Tuoksuton viikko

30.10.-12.11.2017

Tuoksuton viikko herättelee miettimään tuoksukuormaamme. Voisinko viettää päivän tuoksutta? Mitä jos tupakkapisteet eivät sijaitsisi ovien ja kulkuväylien läheisyydessä? Voisinko jättää voimakkaat hajuvedet käyttämättä, kun kuljen julkisilla kulkuvälineillä?

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki ensimmäisen suomalaisille suunnatun tutkimuksen tuoksuherkkyydestä. Tutkimus osoitti, että tuoksuherkkien oireet ovat todellisia ja vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun.

Tuoksuherkkä saa oireita mitä moninaisimmista tuoksuista ja hajuista. Eniten oireita aiheuttavat haju- ja partavedet, tuoksukynttilät, hiuslakat sekä voimakkaasti tuoksuvat kukat. Tuoksuherkkyyden yleisimpiä oireita ovat nuha, päänsärky ja silmäoireet.

Tutkimukseen vastanneista lähes joka kolmas arvioi itsensä tuoksuherkäksi. Heistä vajaa kolmannes määriteltiin vahvasti tuoksuherkäksi. Tuoksuherkkyys vaikuttaa merkittävästi noin puolen miljoonan suomalaisen elämään.

Osallistu –  se on helppoa!

Voit osallistua Tuoksuttomaan viikkoon yksityishenkilönä tai yhteisönä. Tilaa maksuttomia kampanjajulisteita, osallistu Tuoksuttoman viikon tapahtumiin tai vietä tuoksuton päivä. Kymmenet organisaatiot ovat mukana kampanjassa, ilmoita sinäkin yhteisösi mukaan! Auta viestiä leviämään - kerro kampanjasta eteenpäin tunnisteilla #tuoksuton ja #tuoksutonviikko.

Mukana myös paikallisyhdistyksemme kautta maan - yhdistyksemme järjestävät kampanjan aikana useita tapahtumia ympäri Suomen. Katso tapahtumat ja osallistu!

Tuoksuherkkyys

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Samaa asiaa tarkoitetaan termillä yleinen kemikaaliherkistymä.Tuoksuherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille. 

Tutkimuksen mukaan noin 10 % väestöstämme kärsii tuoksuherkkyydestä. Oireina esiintyy nenän vuotamista, ihon punottamista etenkin kasvoilla ja kaulalla, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Lue lisää tuoksuherkkyydestä.
 

Lue lisää väestötutkimuksen tuloksista:

 

Seuraa Tuoksuttoman viikon viestintää Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

 


Tue toimintaamme, liity jäseneksi!