Kysymyksiä ja vastauksia

Voiko aurinkopainotteiselle kurssille hakea, vaikka ihottuma ei ole vaikea-asteinen? Mitä kurssilta voi odottaa ja voiko perheenjäsen tulla mukaan? Aurinkopainotteiset kurssit herättävät paljon kysymyksiä.

Kuinka vaikea-asteinen atooppisen ihottuman tulee olla, jotta voisi päästä kurssille?
Kurssille hakeutuessa ei sairauden tarvitse olla vaikea-asteinen. Tärkeää on hakijan oma kokemus kurssin tarpeellisuudesta ja sairauden vaikutuksesta omaan elämänlaatuun ja toimintakykyyn.  

Hakijoita on varmasti paljon eli voisinko tulla valituksi, jos hakisin kurssille?
Hakijamäärät vaihtelevat ja hakijoissa on paljon aiemmin kurssilla olleita. Eli jos et ole aiemmin ollut niin kannattaa hakea! 

Millaisia perusteita tarvitaan, jotta voisi päästä kurssille?
Lääkärinlausunnossa tulee näkyä, että hakijalla on atooppinen ekseema ja lääkäri suosittelee hakijalle ko. kurssityyppiä. Hakijan omasta hakemuksessa tulisi selvästi näkyä perusteluja siihen, miksi kurssi olisi itselle tarpeellinen.

Milloin oikea aika hakeutua kurssille?
Elämäntilanteet vaihtelevat, mutta olisi hyvä, jos voisi lähteä kurssille niin, ettei samaan aikaan tarvitse huolehtia miten kotona pärjätään tai ettei tarvitsisi kurssin aikana hoitaa työasioita tai opiskella. Koettu tarve tiedonsaannille ja tuelle sekä oma elämäntilanne määrittelevät pitkälti, milloin hakea kurssille.

Voiko hakea kurssille uudelleen?
Kurssille voi hakea uudelleen, mutta toistamiseen hakiessa on perusteltava uudelleen hakemista. Esimerkiksi sairauden luonne tai oma elämäntilanne on muuttunut niin, että tiedon ja tuen tarve on lisääntynyt.

Mitä kurssilta voi odottaa?
Kun lähtee mukaan avoimin mielin ja on etukäteen miettinyt mitä tavoitteita itsellä on kurssin suhteen, niin odotukset useimmiten ylittyvät.

Voiko läheinen tulla mukaan kurssille?
Ei, kurssille voivat osallistua vain kurssille valitut itse sairastavat henkilöt. Kurssin ohjelma on tiivis ja ryhmämuotoinen vertaistuen noustessa keskiöön kurssilaisten välillä. Kurssilaisten oma kokemus on ollut, ettei aikaa läheisten tapaamiselle juurikaan jää ja yksin lähtiessä on ollut mahdollisuus keskittyä paremmin omaan hyvinvointiin.

Millaista ohjelmaa kurssilla on?
Kurssilla on alustuksia ja keskusteluja, ohjausta ihon hoitoon, ohjattua liikuntaa ja retkiä. Teemoina mm. omahoito, itsenäinen sairauden kanssa selviytyminen ja arjessa jaksaminen.

Miten majoitus on kurssilla järjestetty, onko mahdollista saada oma huone kurssilla?
Alku- ja jälkijaksolla majoitus kotimaassa kahden hengen huoneissa. Pääjaksolla Kanarialla majoitus huoneistoissa, joissa on makuuhuone, kylpyhuone ja olohuone, jossa pieni keittiö. Halutessaan voi toisen sängyn siirtää olohuoneeseen.

Mitä kurssit maksavat osallistujille?
Omavastuu kursseille on 400 euroa. Se sisältää kurssiohjelman lisäksi täysihoidon alkujaksolla sekä pääjaksolla puolihoidon lentoineen. 

Miten haen kurssille?
Hakemista varten tarvitset hakulomakkeen, jossa kerrot, miksi kurssi olisi sinulle tarpeellinen. Voit täyttää hakulomakkeen sähköisenä verkkosivuillamme. Lisäksi tarvitset lääkärin kirjoittaman lausunnon, jossa on suositus kurssille osallistumiseen.

Millaisen lääkärinlausunnon tarvitsen kurssia varten?
Lääkärinlausunnon, jossa on suositus kurssille hakemisesta, tulee olla alle vuoden. Se voi olla yleislääkärin tekemä. Lausunnossa tulee näkyä miksi kurssi olisi tarpeellinen.

Mitä hyötyä kurssista voisi minulle olla?
Heti kurssin aikana voi huomata, miten iho alkaa voida paremmin ja liikunta kurssin aikana on hikoilusta huolimatta helpompaa. Kutinan vähentyessä myös yöuni paranee, kun unen laatu ja määrä lisääntyvät. Osa kurssin vaikutuksista näkyy vasta kurssin jälkeen, kun kurssilla virinneet tavoitteet ovat siirtyneet oman arjen käytänteiksi. Ihon kunnon parantuessa voimavarat omasta itsestä huolehtimiseen ja sairauden omahoitoon lisääntyvät. Kurssilla voi saada kokemuksen siitä, ettei ole sairautensa kanssa yksin. Voi jakaa omia kokemuksia saa saada lisäymmärrystä siihen, miten sairaus on vaikuttanut omaan elämään. Vertaistuki jatkuu usein kurssin jälkeenkin auttaen jaksamaan paremmin pitkäaikaisen sairauden kanssa elämistä. 

Olen toipumassa leikkauksesta ja mietin, voinko osallistua kurssille. Millaista liikuntaa kurssi sisältää? 
Kurssilla tulee arkiliikuntaa jo lentokentällä kuljettaessa, isossa hotellissa paikasta toiseen siirryttäessä, rantaan on matkaa loivaa mäkeä noin 300 metriä ja mahdollisuuksien mukaan liikutaan vähän paikallisbusseillakin. Eli jos tuollainen liikunta onnistuu, voi matkaan hyvin lähteä.
Kurssin liikunnan tavoitteena on rento hyvän mielen liikunta vertaisten kanssa. Kurssilla kokeillaan muun muassa vesijumppaa, rentoutusharjoituksia, venyttelyitä ja kävellään. Jos harrastaa aktiivisesti liikuntaa, kannattaa asennoitua liikkumaan myös omatoimisesti.

Sivua päivitetty: 5.1.2023