Ruoka-allergia

Kun ruoka-allerginen syö jotakin, jolle hän on allerginen, hänen elimistössään kehittyy vasta-aineita. Tavallisimmin ruoka-allergia liittyy siitepölyherkistymiseen. Oireita ovat esimerkiksi ihottuma ja vatsavaivat. Ruoka-allergia voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion, joka vaatii aina sairaalaahoitoa.

Ruoka-allergian aiheuttajat

Ruoka-allergiaa voi aiheuttaa mikä tahansa ruoka-aine, jos ihminen on herkistynyt sille. Ruoka-ainetta ei saa syödä, jos se aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion.

Oireet

Ruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta hengenvaaralliseen anafylaksiaan. Ruoka-allergia voi myös aiheuttaa iho-oireita ja oireita ruoansulatuksessa.

Anafylaksia voi olla hengenvaarallinen

Anafylaksia on voimakas allerginen reaktio ja se voi olla hengenvaarallinen Sen oireita ovat palantunne ja kutina nielussa, laaja-alainen ihottuma, huonovointisuus, astmakohtaus ja pahimmassa tapauksessa kurkun turpoaminen. Anafylaksian saanut tarvitsee sairaalahoitoa.

Ruoka-allergia todetaan välttö-altistuskokeella

Ruoka-allergia todetaan välttökokeessa. Seurannan aikana henkilö ei syö 1–2 viikkoon ruoka-ainetta, jonka epäillään aiheuttavan allergiaa. Samalla henkilö pitää päiväkirjaa oireista.

Välttö-altistuskoe tehdään terveydenhuollon ammattilaisten ohjeiden mukaisesti ja heidän valvonnassa. Jos on kyse keskeisestä ruoka-aineesta, kuten maidosta, ruoka-aineen syöminen voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion.

Ruoka-allergian varmistaa lääkäri.

Allergian tunnistamiseen voidaan käyttää myös muita testejä altistuskokeen lisäksi.

Allergisen ruokavalio

Allergikon ruokavalio pyritään suunnittelemaan mahdollisimman normaaliksi, jotta hän saa kaikki tärkeät ravintoaineet. Allerginen ei saa syödä sitä ruoka-ainetta, josta hän saa voimakkaan allergisen reaktion.

Tarkista pakkausmerkinnät

Ruokatarvikkeiden pakkausmerkinnät kannattaa tutkia tarkasti erityisesti siinä tapauksessa, että jokin ruoka-aine aiheuttaa anafylaksiaa. Suomen lain mukaan elintarvikkeiden pakkauksiin pitää merkitä yliherkkyyksiä aiheuttavat aineet. Tällaisia ovat gluteenipitoiset viljat, äyriäiset, kananmuna, kala, pähkinät, soijapapu, maito, selleri, sinappi, seesaminsiemenet, herne, rikkidioksidi ja sulfiitit.

Jos pähkinät aiheuttavat anafylaksiaa, on syytä välttää myös tuotteita, joiden pakkauksessa lukee: ”Saattaa sisältää pähkinää”. Merkintä tarkoittaa, että tuotteeseen on voinut valmistusvaiheessa joutua jonkin verran pähkinää.

 

Sivua päivitetty: 20.3.2015