VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Tutkija05.03.2017 21:00

Milloin meinasit aloitella lattiaoperaatiota?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tonit06.03.2017 05:54

Olen jokseenkin varma että meillä ongelma on juurikin tuossa 2mm solumuovissa parketin ja betonin välissä. Haju on vaikea kuvailla mutta vähän makeahko kemikaalimainen,ilma tuntuu raskaalta ja oireina kurkkukipua,ihon kuivuus(myös syksyllä jolloin kosteus% korkea),kuivahko yskä jne.

Sellaisen huomion olen tehnyt että oireet ja haju usein pahenee jos pidän ilmanvaihtoa isommalla/täysillä. Ehkä ilma vähän tuntuu raikkaammalta mutta oireet ei suhteessa helpota.

Olisiko provent hyvä ratkaisu jos kokeilisi solumuovin tilalle? Ainakin lattia vähän tuulettuisi..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxell06.03.2017 15:24

Haju ennen tiivistystä oli sama mikä nytkin, mutta ennen remppaa se oli nykyistä voimakkaampi ja rempan jälkeen siis loppui noin vuodeksi kokonaan. Tuo viittaisi omasta mielestäni johonkin prosessiin, joka käynnistyi uudelleen rempan jälkeen ja siitä aiheutuvat yhdisteet ylittävät nyt hajukynnyksen. Vahvin ajatus tässä vaiheessa on alkalisen hydrolyysin hitaasti vaurioittama askeläänieriste, mutta varmuutta siitä ei ole.

Oireilukin väheni tiivistämisen myötä, mutta kun samalla tehtiin tuo askeläänieristeen vaihto niin on tosiaan vaikea arvioida kummasta se johtuu. Mahdollisesti molemmista. Joka tapauksessa sieltä kapillaarikerroksista tulee epäpuhdasta ilmaa, mikäli tiivistystä ei ole tehty. Siellä vallitsee kuitenkin RH100% kosteus ja maaperäbakteerit eivät tarvitse kasvualustakseen pestyä sepeliä kummempaa ainetta. Itse suosittelen tiivistämistä joka tapauksessa kunhan se tehdään huolella. Pelkkä tietoisuus sitä että alipaineen mukana ei tule epäpuhtauksia maksaa vaivan ja onpahan yksi potentiaalinen ongelmakohde suljettu sen jälkeen pois.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxell06.03.2017 15:39

http://markabetoni.blogspot.fi/

Kannattaa lukea tämä blogi mikäli ei ole ennestään tuttu. Tässä toki mukana tuo kosteuselementti:

"- 2016 Toukokuussa tutkimuksissa todettiin sisäilmaongelma joka johtui kosteaksi jääneestä betonilattiasta. Parketin alla oleva askeläänieriste oli reagoinut betonin kanssa ja oli aiheuttanut sisäilmaongelman (voc). Samalla todettiin vuotokohtia ulkoseinien raoissa. Nämä johtuivat rakentajan huolimattomuudesta / kosteussuunnitelman laiminlyönti."

Tonit: Aikalailla vastaavasti tunnut kuvailevan hajua mitä itsekin. Meilläkään ilmanvaihto ei ratkaisevasti vaikuta asiaan, mutta jonkin verran kuitenkin. Käsittääkseni ainakin osa noista muovin hajoamistuotteista on rasvaliukoisia. Se selittäisi osaltaan sitä että ilmanvaihto ei merkittävästi helpota asiaa. Niin kauan kun päästöjä syntyy, niitä kertyy pinnoille, imeytyy sohvatyynyille, tekstiileihin jne. ja haihtuvat sieltä hiljalleen huoneilmaan.

Yksi vaihtoehto askeläänieristeeksi voisi olla texstep tai vastaava huopa. Omat epäilynsä tietysti siihenkin liittyy, mutta itse mietin josko matala-alkaalisen lattiatasotteen päälle tuollaisen laittaisi. Sopii huokoisena materiaalina hyvin lattialämmityksen kanssa, kun taas solumuovi umpisoluisena eristää lämpöä. Uskon että lattialämmitys kiihdyttää tuota solumuoviongelmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija06.03.2017 20:27

Tiivistäminen on kyllä kova homma . Meillä on kaksitasoinen talo. Alakerrassa tiivistys kevytsoraharkkoon ja ylhäällä myös maanvarainen laatta (rinne ja porrastus talossa) ja ylhäällä tiivistys tulisi tehdä puurakenteisiin. Seinän rakenne sisältä päin gyprox,villa,höyrynsulku,villa ja tuulensuojalevy. Olen ymmärtänyt,että tiivistys alapohjassa pitäisi jotenkin saumata tai teipata seinän höyrynsulkuun ja tuo vasta homma oiskin.

