VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Villamo22.07.2018 10:33

Olen seurannut tätä palstaa pari vuotta.. itselläni ongelmia 10v vanhassa talossa.. mittauksia on tehty.. homekoira kävi.. yhden huoneen lattian merkkasi.. se on operoitu.. jyrsittii pinta ja päällystin se clorsil ts nimisellä aineella ja tiivistin nurkat. Ei mitään apua.. voccinäytteet otettu ilmasta . Ei mitään merkittävää.. ainoastaan mineraalivillaa on löytynyt ilmasta.. Mutta siihen en usko että.se aiheuttaisi mitään, koska työn puolesta joudun olla tekemisissä joskus joskus vanhojen ja kastuneitten villojen kanssa eikä juuri aiheuta mitään.. Oireet ollut todella rajut.. ripuli, korvien, soiminen, nivelsäryt.. yöllä nenän tukkoisuus... minkään moista hajua ei ole... homenäytteet on otettu seinistä. Vaatteista tai hunekaluista ei tule mitään oireita. Katon läpiviennit tiivistin uretaanilla.... alkaa olemaan vitsit vähissä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista23.07.2018 12:15

Yläpohjassa käyty, kaikki läpiviennit tiivistämättä. Oireina silmien ärsytysoireet, nieluun keräytyy välillä limaa ja ajoittain karheutta. Muita oireita ei toistaiseksi. Myös vierailla ärsyyntyy silmät.

Villamo, millainen rakenne talossa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Seuraan myös23.07.2018 17:25

Jep, kummallista on. Parketin vaihto laattaan ja muutamassa huoneessa parketinalusmateriaalin vaihto aaltopahviin, ikkunoiden ja ovien karmipuiden teippaus ja tiivistys sekä coloria forte sensitivellä maalaus on kyllä helpottanut itselläni tilannetta. Vielä pari ikkunanpieltä tiivistämättä ja pari huonetta maalaamatta. Mielestäni yläpohjan villat haisee kummalliselta, onko kukaan vaihtanut niitä jos on ollut hajua?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod24.07.2018 16:43

Yllättävän kevyesti moni suhtautuu villapölyyn. Oma kokemukseni on, että aiheuttaa monenlaisia oireita. Silmien ärsytyksestä äänen käheyteen, kurkun kuivumisen tunne jne. Ja kestää tovin ennenkuin oireet lakkaavat. Tarttuu myös vaatteisiin ja saattaa aiheuttaa siten oireita myös muualla kuin kotioloissa.

Itseltä yksi reikä paikattu yläpohjasta. Tarkoitus olisi tiivistellä yläpohjan läpiviennit. Sitten alapohjaan kiinni seuraavaksi.

Miten olette muuten tiivistäneet jälkikäteen noita yläpohjan läpivientejä? Mahtaako niistä tiiviitä tulla uretaanivaahdolla? Teippi varmaan aika huonosti tarttuu, jos ei saa villasta aivan puhtaaksi pintaa ja se lienee mahdoton temppu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija24.07.2018 19:18

Meillä tiivistettiin sisäkautta sisäkattoa purkaen teipillä. Olen ymmärtänyt,että uretaanivaahto ei ole tarpeeksi tiivistä. Itse olen myös sitä mieltä kun en enää muuta keksi ja hometta eikä kosteutta pitäisi olla että sisäilmassa on villapölyä joka välillä vähemmän välillä enemmän aiheuttaa oireita. Meillä oven karmit,ikkunat ja mahdolliset esim. reiät yläpohjan höyrynsulussa vielä tiivistämättä. Alapohja tiivistetty. Itse haluaisin vaihtaa koko sisäkaton kauttaaltaan ja korjata mahdolliset reiät. Ikkunassa ja ovissakin ois hommaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani26.07.2018 11:10

Nyt lämpimillä ja kosteilla keleillä haistan ulkoterassille asti villan hajun vintiltä.. Kertonee, että työpaikan mineraalivilla-altistus 18 vuotta on tehnyt tehtävänsä..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka26.07.2018 15:50

Huomaan itsekin puhallusvillan hajun terassilla ollessa, mutta en kuitenkaan aina. Työmailla huomannut, että jos puhallusvilla on vasta puhallettu yläpohjaan niin sen haistaa myös selvästi seinän vierustalla ollessa.

