Allergia- ja astmaliitto: Aika vaihtaa paksumpiin ihovoiteisiin!

6.10.2014

Allergia- ja astmaliitto kehottaa vaihtamaan kevyet kesävoiteet paksumpiin tuotteisiin. Myös pitkä kylpy parantaa kuivaa ihoa.

Kylmä ilma, tuuli ja toisaalta alentunut sisäilman kosteus tuntuvat ja näkyvät iholla. Kuiva iho kutisee. Raapiminen lisää kutinaa ja lopulta se voi rikkoa ihon. Rikkoutunut iho tulehtuu helposti.

- Erityisesti lasten ja vanhusten ohut iho on koetuksella talvella. Hoito-ohje on kuitenkin kaikille sama: paksumpia voiteita talvella, kevyemmät käyvät kesällä. Lisäksi ihoa suojataan kylmältä. Hanskat kannattaa ottaa käyttöön heti ilmojen viilentyessä, ohjeistaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Toisin kuin usein ajatellaan, vesi ei kuivata vaan kosteuttaa ihoa. Allergia- ja astmaliiton mukaan kuivaa ihoa tulisi kylvettää pitkillä, vähintään 15 minuutin kylvyillä.

- Hemmotteluhetki kädenlämpöisessä vedessä rentouttaa ja hoitaa samalla ihoa. Kylpyveteen lisätty loraus öljyä tehostaa kosteuttavaa vaikutusta. Kesältä jääneet ohuemmat voiteet toimivat suihkusaippuana, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Allergianeuvoja neuvoo taputtelemaan perusvoiteen iholle heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea, jotta kosteus sitoutuu iholle.

Milloin lääkäriin?
Terve iho on huomaamaton. Se ei kirvele tai kutise. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä silloin, jos iho on tulehtunut tai jos rasvaus kahdesti päivässä ei auta.

- Jos iho on runsaasta rasvauksesta huolimatta kuiva, kyseessä voi olla atooppinen ihottuma. Sitä hoidetaan lääkärin määräämillä lääkevoiteilla.

Väestöstämme 15 – 20 prosentilla on atooppista ihottumaa jossakin elämänsä vaiheessa. Atooppinen ihottuma ilmenee ihon kutinana ja kuivumisena. Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja.

 

Lisätietoja toimituksille 
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 1522 024,
Sähköpostitse marjo.tahtinen@allergia.fi

Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728,  tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta
P. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,87 e/min + pvm.
www.allergia.fi

Sivua päivitetty: 20.3.2015