VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Hajuherkkä21.12.2018 15:30

Käry hieman laimeni kun uusi työpöytä hävitettiin n. viikko sitten. Ohjeistus tuosta primerista ja sen päälle laitettavasta äänieristeestä on saatu alan asiantuntijalta joka työskennellyt sisäilman kanssa n.25 vuotta. Onko noiden yhteensopimattomuudesta jossakin jotain luettavaa materiaalia saatavilla? Mikä tasoite on matala-alkalinen? Kiitos neuvoista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Excalibur21.12.2018 18:26

Minkä primerin ja askeläänieristeen laitoitte?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Excalibur21.12.2018 18:31

Ja nykyään aikalailla kaikki markkinoilla olevat tasoitteet ovat matala-alkalisia kuivuttuaan. Siitä ei ole tietääkseni tarkkaa tietoa kuinka kauan tasoitteella menee että ph laskee riittävän alas. Epäilen että vaikka tasoite on ns. kuivunut on sen ph vielä korkealla ja näin ollen saattaa vielä käynnistää jotain reaktioita. Ja primerista vielä sen verran että sekin on muovia (muovidispersio) ja ihan varmasti betonin alkaalikosteus myös vaikuttaa siihen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Selluvillako pois?26.12.2018 22:52

Onko kenelläkään tässä ryhmässä kokemusta selluvillan poistamisesta yläpohjasta ja korvaamisesta jollain muulla (millä)? Silmäoireita, nenäkutinaa ja yskää havaittavissa, mutta sisäilmatutkimuksissa eikä koiralla mitään spesifiä löydöstä. Palkasella parempi, mutta matalapaineella ihme mieto haju ja oireet. Voisiko olla selluvilla/boori yläpohjasta? Mitä kokemuksia teillä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod27.12.2018 11:35

Onko yläpohjasta todettu tai aistinvaraisesti havaittu ilmavuotoja? Yleisesti ottaen kivivillalevyt ja selluvilla pitäisi olla ihan ok ratkaisu. Jos levyjä ei ole niin ilmavuodot (jos reikiä höyrynsulussa) varmaan tulevat helpommin läpi.

Nykytiedolla itse en itse laittaisi mitään puhallustavaraa ainakaan suoraan höyrynsulun päälle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Justa27.12.2018 21:47

Selluvillako pois? Samoja mietteitä täällä, epämääräisiä oireita, silmien ärsytystä, kuivumista, kirvelyä, nuhaa, limaisuutta nielussa, oireita ajoittain ja matalapaineella yläpohjan haju tuntuu yläkerran huoneissa. Koira käynyt, ei merkkauksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija27.12.2018 21:55

Nuo yläpohja ajatukset ja oireetkin kuulostavat tutuille. Meillä sama tilanne pngelmaa ei löydy. Mutta välillä sellainen jännä rakenteen tuoksu + makeahko häivähdys tuoksussa ja välillä oireet ja haju katoavat. Tilanne helpottunut alkutilanteesta todella paljon,ilmavuotojen paikkausten myötä,mutta ongelma ei ole kokonaan poistunut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Justa28.12.2018 21:10

Juurikin tuo Tutkijan mainitsema makea tuoksu tulee yläpohjasta, väitän kuitenkin ettei haju ole sama kuin joissain vanhoissa taloissa makea lahon/homeen haju, vaan tulee selkeästi selluvillasta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija28.12.2018 22:08

Joo,samaa mieltä haju makeahko mutta ei homemainen. Meilläkin homekoirat käyneet kahdesti ja ei tullut merkkauksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka29.12.2018 14:08

Meillä aivan samanlaista, tosin meillä on yläpohjassa kivivillaa puhallettuna.

Tässä ketjussa pohdintaa samasta aiheesta: https://www.allergia.fi/keskustelut/sisailma/h-yrynsulku-ja-villa-haisee/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ingenjööri8031.12.2018 22:58

Sen verran otan kantaa, että tuntuu täysin oudolta, että tuplex hajoisi. Veikkaanpa, että hengitysoireet uusissa taloissa johtuu ilmanvaihdon äänieristemen villasta, jota porukka sitten hengittelee tai sitten talo on saanut kosteutta rakentamisen aikana.

