Vinkit talkoovetäjälle

Varsinaisen kitkennän lisäksi talkoisiin liittyy myös muuta oheistoimintaa. Täältä löydät vinkkejä talkoidesi mainostukseen ja eväiden järjestämiseen sekä ideoita teematalkoisiin!

Talkoiden mainostus

Mainostamisessa on olennaista nostaa esille se, miksi vieraslajien torjuminen on tärkeää. On hyvä korostaa myös sitä, että talkoot ovat matalan kynnyksen toimintaa ja helppoa luonnonsuojelutyötä, johon kaikki ovat tervetulleita. Mainostuksessa kerro: missä kitketään, missä tavataan (jos eri paikka), milloin, mitä kitketään ja mitä talkoolaisen olisi hyvä ottaa mukaan (esim. kumisaappaat, säänmukainen varustus, kitkentähanskat, vesipullo). Kaikkia saman kohteen talkoita kannattaa mainostaa samalla kertaa, jolloin osallistujat voivat sitoutua kohteeseen ja nähdä alueen kitkentätilanteen kehityksen.

 

Ota yhteyttä paikallislehteen 

-Talkoidesi mainostus etukäteen lehdessä

-Toimittaja voi tulla kirjoittamaan jutun talkoistasi

 

Mainosta verkossa

-Facebookissa Vieraslajien torjuntajoukot -ryhmässä

-Facebookin oman asuinalueen ryhmät

-Omat somekanavat

-Ilmoita talkoosi Viiville (viivi.valkonen@allergia.fi tai 044 491 8942) jolloin talkoistasi tiedotetaan hankkeen nettisivuilla

 

Talkooinfoviestin vieminen esim.

-kaupan ilmoitustaululle

-kirjastoon

-kohteen lähelle valopylväisiin 

Voit keksiä talkoillesi hastagin tai käyttää näitä: #terveaskelluontoon #luontoaskel # talkoohaaste #vieraslajientorjuntajoukot

 

Yhteistyö

Talkoiden järjestäminen yhteistyössä eri organisaatioiden, yhdistysten ym. tahojen välillä on hyvä käytäntö. Voit saada apua talkoiden vetämiseen, mainostamiseen, talkoojätteen hävittämiseen ja talkootarjoiluihin. Talkoot saavat yhteistyöstä myös enemmän näkyvyyttä. Kysy rohkeasti eri tahoja mukaan!

Mahdollisia yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi

-Paikalliset yhteisöt ja yhdistykset (esim. luonnonsuojeluyhdistys)

-Ruokakaupat

-Kunta tai kaupunki

 

Talkootarjoilut

Eväät houkuttelevat talkoolaisia. Yhteistyökumppanit voivat auttaa evästyksen järjestämisessä. Pullakahvit tai eväsleivät ovat takuuvarma hitti.

Nyyttäriperiaate toimii myös.

Jos tarjoat eväitä, mieti haluatko kerätä talkoisiisi ilmoittautumiset (esim. sähköpostilla), jolloin tiedät monelle ruokaa on syytä varata. Muista kysyä myös mahdolliset erityisruokavaliot.

Muista ottaa roskapussi mukaan roskille.

x.png

 

Teematalkoot

Erilaisilla teemoilla houkuttelet ihmisiä ja herätät kiinnostusta. Teematalkoista saat myös hyvää kuvamateriaalia talkoiden mainostukseen.

Teemat voi olla esim.

-kurtturuusun kiulukoiden keräys hilloiksi/teehen

-lupiinikimpun keräys

-ysäritalkoot

-naamiaistalkoot

 

Talkoiden jälkeen

Kehu ja kiitä talkoolaisia

Kerro onnistuneista talkoista ja hyvästä yhteishengestä esimerkiksi somessa, käytä hastagia

Jaa ennen-jälkeen -kuvia talkoista, ne ovat aina mielenkiintoisia

nayttokuva_63.png

 

Kuva: Viivi Valkonen


Sivua päivitetty: 26.3.2020