Mitä tietoa etsit?

Astmapäivä 2021

5.5.2021

Keskiviikkona 5.5.201 vietetään Maailman Astmapäivää.
Astman hyvä hoito on tärkeää aina, ja aivan erityisesti nyt pandemiatilanteessa.

Astman kanssa eläminen vaatii opettelua. Tässä viisi vinkkiä astman hoitamiseen: 

1. Tunnista astman oireet – normaalia vai ei? Milloin lääkäriin? 

Kun astmasi voi hyvin, sitä ei pitäisi huomata muusta kuin päivittäisestä astmalääkkeen ottamisesta. Omat oireet oppii ajan myötä tunnistamaan. Toista yskittää aamuöisin ja toista yskittää vähän väliä ja joku ei yski ollenkaan vaan hengitys vinkuu noustessa portaita. Nämä oireet ovat merkkejä siitä, että astmalääkitys ei ole riittävä.  

2. Jokaiselle löytyy sopiva astmalääke. Muista oikea lääke oikeaan tarkoitukseen.  

Astmaa sairastavan peruslääkitys on astmaa hoitava, kortisonipohjainen lääke sekä tarvittaessa otettava, keuhkoputkia avaava lääke. Kortisonipohjaista lääkettä käytetään päivittäin, vaikkei oireita olisikaan. Keuhkoputkia avaavaa lääkettä käytetään silloin, kun oireita tulee.  

Hengitettäviä astmalääkkeitä on paljon erilaisia. On tärkeää löytää lääkärin kanssa yhdessä itselle sopivin vaihtoehto. 

3. Vain otettu lääke auttaa. Opettele tekniikka ja muista hyvä suunhoito.  

Astmalääkkeen ottotekniikkaan kannattaa paneutua. Haluathan, että lääke pääsee perille keuhkojen viimeiseen mutkaan asti? Kun lääkkeen ottaa oikein, niin pärjää pienemmällä lääkemäärällä ja haittavaikutukset vähenevät. 

4. Liikunta on lääkettä. 

Hoidat astmaasi, kun liikut. Liikunta parantaa astmatasapainoasi ja parhaassa tapauksessa voi käydä niin, että lääkitystäsi voidaan vähentää. Liikkuminen pitää yllä toimintakykyä ja varsinkin hengästyttävä liikunta vahvistaa keuhkoja. 

5. Meiltä saat tietoa, tukea ja turvaa.   

Vaikka mielessäsi saattaa pyöriä “Voihan astma!”, ei hätää, tukea ja tietoa on tarjolla. Et ole yksin; astmaa sairastaa noin 10 % suomalaisista. Allergia-, iho- ja astmaliitosta sekä paikallisista allergia- ja astmayhdistyksistä löydät vertaistukea ja tietoa. On neuvontaa, vertaisryhmiä livenä ja verkossa, tapahtumia ja kursseja. Tule mukaan ja liity jäseneksi! 

Lue tarkemmin astman hyvästä hoidosta täältä.

Lisätietoa jäsenyydestä täältä.

Sivua päivitetty: 4.5.2021