Meillä tarkoitus jättää ainakin tuplex pois lattian alta. Makea haju ja ajoittain voimakas täälläkin. Onko kellään korvissa oireita?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tonit09.03.2017 09:33

Kyllä korvaoireet on tuttuja,ollut lämmityskauden alussa sellaista tunnetta että korvat olisi vähän lukossa,nopeaa naksumista/rutinaa.

Joskus tulee kausia että oiretta on ja sitten se lakkaa niin voi tulla kurkkukipua/nuhaa. Ilmeisesti allergia oireita.

Onko muilla näkyviä selviä oireita kotona?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija11.03.2017 06:30

Meillä ei perheestä kovin moni oireile. Yksi henkilö vahvemmin,mutta tiedä onko stressiä,taloa vai mitä.

Itsellä useimpana aamuna toinen sierain on tukossa. Mietin kuinka suuri osatekijä tuo koneellinen ilmanvaihto on.

Tämä on kyllä loputon suo. Itse ajattelen ongelmaksi tuon lattian ja betonilaatan liitoksen ja sen tiivistystarpeen. Välillä pelkään,entä jos villat ovat kastuneetkin ja ilmavuotona tuo sieltä ongelmia. Mitä teillä on kattomateriaalina? Meillä on muovikalvolla varustettuna jotain levyä toki m1 päästöistä,mutta mietin sitäkin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija11.03.2017 06:33

Itse en toisaalta liputa niin vahvasti askeläänieristettä ongelmaksi. Sisäilma asiantuntija yritys on tutkinut mm. Tuplexia ja mikäli betoni on alla kuivaa niin on tutkittu että muovinen askeläänieriste ei itsessään toisi ongelmaa. Mutta tiedä näitä. Silti mikäli lattioita vaihdetaan niin Tuplexia en takaisin laita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka11.03.2017 18:46

Tutkija, onko Tuplex tutkimusraportti netissä saatavilla?

Lattiapinnoitteen ja askeläänieristeen vaihto eivät taida olla riittäviä toimenpiteitä voc ongelmatapauksissa. Ainakin muovimattojen aiheuttamissa tapauksissa betonilattioista on poistettu muutamaa milliä hiomalla pois. Muovimatot on tietysti asennettu liimaamalla, mikä vaikuttaa myös hionnan tarpeeseen. Hionnan jälkeen lattioita on lämmitetty ja tuuletettu, ns. bake out-menetelmä. Englannin kielellä löytyi myös flush out-menetelmä, jossa betonilattiaa vain tuuletetaan tehokkaasti.

Lukemisen arvoisia opinnäytetöitä http://www.theseus.fi/handle/10024/74129 ja http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-0052-4/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija13.03.2017 11:08

Ei ole tuosta Tuplexista ja kuivasta muuta kuin kuulopuheita tietona - valitettavasti.

Onko teillä muilla vaivana,että aamuisin on toinen sierain tukossa? Mietin,mikä tuota ylläpitää - mitä pienhiukkasia ilmassa vai johtuuko vaan kuivasta ilmasta ja koneellisedta ilmanvaihdosta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epätoivo13.03.2017 18:28

Hei. Lyhyesti tiivistäen, meillä ongelmat ovat aiheutuneet 2009 rakennetussa talossa mineraalivillasta. Talossamme gyprocin takana mineraalivillat ja sitten höyrynsulku. Homekoira ei merkannut mitään. Asuimme ensimmäiset vuodet hengittäen villapölyä, jolle herkistyimme. Lattian ja katon rajat rakentaja oli tiivistänyt huonosti ja villat näkyivät, kun listat käytettiin irti. Oireet eivät katoa. Sumuinen, samea olo. Pieni tunkan haju, jonka tunnistaa villan hajuksi. Voimistuu, kun laittaa ilmastointia isommalle. Voin vain todeta, että tämä rakenne ei toimi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tonit13.03.2017 18:48

Epätoivo- Kerääntyykö teillä pölyä hurjasti lattioille ja tasoille tyyliin vuorokaudessa jo näkyvästi?

