100 suomalaista perhosta

100 suomalaista perhosta

on Gummeruksen keväällä 2019 julkaisema kirja, jonka tekijöinä ovat instituutista Kimmo Saarinen ja Juha Jantunen sekä kokeneet tietokirjailijat Hannu Aarnio, Tari Haahtela ja Pekka Ojalainen.

Kirja kertoo perhosista, yleisistä ja vähän harvinaisemmistakin, ja avaa luontoa niiden kautta. Perhoset ovat kiinnostavia ja kauniita yksityiskohtia. Loistokultasiipi pietaryrtillä on ensisijaisesti kauneuselämys. Ihastunut huokaus! Lapsen silmät säihkyvät, mikä toi on? Onko se harvinainen? Perhosten kautta syntyy kiinnostus kasveihin, muihin hyönteisiin, elinympäristöön, luonnon häkellyttävään moninaisuuteen. Syntyy halu kokea lähiluontoa, olla mukana, varjellakin, ymmärtää osaansa.

Opas on syntynyt viiden kokeneen perhosharrastajan yhteistyönä. Perhoset vievät luonnon kauneimmille paikoille, antavat jännittäviä elämyksiä ja lisäävät tietoa. Mukaan on valittu noin sata suomalaista lajia, pääosin päiväperhosia mutta myös joitakin kiitäjiä, kehrääjiä, mittareita ja yökkösiä.  Sellaisia, jotka sävähdyttävät ja jotka hyvinkin voivat osua kohdallesi! Kuljetamme kirjan lukijaa keväästä syksyyn, kukkarikkailta niityiltä puutarhaan, suon tuoksuista metsän varjoon ja valoon. Kurkistamme Ahvenanmaalle ja Lappiin, tuulen pieksämiltä kallioilta tunturien kupeisiin. Sekaan olemme ripotelleet perhosmaailman ilmiöitä, tapahtumia ja tunnelmia. Mitä löytyykään kirkonmäeltä keskellä kesäyötä?

Oppaan lopussa on havaintokirja, johon voi merkitä vaikkapa kotipihalta nähtyjä tai digikuvaksi tallentuneita päiväperhosia. Siitä ei ole iso askel osallistua valtakunnalliseen seurantaan! Tee sinäkin kansalaistiedettä ja lähde matkaan katsomaan lähelle!

Lisää kirjasta kustantajan sivuilta.

Kimmo Saarinen, Hannu Aarnio ja Juha Jantunen uuden kirjansa kanssa maaliskuussa 2019. Kuva: Sari Pullinen.

Sivua päivitetty: 2.4.2019