Meillä yläpohja tuulettuu vain sivu ja päätyräystäiltä ja olen miettinyt pitäisikö harjalle lisätä tuuletusputkia. Näillä kuumilla keleillä ullakolla olisi varmasti aikamoinen painovoimainen ilmanvaihto jos harjallakin olisi tuuletusputkia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Villamo28.07.2018 11:01

Rakenne on 50mm koolaus sisällä.. muuten puutalo, ullopuolella kyprop levy ja puu. Betonilaatta, solumuovi ja lautaparketti.. epäilen vahviten että solumuovi ja betoni ovat alkaneet reakoimaan... Villanpölystä mulle ei tule mitään oireita.. työn puolesta joudun olemaan villanpölyssä. välikatossa ekovilla puhallettu. Josta ei tule oireita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tuplavokki31.07.2018 19:35

Oma altistus on tällä hetkellä loppunut. Voin tulla mielenkiinnosta tutustumaan kohteisiin e-suomessa. Home/VOC-altistusta on taustalla ja vähintäänkin 5/10 tietämystä rakentamisesta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nn11.08.2018 14:02

Moikka. Kirjoittelin tässä aikasemmin kanssa. Edelleen hyvä palsta. Oliko joku pohtinut että voiko uretaanivaahto aiheuttaa oireita. itse olen sitä paljon käyttänyt ja nyt ruvennut pohtimaan että voisko sille jotenkin herkistyä. Onko joku lukenut jossain jotain tutkimusta tästä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija13.08.2018 16:40

Nn - mietin,voisiko olla kyseessä edelleen ilmavuodot. Uretaanivaahto ei ole tiivis. Mikäli epätiiveyttä on niin likaista ilmaa tulee vaikka on pienikin ilmavuoto. Ilmavuodon virtausnopeus on suuri pienessäkin ilmavuodossa. Tämän voi vaikka testata pussittamalla ikkunan tai ovensuun ja sitten tekee alipaineen. Mikäli reikää/rakoa jää niin voi testata miten vauhdikasta tuo painerojen tuottama ilmavuoto on. En tiedä,osasinko kovin fiksusti selittää mutta yritin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani16.08.2018 06:40

"Exposure to isocyanates may cause skin, eye and lung irritation, asthma, and “sensitization.”

https://www.epa.gov/saferchoice/health-concerns-about-spray-polyurethane-foam

Eipä tuo kovin terveellistä ole, tosin en ole tutkinut, sisältävätkö kaikki uretaanit isocyanaattia. Mitenkähän nämä uretaanilevyillä eristetyt talot?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod20.08.2018 11:22

Huoneiden välisiä paine-eroja olen miettinyt törmätessäni tilanteeseen, jossa kylpyhuoneen ikkunan kautta tuli ilmatilasta epäpuhdasta ilmaa sisälle oven ollessa suljettuna (ja muulloinkin). Aika harvan oven alla on riittävää ilmarakoa ja poistot pääasiassa talon molemmissa päissä.

Tästä päätellen epäpuhdasta ilmaa voi tulla sisälle, vaikka vuotoja ei vaipan yli olisikaan. Tämähän ei välttämättä näy lämpökamerallakaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani20.08.2018 16:53

Mahdollistahan tuo. Toki useimmissa taloissa oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa on tulot, joten siellä paikallisesti ylipaine ja poistot sitten kylppärissä ja vessassa eli missä ei juuri oleskella.

Kyllä nää koneelliset ilmanvaihdot tuntuvat olevan vaikeet säätää ja jatkuvaa suodatinrumbaa, kanavien puhdistusta jne.

Varmin taitaisi olla, että joka huoneeseen tulisi tulo- ja poisto yhtäsuurilla litroilla, mutta harvahan näin tekee ja vessassa ja vaatehuoneessa tulo kuulostaa jo hieman erikoiselta.. Jos taas niissä pelkät poistot plus keittiö, niin alipaineen puolella ollaan, vaikka pesuhuoneen poiston kompensoisi yhtä suurella tulolla saunan puolelle. Tosin silloin ei saunan lämpötila taas nousisi..

Itsellä edelleen säätö kesken, kun kaikki energia mennyt työpaikan sisäilmaongelman kanssa taistellessa jo kaksi vuotta. Mutta edelleen ajatuksissa on, että iv-säädetään miltei tasan tulojen ja poistojen kesken. Ihan pikkuisen poiston puolelle ja johonkin ikkunaan asennan dir-airin termico venttiilin. 2PA alipaineella antaa 2,55l/s ja jos on ylipaine, niin sulkeutuu eli ei vuoda ikkunan väliin sitä pilaamaan. Jos taas takan, tms takia alipaine lisääntyy, niin 20Pa alipaineella antaa 8,1l/s nämä siis 600mm venttiiilillä, 800mm vastaavat arvot 3,25-10,29l/s. Toki yksi ei riitä koko takan vaatimaa korvausilmaa korvaamaan, mutta parempi kuin ei mitään. Ja yleensä avaan ikkunan raolleen, mutta kaikki takkaa käyttävät eivät muista.