Kannattaa ottaa m-luokan äänenvaimennin villavaimentimen sijasta, niin yksi asia ainakin vähemmän. Sitten talo rakennettaisiin kuivassa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Märkä betoni04.01.2019 09:19

Hajuherkkä: Kerroit että raksan haju jopa paheni korjaustoimenpiteiden jälkeen. Uskon että tuo liittyy ilmanvaihtoon. Rakojen tiivistäminen puhuisi myös tuon puolesta. Meillä oli aivan sama tilanne (voc-ongelman lisäksi) muutama vuosi sitten. Eli talossa haisi vahvasti raksapölyt ja ilmanvaihtoa (koneellinen tulo ja poisto) säädettiin useampaan kertaan. Vasta kolmas (vai neljäs) IV-asentaja mittasi säätöjen jälkeen todellisen alipaineen ulko-ovien reunoista. Alipaine oli liian suuri vaikka litramäärät koneesta väittivät toista. Nyt koneessa tulo suurempi kuin poisto mutta todellisuudessa talo on edelleen aavistuksen alipaineinen. Selityksenä oli painehäviö kanavissa. Tämän jälkeen raksahajut poistuivat.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hajuherkkä04.01.2019 14:48

Avattiin lattia omatoimisesti nyt uusiksi tasoitteen laittamisen vuoksi. Ekalla kerralla laitettiin pelkkä primeri asiantuntijan ohjeiden mukaisesti. Lattiaa purettaessa ainoa selkeä hajun lähde oli liimalla kiinnitetyt lattialistat. Liimalla, siksi ettei naula riko eristettä. Lattia tasoitettiin matala-alkalisella tasoitteella 5mm. Tasoite kuivui 4 päivää. Pintaa hiottiin hiemaan lähinnä kuivuneet tasoitekököt pois. Sama lattia ja uusi eriste paikalleen. Haisee edelleen. Nenää kirvelee, päätä särkee. Lattiaa avatessa ei mikään materiaali haissut muuta kuin listat ja seinän kohdat missä lista liimalla kiinni. Betonikaan ei tuoksunut enää, primeri oli tehnyt tehtävänsä. Listat vaihdettiin uusiin eikä liimaa ole enää käytetty niiden kiinnittämiseen. Epäilen jo kuivaa sisäilmaakin mutta se tuskin aiheuttaa hakuhaittoja. Mikä ihme voi olla kyseessä? Välikatolla käyty ei siellä hajuja tai muuta epäilyttävää. Villapäästöjä ei ole. Hiukkasmittaus tms. on tehty aikasemmin. Tosiaan tämä alkoi tehdyn remontin jälkeen. Hajua oli aikasemmin havaittavissa kun huoneen ovi oli pidempään kiinni mutta haju ei ollut sama mikä nyt. Olen kokeillut lattialämmityksen pienentämistä ja ilmanvaihdon tuloilman nostamista. Ei apuja. Oireet helpottaa jonkin verran kun ikkunaa pitää auki. Tilasin nyt IV miehen paikalle tsekkaamaan tilanteen uusiksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hajuherkkä04.01.2019 16:33

Vielä taustatietona että 1.5v sitten toista makuuhuonetta rempattiin myös. Lattiaa tasoitettiin rakentajan toimesta kun lattia ei ollut suora ja laminaatti "keikkui" paikkapaikoin kun siinä käveli. Lattiaa tasoitettiin ja hiottiin sekä sama tuplexi ja laminaatti laitettiin takas. Remontin hajua oli hetken aikaa mutta ei oireita ja haju hävisi itasestään. Siksi tää tuntuu uskomattomalta tuon yhden huoneen osalta jossa hajuhaittaa (muut ei sitä haista) ja oireita. Matala-alkalisen tasoitteen ohjeessa sanotaan että ph olisi n.7 n.5 päivän kuluttua sen laitosta. Mä en tiedä mitä pitäs seuraavaksi tehdä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Toinen hajuherkkä05.01.2019 23:02

