Luonnon päivät

Luonnon päivät

Milloin viimeksi söit luonnossa?

Luonnossa syöminen on paitsi kaikkia aisteja koskettava elämys, myös vastustuskykyä parantava terveysteko. Siksi julkaisemme jokaiselle Luonnon päivälle reseptin, joka sopii myös allergisen ruokavalioon. Luontolähettiläämme biologi Kimmo Saarinen johdattaa vlogisarjallaan meidät Luonnon päivinä luonnon pieniin ja suuriin ihmeisiin. Mennään siis yhdessä luontoon syömään!

Juhli Suomen luontoa 26.8.2017

Allergia-, iho- ja astmaliiton henkilökunta nautti raikkaan piknik-lounaan läheisessä puistossa ja nosti maljat 100-vuotiaan Suomen luonnolle.  

 

 

Menu piknikille

Alkuruoka:

Keltainen kesäkurpitsa - halloumisalaatti
- halutessasi voit lämmittää tätä ennen syömistä

Kaurasämpylät 
- näistä voi tehdä tikkusämpylöitä tai valmiit evässämpylät

Pääruokavaihtoehtoja:

Lehtikaali- nakkiwokki
- keitetään pasta kotona puolivalmiiksi ja kypsennetään valmiiksi nuotiolla

Gremolata kana
- keitetään riisilisäke kotona tai perunat nuotiolla 

Kanataskut
- tehdään valmiiksi kotona ja lämmitetään nuotiolla, lisäkkeenä riisiä

Sienikastike ja perunat

Lisäksi vihersalaatti

Jälkiruoka:

Paistetut banaanit tikussa ja suklaakastike
- tummaa suklaata voi sulattaa nuotiolla kupissa ja kaataa siitä banaanien päälle

Erimenusta löydät lisää maukkaita ohjeita retkievääksi! 
www.erimenu.fi


Rakastu kesäyöhön 17.6.

Biologi Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista rakastuu videolla kesäyöhön. Mitä kukkaa kutsuttiin lehmänkieleksi ennen Elias Lönnrotia? Entä mikä kukka oli olennainen osa alkemistien keitoksia? Tutkija, biologi Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista kertoo!

 

 

Katso kaikki Luonnon päivien tapahtumat Luonnon päivien verkkosivuilta.

Retkieväsresepti

Lehtikaaliohukaiset 50:lle hengelle (Pienemmälle porukalle: jaa ainekset kahdella, viidellä tai kymmenellä. Korvaa lehtiselleri tarvittaessa esimerkiksi vastaavalla määrällä lehtikaalia.)

1 kg lehtikaalia
½ kg lehtiselleriä
1 kg grahamjauhoja
½ kg riisijauhoja
0,25 kg soijajauhoja
0,4 l rypsiöljyä
5 l vettä
hienonnettua merisuolaa ja muskottipähkinää

Huuhtele lehtikaalit ja lehtisellerit. Revi lehtiruodit lehtikaalista, koska sitä ei käytetä. Hienonna lehtikaali ja lehtiselleri. Sekoita jauhot, rypsiöljy, vesi ja mausteet tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota kolme tuntia. Lisää hienonnettu lehtikaali ja hienonnettu lehtiselleri taikinaan. Paista taikinasta ohuita ohukaisia.

Resepti: Anne, Oulu


Villiinny keväästä 20.5.

Allergia- ja astmayhdistyksissä tapahtuu!

KOUVOLA: Luonnon päivän ulkoilutapahtuma yhteistyössä Kouvolan Ladun kanssa. Lisätietoja: https://pohjois-kymenlaakso.allergia.fi/

LAHTI: Villiyrtit tutuiksi - luonnonpäivä la 20.5. Tutustumme villiyrtteihin yhteistyössä Tiirismaan Ladun kanssa. Tarkemmat tiedot päivittyvät myöhemmin, seuraa verkkosivujamme: https://paijathameen.allergia.fi/

LOHJA: Kirkkovenesoutua yhteistyössä Lohjan Seudun Soutajien kanssa la 20.5 klo 12-13. Lisätietoja: Lohjan seudun allergia- ja astmayhdistys

MIKKELI: Liiku luonnossa, villiinny keväästä. La 20.5. Toimintapäivä Lahdenperässä. Toiminnallista luontopäivää vietetään Lahdenpohjassa os. Lahdenpohjantie 1, Mikkeli. Ohjelmassa ruokailua ja pelejä. Paikalle voi myös tulla kävellen tai pyöräillen. Tervetuloa koko perhe mukaan! Lisätietoja: https://mikkelinseudun.allergia.fi/

TAMPERE: Eräretki Laipanmaalle Luonnon päivänä 20.5. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Opas Reijo Laamanen, Tampereen Taivaltajat ry. Lisätietoja: Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys

VANTAA: Kirkkovenesoutu la 20.5. klo 12- 13 Tuusulajärvellä, Gustavelundin ranta-alue. Kirkkotie 36, Tuusula. Lisätietoja: www.vantaa.allergia.fi

Katso kaikki Luonnon päivien tapahtumat Luonnon päivien verkkosivuilta.

Biologi Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista villiintyy videolla keväästä. Mitkä yrtit takapihalta soveltuvat keväällä syötäväksi? Kimmo kertoo takapihan villiyrteistä ja horttailusta.

 

Retkieväsresepti

Amerikkalaiset pannukakut 

Tattari
fin mix jauhoseos
piimä
ruokasooda
suola
juokseva margariini. 

Sekoita ainekset niin, että taikinasta tulee paksua. 

Sekoita kuivat aineet. Lisää piimä ja rasva, sekoita ja paista pannulla amerikkalaisen pannukakun tapaan.

Resepti: Arja, Pattijoki

Sukella talveen 4.2.


Porkkanarieskat
(Gluteeniton, maidoton)

4 keitettyä porkkanaa
2  keitettyä perunaa
1 tl suolaa
4 rkl vettä (tarpeen mukaan)
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattari- tai kaurahiutaleita
1.5 tl leivinjauhetta
0.5 dl rypsiöljy

  • Soseuta kuoritut porkkanat ja perunat.
  • Sekoita joukkoon vesi, suola, gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe, tattari- tai kaurahiutaleet ja öljy.
  • Leivo ohuita, pyöreitä rieskoja ja nosta leivinpaperille.
  • Pistele rieskat haarukalla ja paista 225 asteessa 10-15 min. 

Muuntele lisäämällä joukkoon auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä tai hienonnettuja mausteyrttejä.

Täytä mieleisilläsi täytteillä, pakkaa evääksi ja luontoeväsretki voi alkaa!

Resepti: Virpi, Kauhava

 

Biologi Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista sukeltaa videolla talveen. Millaisia elonmerkkejä lohjalaisesta aarnimetsästä löytyi talvella? Minkä eläimen jäljet ovat hangella?

 

 


Neljänä Luonnon päivänä voit nauttia luonnonläheisistä tapahtumista kautta maan. Ota talteen Luonnon päivien päivämäärät ja osallistu juhlintaan!

4.2. Sukella talveen
Tutki eläinten jälkiä, järjestä talvipiknik ulkona, osallistu maailman suurimpaan hiihtokouluun...

20.5. Villiinny keväästä
Perusta luontoravintola, järjestä metsäpiknik, luontoile metsäkävelyllä...

17.6. Rakastu kesäyöhön
Nuku yö ulkona, syö yöpalaa nuotiolla, taio juhannustaikoja...

26.8. Juhli luontoa
Järjestä juhlaillallinen ulkona satavuotiaan Suomen kunniaksi!

Katso kaikki Luonnon päivien tapahtumat Luonnon päivien verkkosivuilta. Jaa oma luontojuhlasi tunnisteilla #luonnonpäivät ja #suomi100. Juhlitaan yhdessä 100-vuotiaan Suomen luontoa!