallisesti silmiin ja nenään käytettäviä antihistamiinivalmisteita. Liiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto kertoo, että tämänhetkisen tutkimustiedon valossa eri valmisteiden tehossa tai sivuvaikutuksissa ei juuri ole eroa. Sivuvaikutuksena voi esiintyä lähinnä väsymystä, ja sitäkin uusilla antihistamiineilla esiintyy harvoin, jos käytetään tavallisia annoksia.

- Antihistamiini on nopeavaikutteinen lääke allergisen nuhan, allergisen silmätulehduksen ja nokkosihottuman hoitoon. Nopeimmilla valmisteilla vaikutus alkaa 45 minuutissa, hitaimmilla muutamassa tunnissa. Paikallisesti silmiin ja nenään käytettävät antihistamiinit vaikuttavat jo noin 15 minuutin kuluessa, dosentti Timo Vanto kertoo.

Hänen mukaansa uudet antihistamiinit ovat turvallisia kaikissa ikäryhmissä. Antihistamiiniin ei myöskään totu, joten sama annos on tehokas pitkäaikaisessakin käytössä.

- Siedätyshoito on suositeltava vaihtoehto silloin, kun tavanomaiset allergialääkkeet eivät auta riittävästi ja allergia heikentää elämänlaatua. Siedätyshoito kestää kolmisen vuotta. Hoidon teho on yksilöllinen, mutta se alkaa vaikuttaa jo ensimmäisenä hoitovuotena. Joillakin oireet palaavat vuosien mittaan, mutta toista hoitojaksoa ei yleensä tarvita, Allergia- ja astmaliitosta kerrotaan.

Astmaatikoilla muita useammin oireita särkylääkkeistä
Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaatikolle jopa hengenvaarallisia oireita. Aikuisista astmaatikoista kymmenen prosenttia on särkylääkeyliherkkiä. Heille suositellaan parasetamolikipulääkettä, joka ei aiheuta oireita muiden tulehduskipulääkkeiden tavoin. Lääketieteen tohtori, ylilääkäri Paula Pallasaho Työterveyslaitokselta luennoi aiheesta Allergia- ja astmaliiton asiantuntijaseminaarissa perjantaina.

- Astmaatikon särkylääkeyliherkkyys voi ilmetä mm. astmaoireina, nenän tukkoisuutena ja nuhana. Oireet ilmenevät välittömästi tai muutaman tunnin sisällä lääkkeen otosta, LT, ylilääkäri Paula Pallasaho toteaa.

Asiantuntijaseminaari Allergiatalolla perjantaina
Allergia- ja astmaliitto järjestää asiantuntijaseminaarin Allergiatalolla perjantaina 11.4. Teemana on Oikea lääke oikeaan allergiaan. Aiheina ovat mm. anafylaksia, tabletti- ja pistossiedätys sekä biologiset lääkkeet vaikeaan astmaan ja allergiaan. Seminaarissa alan ammattilaiset kokoontuvat kuulemaan ja keskustelemaan allergia-alan uusimmasta tiedosta ja käytännöistä.

Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen, 11.4. klo 8.30 – 16.30. Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Helsinki.
 

Lisätietoja toimituksille ja haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728,email: tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta
P. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,87 e/min + pvm.
www.allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015