Meillä tosiaan jo vuorokaudessa edellisestä täyssiivouksesta näkyy villakoiria nurkissa.

Meillä on seinissä höyrynsulku heti gybrocin takana että sieltä ei pitäisi tulla. Täytyy tulla yläpohjasta(yksi kerros),siellä selluvilla heti höyrynsulun päällä. Olen jo tiivistellyt läpivientejä mutta siitä ei näkyvää apua ole ollut. Ajattelin lainata lämpökameraa ja katsoa rakennus sillä kauttaaltaan jos löytyisi reikiä höyrynsulusta. Pitäisi olla vaan pakkasta.

Millainen lattia teillä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
13.03.2017 19:26

Meillä kerääntyi pölyä ennen tiivistystä runsaasti, mutta nyt tiivistyksen jälkeen vähemmän. Välipohja kauttaaltaan tarkistettu ja on tiivis. Pistorasiat olivat epätiiviit sekä valokatkaisijat. Yläkerran höyrynsulku käyty läpi ja on tiivis. Maanvarainen laatta on. Mineraalivillassa on ilmeisesti booria ja se herkistää. Ennen korjausta oireet olivat voimakkaammat. Limakalvot mm. vuotivat verta ja silmät punoittivat. Tvoc oli mittauksissa 280 ennen korjausta. Korjauksen jälkeen emme ole mitanneet.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epätoivo13.03.2017 19:58

Korjausta.. Tarkemmin vielä eli mineraalivillassa herkistävä aine on mm. formaldehydihartsi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija13.03.2017 20:04

Epätoivo - nyt kuulostaa niiiiin tutulta - täällä sama rakenne ja rakentaja tiivistänyt huonosti. Miten hoiditte tiivistykset?

Lämpökameran vaihtoehto voisi olla tiiveysmittaus. Lämpökamera ei esim. yläpohjan ilmavuotoja näytä. Lisäksi ammattilaiset ajavat lämpökamerakuvat jollain ohjelmalla joka laskee vuotokohdat tarkemmin. Meilläkin näytti kamera,että nurkat viileitä normiraameissa mutta esim.lattian ja seinän liitoskohta ei pompannut esille vaikkakin pakkasta oli ulkona - 30 kun kamera oli lainassa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe13.03.2017 20:09

Epätoivo - miten saitte selville, että ongelma mineraalivillassa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka13.03.2017 20:34

Vuotokohtien etsintään kannattaa harkita myös savukynän käyttöä. Liesituuletin täysille ja savukynän avulla kartoittamaan rakenneosien liittymäkohtia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija14.03.2017 04:17

Epätoivo - oletteko tarkastaneet onko teillä ilmanvaihdon äänenvaimentimissa mineraalivillaa? Meillä oli ja vaihdettiin polyesteri ja hengitysliiton suosittelimiin. Äänenvaimentimissa lukee kai jossain kulmassa malli ja sillä saa selvitettyä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain16.03.2017 17:09

Hei,

Mielenkiintoista keskustelua. Harmi kun alkuperäiset kirjoittajat eivöt ole kertomassa miten heilä on käynyt.

Meillä 2016 keväällä valmistunut omk talo. Loppusyksystä aloin kuunnella kun kaikilla nelihenkisen perheen jäsenellä samanlainen pienoinen tukkoisuus ja yskä.

Alkuperäisten kirjoittajien kanssa samaa rakennetta ja materiaaleja. Tavallinen kipsi + 50mm villa+muovi+200mm villa+tuulesuoja rakenne. Katossakin kipsi ja ruiskupinta. Karelian kolmisauva parketti tuplexilla.

En huomaa taloon tullessa mitään erikoista hajua. En tiedä onko kyseessä kuivaa sisäilmaa + ilmastointia kummempaa ongelmaa. Mutta ongelman aiheuttaja talo kuitenkin on. Kun reissuisa käydessä viiden päivän poissa olo kadottaa oireet.

Kesää ja kosteampia ilmoja odotellessa, niin näkee katoaako nämä oireet.

Tutkija, mulla on käytännössä joka aamu toinen sierain tukossa osittain.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta