Tuoksuton viikko

Tuoksuton viikko 2017 järjestetään 30.10.-12.11.
Seuraa tiedotustamme!


HUOM! Liittomme uudella logolla olevat aineistot tulevat sivuille ladattaviksi lokakuun 2017 aikana!

Tuoksutko liikaa?

Tuoksuton viikko herättää miettimään tuoksukuormaa. Voisinko viettää päivän tuoksutta? Mitä jos tupakkapisteet eivät sijaitsisi ovien ja kulkuväylien läheisyydessä? Voisinko jättää voimakkaat hajuvedet käyttämättä, kun kuljen julkisilla kulkuvälineillä? 

Tuoksuyliherkkyys on yksi voimakkaimmin yleistyviä herkkyyksiä pohjoismaissa. 10 - 40 % meistä on tuoksuyliherkkiä. Tuoksuyliherkkä saa oireita mitä moninaisimmista tuoksuista ja hajuista. Hyväksi tarkoitettu tuoksu voi aiheuttaa toiselle pahoinvointia, päänsärkyä tai muita oireita. Oireet voivat olla vaikeita ja johtaa jopa sosiaaliseen eristäytymiseen. Oireet ovat todellisia, eikä niitä pidä vähätellä.

Osallistu –  se on helppoa!

Voit osallistua Tuoksuttomaan viikkoon yksityishenkilönä tai yhteisönä. Tilaa maksuttomia kampanjajulisteita, osallistu Tuoksuttoman viikon tapahtumiin tai vietä tuoksuton päivä. Kymmenet organisaatiot ovat mukana kampanjassa, ilmoita sinäkin yhteisösi mukaan! Auta viestiä leviämään - kerro kampanjasta eteenpäin tunnisteilla #tuoksuton ja #tuoksutonviikko.

Mukana myös allergia- ja astmayhdistykset kautta maan - allergia- ja astmayhdistykset järjestävät kampanjan aikaan useita tapahtumia ympäri Suomen. Katso tapahtumat ja osallistu!

Tuoksuyliherkkyys

Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Samaa asiaa tarkoitetaan termeillä yleinen kemikaaliherkistymä tai tuoksuherkkyys. Tuoksuyliherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille. 

Väestöstämme 10 – 40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Oireina esiintyy nenän vuotamista, ihon punottamista etenkin kasvoilla ja kaulalla, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Lue lisää tuoksuyliherkkyydestä.

 

Tuoksuton viikko Facebookissa

Seuraa Tuoksuttoman viikon viestintää Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

 


Tue toimintaamme, liity jäseneksi!