Paras, että korvausilma tulee tehdystä reiästä kuin rakenteiden välistä.

Taitaa suurin ongelma yllä olla, että koulut, sairaalat tms julkiset laitokset pilaavat ihmiset, plus koyhä ja mikrobivapaa ruoka.. Liian herkkiä tulee..Kuten itsekin olen, mutta minkäs enää teet.

Myös iv-n suodattimet, niistä oli joku aika sitten jossain lehdessä juttu, että oli tutkittu kun ikkunasta tuulettaa, niin altistuu sopivasti siitepölylle ja ulkoilmamikrobeille. Onhan se hassua, että "likainen" ulkoilma pitää suodattaa, mutta ulos mennään kuitenkin haukkaamaan raitista ilmaa... No joo, toki sillä estetään kanavien likaantuminen..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mea31.08.2018 04:33

Miten teillä oireilijoilla, oireiletteko myös muualla, eli esim kavereiden luona kylässä ym, vai rajoittuuko oireilunne vain kotiin?

Oliko joukossa sellaisia, joiden talot ovat 80-luvulta tai vanhempia (60-jne)?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista05.09.2018 10:23

Mitenkäs kuulumiset, nyt kun palaillaan kesän jälkeen taas sisätiloihin? Täällä kesä helpotti oireita, toki satunnaisesti kesälläkin silmien ja nenän ärsytystä, limaa nielussa.

Täällä kävi sisäilmatutkija, vasta ensimmäinen kartoituskäynti takana, joten mitään näytteitäkään ei vielä ottanut ja hyvin ympäripyöreä käynti.. vai liekö tarkoituskin edetä hitaasti, saa sitten aikanaan tutkija laittaa paksun laskun tulemaan.

Miten teillä joilla on tutkija käynyt, on tutkimukset edenneet ja kuinka pian jotain konkreettista (näytteitä jne) on tapahtunut?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista05.09.2018 10:25

Mea: selvästi olen herkistynyt, oireilen helpommin muuallakin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.09.2018 15:38

Kyllä meilä oireet jatkuvat kotoa poistuttuaankin, eikä ole selviä parantumisen merkkejä useamman yön poissaolostakaan havaittavissa.

Syksy on lievästi lisännyt oireita, toki räkätautiakin liikkeelä että tiiä sitte onko osa iha luonnollistakin rykimistä.

Meilä tutkimukset edenneet nopeasti, ehkä jonkun verran vaikutusta ollut rakennusalan ammatista ja olen tavallaan tilannut heitä tekemään tiettyjä näytteen ottoja varten. Enkä ole ottanu kirjallista raporttia käynneistä, jolloin saanut heidän työaikaa pienemmäksi.

Pari sivua taaksepäin joku oli linkannu yrityksen kotisivut josta pystyi tilaamaan vaikka geeliteippitutkimuksen, jos epäilys koskee villakuituja. Jne.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka08.09.2018 18:18

Mitä tutkimuksia Sierain olet tilannut ja onko niistä selvinnyt mitään?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani09.09.2018 15:33

Joo kyllähän herkistyminen toimii kaikkialla. Nykyään haistan kotona ja muuallakin äärimmäisen ärsyttävän herkästi tuoksut. Siis sellaiset normaalitkin, millä ei ole mitään merkitystä. Kuten työkaverin repusta 5 metrin päästä, että hänellä on eväänä banaani muovipussissa...

En oireita saa tuoksuista, mutta aivot huomioivat kaiken liian herkästi.

Työterveys ja muutkin lekurit ovat aivan pihalla, kaikenmoisia poskionteloleikkauksia ja lääkkeitä tuputetaan, vaikka ensimmäinen hoito olisi että pois tiloista.. Itseäni on nyt pari vuotta pidetty "työkykyisenä" lääkkeillä (n.60 reseptiä), tuloksena astma/copd ja krooninen pansinuiitti. Ei kuulemma pysyviä oireita juuri kenellekään tule, mutta keuhkoahtaumuutokset tuskin paranevat enää. Kiitoksia vain työterveyslääkärille!

Tuolta ainakin pystyy itse tilailemaan: https://mikrobioni.fi/hinnasto/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta