Virus siirsi toiminnan vikkelästi verkkoon

23.3.2020

Kun toiminnanjohtaja Paula Hellemaa aloitti uudessa roolissaan Allergia-, iho- ja astmaliitossa puoli vuotta sitten, hän ei voinut kuvitellakaan, minkälaisten huolien ja haasteiden läpi joutuu liittoa luotsaamaan. Hän kiittelee, miten rivakasti järjestö otti käyttöön verkkotoiminnan antamat mahdollisuudet.

Koronavirus koskettaa juuri liiton kohderyhmää ja vaikuttaa jokaisen ihmisen arkeen.

- Arki muuttui kerralla. Liiton neuvontapuhelimet, Facebookryhmät ja keskustelupalstat täyttyivät huolestuneista kysymyksistä. Kaikki suunnitellut kurssit ja tapaamiset peruttiin, Paula Hellemaa kuvaa parin viikon takaista mullistusta.

Allergia-, iho- ja astmaliitto päivittää omille verkkosivuilleen uutta tietoa koko koronavirusepidemian ajan

- Emme jätä ketään astmaatikkoa ja muita tärkeitä kohderyhmämme ihmisiä yksin. Lisäämme jatkuvasti vastauksia verkkosivuillemme, sieltä löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.  Olemme lisänneet myös vertaistukea verkossa ja täydentäneet puhelinneuvontaamme. Teemme parhaamme, että saamme hankittua vastauksia nopeasti, hän sanoo.

Tapaamiset vikkelästi virtuaalisiksi

Kuluvalla viikolla vietettävän perinteisen Allergiaviikon tapahtumat muuttuivat nopeasti virtuaaliseen muotoon verkkoluennoiksi ja verkkovertaistreffeiksi, joita kokeiltiin järjestötoiminnassa jo ennen teemaviikkoa. Ensimmäiset verkkovertaistreffit saivat runsaasti osallistujia ja kiitosta.

Kuluvalla viikolla järjestetään ainakin kahdeksat virtuaaliset vertaistreffit allergikoille ja astmaatikoille. Lisäksi maanantaina järjestettiin verkkoluento siitepölyallergioista ja ilmastonmuutoksesta, joka on katsottavissa liiton Facebook-sivulta. Allergiaviikon koko ohjelma ja materiaalia löytyy osoitteesta allergiaviikko.fi.

- Rivakasti myös järjestötoiminta otti käyttöön verkkotoiminnan antamat mahdollisuudet, Paula Hellemaa kiittelee.

Liito aluepäivät pidettiin onnistuneesti videoyhteydellä. Jäsenjärjestöille kerättiin tietopaketti, miten järjestää vertaistoiminta ja sääntömääräiset kokoukset verkon kautta.

Liiton ylläpitämien Facebook-ryhmien aktiivisuus pongahti hurjaan kasvuun. Kurssitiimissä suunnitellaan vauhdilla peruuntuneiden kurssien ja tapaamisten tilalle verkkokursseja.

- Yhdessä me voimme koota ihmisiä yhteen, tarjota ja kehittää monimuotoisia osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia sekä apua ja tukea arkeen, Paula Hellemaa sanoo.

- Kasvokkain kohtaamisten jäädessä pois liiton ja jäsenyhdistysten toiminnasta emme silti unohda kuinka tärkeää on yhteisöllisyys ja toivo, tunne siitä, että huomisessa on lupaus paremmasta meille kaikille, hän tähdentää.

Lisätietoa: Paula Hellemaa, toiminnanjohtaja, paula.hellemaa@allergia.fi, puh. 041 513 0224

Sivua päivitetty: 24.3.2020