Voiko homeille altistunut reagoisa savullekin?

Frida20.10.2012 21:41

Olen altistunut työssäni sädesienille, aspergilukselle, penicilliumille yms. (tarkkoja lajeja en muista). Virallisesti olen saanut hajusteyliherkän diagnoosin ja nyt hiljattain MCS -diagnoosin. Olin työssäni pakotettu käymään jokin aika sitten hometiloissa jonka seurauksena mm. oksensin veristä limaa. Sama reaktio toistui naapurimme lämmittäessä tulisijaansa ja säästä johtuen savu laskeutui pihaamme. En pystynyt olemaan ulkona, koska sain samat oireet kuin hometiloissa käymisestä. Miten tämä on selitettävissä ja mitä muuta minun tulisi varoa? Tämä kaikki kun on vielä niin uutta ja asiat tuntuvat aina tulevan kovin rajuina, etten oikein tiedä mitä olisi hyvä välttää ennen kuin olen kokeillut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus20.10.2012 22:35

Homealtistuksesta seuraa usein, että henkilölle aiheutuu herkemmin oireita hajusteista, kemikaaleista, tupakansavusta ym. Vaikutus tulee mm. keuhkojen kautta; jo altistuneet keuhkot reagoivat herkemmin, muuallakin kehossa lienee samantapaisia solutason mekanismeja; jo vaurioituneen solun toiminta muuttuu herkemmin lisäaltistuksesta, ja voi olla kehittynyt myös mekanismeja, jotka aiheuttavat herkemmin solutuhoaa, ja tietenkin vielä allergiset / herkistysmisreaktiot. Homeille altistuneena luonnollisesti sinun tulee välttää myös tupakansavua ja savua. Tupakansavu ja homeet voivat molemmat aiheuttaa keuhkoahtaumatautia.

Käytännössä myös monet homeille altistuneet kertovat, että eivät siedä hajusteita ja savuja.

Tupakansavun vaarallisuudesta voidaan kertoa seuraavaa; lääketieteellisen sairausluokituksen keuhkoahtaumasta saa 50% pitkään tupakoivista naisista; ilmeisesti siis käytännössä kaikki. Keuhkoahtaumatauti tappaa tukehduttamalla, parantavaa hoitokeinoa ei ole. Erikoista kyllä, harvinaisella keuhkosyövällä pelotellaan, mutta ei tällä lähes kaikki hitaasti tappavalla seurauksella! Kun hengityskyky on heikentynyt keuhkoahataumataudin vaikutuksesta, ei mitään ole enää tehtävissä. Keuhkoahtauma vain pahenee sen jälkeen, kunnes hengityskyky menee kokonaan. Taudin etenemisnopeudessa lunnollisesti on yksilökohtaisia eroja; jotkut tupakoijat ehtivät kuolla jo muuhun tautiin ennen kuin siihen. Tupakointi lisää myös käytännössä kaikkai syöpiä; mm. munasarjasyöpiä, kurkkusyöpää, huulisyöpää, suusyöpää, ym., keuhkosyövän lisäksi.

Kiinnostava yksityiskohta eri altisteiden yhteisvaikutuksesta on radon ja tupakansavu; yksi tekijä aiheuttaa jonkin verran lisää keuhkosyöpiä, muta ydhessä esiintyessään nämä tekijät aiheuttavat keuhkosyöpää jopa 5-10 kertaisesti kuin ainoina altisteina esiintyessään.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Frida21.10.2012 16:50

Kiitos kommentista. Tupakoinnista tuskin on ongelmaa, kun elinympäristö on aina ollut savuton. Nyt vain asutaan melkoisen "takkapitoisella" alueella, joten saapa nähdä mitä tuleman pitää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vaellukset ja laavulla notskin ääressä istuskelut lienee menneen talven lumia. Tämä, että yht'äkkiä koko elämä muuttuu on aika kurja juttu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tyttäret24.10.2012 20:35

mitkä oireet sulle tuli noitten sädesienien kanssa,tuliko iho oireita?kysyn siksi kun tytär oli homekoulussa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Frida25.10.2012 21:27

Työkaverille tuli ihottumaa, olimme siis samassa huoneessa. Minulle "vaan" hengitysteiden infektioiden kirjo.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
tyttäret26.10.2012 14:56

kiitos,hyvä tietää jotain miten ihmiset reagoi,eli myös iholla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Milja02.11.2012 15:38

Ihan yksinkertaista. Ihan samalla lailla astmaatikolla astman ollessa pahana ei siedä oikein mitään, sellaistakaan mille ei ole erikseen herkistynyt ja mikä hyvänä aikana ei aiheuta ongelmia. Verinen lima kertoo limakalvojesi olevan nyt siinä kunnossa, että ne eivät siedä mitään muutakaan ärsytystä. Käytännössä jo ennemmin kuin sitä tulee ylös, on limakalvo jo "risainen".

Veikkaisin, että juuri nyt tekisi hyvää elää vähän kuten astmaatikko. En suosittelisi esim. kylmällä ilmalla äkillistä spurttailua ulkona... Voisitkohan päästä astmahoitajalle? Saattaisit saada sieltä neuvoja keuhkojen hoitoon parempaan kuntoon. Jollet terveyskeskuksessa, niin paikallisessa yhdistyksessä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Frida04.11.2012 15:59

Oi, kiitos tästä! Tuo oli hyvä vinkki, jonka kyllä selvittelen heti ensitilassa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jerkka18.06.2017 11:05

Kyllä on melkoista paskaa mitä täälläkin jutellaan. "Olen työssäni altistunut...". Onko esim. kotisi tutkittu homeen suhteen? Käytkö koskaan ulkona? Nykytrendi on se että yritetään löytää syyllinen joka maksaa viulut kun heikkogeeninen ihminen sairastuu. Syyllinen on HOME eikä joku toinen ihminen. Kuolisit pois niin ei tarvitsisi veronmaksajien maksella heikkoa perimääsi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mika20.06.2017 15:13

Jerkka se vaan jaksaa jaella trollausviestejänsä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta