Sisäilman siitepölyt

Sisäilman siitepölyt

Hiukkasten kulkeutuminen ja määrän vähentäminen

Sisäilman siitepölyt (SISSI) oli kaksivuotinen (2008–2009) hanke, jossa tutkittiin siitepölyjen kulkeutumista ulkoa sisälle. Keskeisenä kysymyksenä oli, kuinka allerginen voi vähentää siitepölylle altistumista omassa asuinhuoneistossaan. Vastausta haettiin selvittämällä, mitä reittiä (ulko-ovi, ikkunat) ja minkä tekijöiden avulla (ilmavirta, vaatteet, hiukset, lemmikit) siitepölyt tulevat sisälle. Nämä mekanismit tuntemalla voidaan arvioida, kuinka siitepölyjen sisälle kulkeutumista voidaan tehokkaimmin vähentää ja näin parantaa siitepölyallergikkojen elämänlaatua.

Pahimmillaan tuuletuksen aikana voi sisälle tulla hyvin runsaasti siitepölyä. Usean keräimen samanaikaisissa mittauksissa sisällä havaittiin keskimäärin 24 % ulkoilman siitepölypitoisuudesta, mutta määrä vaihteli paljon etäisyyden ja olosuhteiden mukaan.

Pitoisuus oli sisällä sitä suurempi mitä runsaammin siitepölyä oli ulkoilmassa ja mitä voimakkaammin ilmaa virtasi sisälle. Voimakkaassa sisällevirtauksessa huoneessa mitattiin enimmillään 1 400 koivun siitepölyä ilmakuutiossa, kun samaan aikaan ulkona oli 2 020 sp/m3. Myös männyn siitepölyä leijui helposti sisälle. Sisällä mitattiin lähes 2 600 sp/m3, kun ulkopitoisuus oli lähes 5 000 sp/m3. Läpivedossa ilma vaihtuu tehokkaasti, mutta samalla siitepölyä pääsee runsaasti sisälle ja hiukkaset leviävät tehokkaasti huoneeseen. Läpivedossa sisäilman pölyosuus laimeni ikkunan lähellä mitatusta 35 %:sta huoneen perän 11 %:iin ulkopitoisuudesta. Ilman läpivetoa vastaavat pitoisuudet olivat 2,0 ja 0,4 %.

Tuuletusikkunan hyttysverkot ja säleiköt eivät juuri vaikuttaneet siitepölyn sisällepääsyyn. Valoverhon läpi siitepölyä tuli kuitenkin vähemmän, koska tiheä kangas heikensi ilmavirtausta. Tuuletusikkunan suodatinhuopa ei päästänyt siitepölyä läpi, mutta samalla ilmavirtaus lähes pysähtyi.

Ilmavirta levittää siitepölyn huoneeseen. Päiväkodin eteistiloissa ulko-ovesta kulkeminen toi siitepölyä sisälle ja liikkuminen piti ilman ja hiukkaset liikkeessä. Suurimmat yli 100 sp/m3 pitoisuudet mitattiin keskipäivän jälkeen, jolloin lapset olivat sisällä ja osa lapsista haettiin kotiin.

Ilmavirtauksen loputtua siitepölyhiukkaset laskeutuvat melko nopeasti. Asunhuoneistoissa siitepölyä kertyi runsaimmin lähelle tuuletusikkunoita ja ulko-ovea sijoitettuihin laskeumakeräimiin. Lattiatasolla oli kaksinkertainen siitepölymäärä verrattuna metrin korkeudella mitattuihin arvoihin. Ilmanvaihtokoneiden suodattimet poistivat tehokkaasti siitepölyä. Keskimäärin koneellisesti ilmastoiduissa tiloissa oli 1,5 siitepölyhiukkasta neliösentillä, kun samaan aikaan taloissa, joissa oli painovoimainen ilmanvaihto, keräimiin päätyi 37 hiukkasta neliösentille.

Siitepölyä kulkeutuu myös vaatteiden ja lemmikkien mukana

Pihalle 3–5 tunnin ajaksi ripustettuihin paitoihin, takkeihin ja pyyhkeisiin tarttui koivun ja männyn kukkiessa keskimäärin seitsemän siitepölyhiukkasta neliösentille. Runsaimmin siitepölyä oli neule- ja fleecepaidassa ja vähiten sileissä farkku- ja tuulipukukankaassa. Suoraan heinien kukinnoista vaatteisiin tarttui enemmän siitepölyä kuin ilmasta. Ulkoilijan vaatteissa hiukkasia oli runsaimmin kengissä, sukanvarsissa ja housuissa ja vähiten paidassa, johon heinän kukinnot eivät ulottuneet. Karkeasti laskettuna ulos ripustetuissa vaatekappaleissa oli yli 10 000 ja niityllä kävelyn jälkeen housuissa peräti 150 000 siitepölyhiukkasta. Vaatteiden puistelu irrotti noin 70 % siitepölystä. Myös koiran turkkiin tarttuu siitepölyjä. Koivun huippukaudella siitepölyä oli koirassa lähes kymmenkertainen määrä verrattuna ulkona tuuletettuihin vaatteisiin.

Asuinhuoneistoihin kertyvään siitepölymäärään vaikuttavat monet tekijät, joista tärkein on asukkaiden toiminta. Siitepölymäärää voi parhaiten vähentää pitämällä ovet ja ikkunat kiinni siitepölykaudella, huolehtimalla ilmanvaihtolaitteiden kunnosta, puistelemalla ulkovaatteet ennen sisälle menoa ja jättämällä ulkovaatteet eteiseen. Koska siitepölyä pääsee kuitenkin jonkin verran sisälle, siivousta tulisi tehostaa siitepölykaudella. Pölyt tulisi pyyhkiä tai imuroida erityisesti läheltä parvekeovea, tuuletusikkunoita ja ilmanvaihtoventtiilejä sekä eteisestä, jossa siitepölyä on yleensä runsaimmin.

Hankkeen keskeiset tulokset on koottu loppuraporttiin.

Sivua päivitetty: 10.11.2018