Mä niin ymmärrän sinua hajuherkkä, koska olen itsekin sellainen. Kun muilla kirvelee silmiä satunnaisesti, niin samanaikaisesti mulla silmät palaa kuten myös suu ja nehän limakalvot. Taustaa on monenlaisesta kohteesta, ja nyt viimeisimpänä uudehkon kerrostalon ylin kerros ja sama ongelma jatkuu. Täällä on tuplexi ja laminaatti. Täällä on muovin ja lastulevyä pistävä hajuja satunnaisesti. Kirvelykohtaukset tulevat ja menevät. samoin kun hajun voimakkuus, ja mikä erikoista on se että kun ilmassa pistävyyttä, niin samaan aikaan kaikki hajut voimistuvat. Nytkin kun keittiön pöydällä greippi, niin se haisee todella terävänä, pari tuntia siten ei miltään. Samaan aikaan kirvely todella kovaa kaikissa pään limakalvoalueilla. Ikäänkuin jostain purkautuisi jotain joka vahvistaa kaikki hajut, tai siten vika on limakalvoissani. Meillä koneellinen iv ja Ikeaa lastulevyineen ja liimoinen löytyy, mutta toisaalta Ikeassa en saa tätä kirvelyä. Missä vika? Haju on lastulevymäinen, pistävä, ja toisaalta mieleeni tulee ammoniakkikin. Olen huomannut että ilman lattialämmitystäkin solumuovi saattaa emissioista jo pelkästään patteriputkien lämmön vaikutuksesta. No yritän tässä kirjoittaa että kyse lienee useamman asian yhteisvaikutuksesta ei pelkästään yhdestä päästökohteesta. Tämä tosin itse pääteltyä kokemusten ja testien perusteella.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja08.02.2019 11:43

Ollaan nyt 3kk asuttu uudessa hirsitalossa. Kuukausi sitten todettiin voimistuva pistävä haju, kuin kissanpissa, yhdessä huoneessa (laminaatti, maali seinissä). Peitettiin muovilla eriosia että paikallistettaisiin hajun lähde. Tällä viikolla olen todennut että hajunlähteitä on useita. Pistävä haju tulee mielestäni seinistä, pohjamaalista. Ummehtunut haju tulee laminaatin pinnasta. Homemainen haju ulkoseinän ja laatan välistä (tiiviste puuttuu, uretaania vain on) lattialistan alta. Laminaatti poistettiin ja jätettiin askeläänieriste paikoilleen, pian todettiin että askeläänieriste käryää kovasti. Jouduttiin ottamaan puolet askeläänieristeestä pois. Kosteusmittaaja pääsee tulemaan vasta ensi viikolla.... Itselläni on ollut silmäoireita, nuhaa, yskää, päänsärkyä, poskionteloiden tukkoisuutta ja sumua. Ei mene täysin kuivan ilman piikkiin, tunnen silmäni entisten ongelmien takia. Olen joillekin kemikaaleille allergisoitunut jostain syystä ja toivon että tämä "uuden talon unelma" ei aiheuta niitä lisää... Näemmä monella muullakin on ollut vastaavia ongelmia. Aika neuvottomaksi menee tuon betonin, kosteuden ja askeläänieristeen kanssa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittajaö08.02.2019 11:45

(Miksi teksti ei näy...?)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja08.02.2019 11:47

Jaha, pitikin vain päivittää sivu :). Ja askeläänieristeenä on siis prof.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Toinen hajuherkkä10.02.2019 22:15

Onpa harmillista jos ihan uudessakin kohteessa jo solumuovi käryää. Tosin tuo 2eh on elimistöön kerääntyvä ja vanhalta altistumisesta reagoit herkästi jos sitä ilmassa on. Varmaan paljon merkitystä myös betonin koostumuksella noissa emissiotapauksissa. Enkä lähtisi uuden laminaatinkaan syyttömyyttä mahdollisuutta ongelmien aiheuttajana poissulkemaan. Itse huomaan tietyillä kemikaaleilla saavani altistumisen mainittakoon esim, konetiskiaineet, pyykinpesuaineet, palonestoaineet, muovit esim veimätiputkissa, pvc muovi jne. Pahinta oireilu on limakalvoilla silmissä, ja näissä läheisissä onkaloissa. Ne ikäänkuin kuivuvat ja palavat yhtaikaa. Kyse ei kuitenkaan ole liiasta kuivuudesta sillä oireilen myös kosteammilla ilmoilla ja silloin kun sisäilman rh lähempänä 40. Olen myös ikäväkseni huomannut että ikkunapokien materiaalit ovat pahoja ja tuskin M1. Samoin tarkkoina listojen emissioiden kanssa. Selvitin maahantuojalta että herkimmät saavat listoista formaldehydiä takia oireita. Ei näistä ota selvää. Helpointa mulla taloissa joissa painovoimainen ilmastointi. Ja nyt siis puhun kohteista joissa varmasti myös jonkin verran homeitiöitä. Se ilma vaan on lempeämpää..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Myös oireillut11.02.2019 11:10

Onko kukaan ajatellut voisivatko kipsilevyt aiheutaa oireita. Meillä ainakin kesälämpimällä kipsilevyt tuoksuivat voimakkaasti ja vaihtamalla levyt toisen valmistajan levyihin tuoksut hävisivät.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta