HELSINKI: Voihan nenä -huippuluento

9.4.2019 16:45 - 9.4.2019 20:00 Allergiatalo, Paciuksenkatu 19, Helsinki

Pääkaupunkiseudun yhdistysten Allergiaviikon päätapahtumassa Voihan nenä -huippuluentotilaisuudessa kuulet huippuluennoitsijoiden luennot muun muassa katupölystä, allergisesta nuhasta ja siedätyshoidosta. Tilaisuus järjestetään tiistaina 9.4. klo 16.45-20 Allergiatalolla, Paciuksenkatu 19, Helsinki. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

Allergia-, iho- ja astmaliitto jäsenyhdistyksineen viettää Allergiaviikkoa 8.-14. huhtikuuta.

”Noin 1,5 miljoonaa suomalaista aikuista kärsii allergisesta nuhasta. Näistä arviolta jopa 500 000 hyötyisi allergian siedättämisestä. Silti siedätyshoitoon tulee ainoastaan muutama tuhat potilasta vuosittain. Suomessa tehdään vuosittain Pohjoismaiden vähiten siedätyshoitoja, vaikka niitä on aktiivisesti pyritty lisäämään muun muassa vuosien 2008–2018 Allergiaohjelmalla.

Allerginen nuha heikentää huomattavasti niin potilaiden ja perheiden elämänlaatua. Allerginen nuha vaikuttaa unenlaatuun ja keskittymiskykyyn. Se haittaa oppimista, vähentää sosiaalista aktiivisuutta ja aiheuttaa merkittävän määrän poissaoloja työ- ja kouluelämästä. Siedätyshoidolla allergiset oireet saadaan suurella osalla kokonaan pois ja lopuilla huomattavasti lievenemään.

Tänä vuonna koivuallergisten siedätys helpottuu entisestään, sillä markkinoille on tulossa loppuvuodesta koivutabletti, jolloin siedätyksen aikaiset lääkärikäynnit vähenevät merkittävästi verrattuna pistossiedätykseen, joka toteutetaan aina terveydenhuollon asian osaavassa yksikössä. Siedätyshoito kestää yleensä kokonaisuudessaan kolme vuotta (pistiäissiedätys 5 vuotta), mutta hyödyt ovat useimmiten havaittavissa jo heti ensimmäisen vuoden aikana. Siedätyksellä ei vain turruteta oireita vaan vaikutetaan allergian aiheuttavaan immunologiseen häiriöön. Lisäksi siedätyksen avulla saadaan yleensä rauhoitettua alkavan astman oireet. Hoitotulos säilyy vuosikausia.”

– professori Erkka Valovirta, Lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri, dosentti

”Ilmanlaatua heikentää keväisin katupöly, jota liikenne nostaa ilmaan katujen kuivuessa. Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis-huhtikuussa. Katupöly voi olla terveysriski, koska se aiheuttaa monelle ärsytysoireita tai voi pahentaa sydän- ja hengityssairauksien oireita. Katupölylle altistumista voi vähentää kulkureittien valinnalla ja pienin keinoin estää katupölyn pääsyä sisäilmaan.”

Maria Myllynen, Ilmansuojeluyksikön päällikkö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY

Sivua päivitetty: 1.4.2019