Terhi Rannikko

Terhi Rannikko, 32, aloitti vieraslajien torjunnan huomattuaan, että uuden kotitalon edessä Ruskolla kasvaa lupiinia. Pihan esiintymä ei ollut onneksi kovin suuri, ja nyt seitsemän vuoden sinnikkään torjunnan ansiosta lupiini on siinä nujerrettu. Vieraslajit olivat Rannikolle tuttuja jo aiemmista opinnoista, joten hän tiesi, että torjuntatoimiin on ryhdyttävä.

Rannikolla on oma liikuntapalveluja tarjoava Hymy Fit-yritys, jonka perinteisten palvelujen oheen hän päätti lisätä koronakevään myötä hieman vieraslajiasiaa. ”Koronan myötä ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, joten ajattelin, että ehkä vieraslajien torjunta voisi saada ihmisiä enemmän liikkeelle. Näin hyötyy sekä ihminen että luonto” Rannikko taustoittaa. Ulkona pidettävien jumppien ohessa kitketään lupiinia, jotkut asiakkaat keräävät kimpun mukaan kotiinsa.

Jumppien yhteydessä tehtävän lupiinin torjunnan lisäksi Rannikko on innostunut kitkemään myös uimareissuillaan. Luonnonvesissä uiminen on Rannikon harrastus, ja mukaan lähtevät usein hänen poikansa Elias 3v. ja Aleksi 5v. Pojatkin ovat innostuneet vieraslajeista. Lupiineja bongataan automatkoilla ahkerasti, ja usein takapenkiltä kuuluukin ”Äiti, äiti, tuolla on taas lupiineja!”

Motivaatiota Rannikko saa ajatuksesta, että tällä tehdään hyvää suomalaiselle luonnolle. ”Suomalainen luonto, perinnemaisemat, kukat ja kasvit ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle. Siitä saan intoa jatkaa, ja onhan siitä hyötyä myös meille itsellemme – se tukee meidän fyysistä ja henkistä hyvinvointiamme, kun saa ajatuksia muualle ja vastustuskykyä luonnosta. Riippuu ihmisestä, tykkääkö kitkeä yksin vai porukassa, mutta hyötyjä on niin paljon, niin kannattaa joka tapauksessa ryhtyä hommiin.” Rannikko innostaa.

Terhi Rannikko ja  Aleksi-poika lupiineja kitkemässä.

 

 

Teksti: Viivi Valkonen

 

 

Sivua päivitetty: 22.12.2020