VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Pekka15.06.2018 19:22

Eli äänenvaimentimet on meilläkin sitten ehdottomasti tarkistettava.

Meillä otettiin vain yksi kuitunäyte. Se otettiin keittiöstä saarekeliesituulettimen päältä. Lähistöllä on keittiön poistoilmaventtiilikin. Jos äänenvaimentimesta ei löydy villaa niin voisi harkita uusien villanäytteiden ottamista, että voisi paikallistaa ongelmaa.

On tietysti mahdollista, että ikkunoidenkin liitoskohdista vuotaa, mutta pidän sitä epätodennäköisenä. Vaikka höyrynsulkumuoviin olisi leikattu rungon tasalta ikkuna-aukko niin silti uretaani varmastikin tiivistäisi ilmavuodot. Muutamaa listaa irroittamalla asiaan voisi saada selvyyttä. Jos pahalta näyttää niin akryylimassa voisi olla kustannustehokas vaihtoehto millä tiivistää kipsilevy ikkunakarmiin ikkunalistan alta. Puhdistaa vaan hyvin pinnat ennen sitä kaikesta pölystä.

Onko korvausilman ottaminen huonetilaan takan kautta paras vaihtoehto? Eikö sieltäkin ole mahdollista tulla epäpuhtauksia, kuten nokea sisälle? Vai miten teillä on toteutettu takan korvausilma?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain16.06.2018 03:20

Korvausilma takalle tulee meilä seinänläpi takan yläpuolelle huoneilmaan, mistä lämmettyään takka vetää sen kiduksiinsa sitä poltettaesa.

Jotenkin tuntuisi että tuota villaakin pitäisi tulla paljon jotta voisi terveen ihmisen sairastuttaa? On sitä kuitenkin mineraalivillaa käytetty jo niin monia vuosia rakenteissa, paljon hatarimmissakin kuin nykyisissä?

Tuntuu myös aika aatamin aikaisilta nää sisäilmatutkijoiden työmenetelmät. Jotenkin luulisi että 2018 vuona osattaisi jo laboratoriossa kattoa ilmastoinnin poistopuolen suodattimesta mitä talo on hengittänyt?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija17.06.2018 03:17

Äskettäin oli lööppejä mediassa että mineraalivilla on huonoa sisäilmaan ja hinnan takia se on niin yleistä käytössä. Hatarat vanhat talot ja mineraalivilla toimii paremmin koska ei ole katalaa iv:tä joka vetää raoista villat sisäilmaan.

Olen ymmärtänyt että pienikin villapöly tekee ihmisille hallaa ja aiheuttaaa homeen kaltaisia oireita mikäli villapölylle herkistyy.

Pekka - meiltä vaihdettiin kuusi äänenvaimenninta,kaksi yläpohjassa,neljä sisätiloissa.

Onko kukaan vaihtanut sisäkattoa jälkikäteen? Onko höyrynsulussa ollut paljon reikiä?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka17.06.2018 08:58

Oliko äänenvaimentimien vaihdolla mitään vaikutusta oireiluun? Oletteko siivonneet tehostetusti operaation jälkeen, jotta pölyistä pääsisi eroon? Minkälaiset oireet teillä alunperin olikaan?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka17.06.2018 16:09

Meillä EI löytynyt mineraalivillaa ilmanvaihdon äänenvaimentimesta. Kyseessä IVK-tuotteen kantikas äänenvaimennin, jos joku haluaa mennä omansa tarkistamaan niin tuon merkkisestä ei ainakaan mineraalivillaa löydy, säästyy purkamisen vaivalta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija17.06.2018 20:20

En tiedä,mitkä oireet ovat vähentyneet ja mikä taas johtuu mistäkin. Mutta ehkä ihan alkuun oli silmät hiekkaisen tuntuiset yöllä ja aamulla. Nyt tuntuu että ajoittain silmät ei reagoi välillä taas samantyyppistä oiretta. Vaikea miettiä,johtuuko kuivasta ilmasta,tulevista vaihde vuosista ;) vai mistä. Myös tukkoisuutta nenässä ollut aiemmin ja nytkin aamuisin. Välillä tuntuu että hengitys on pinnallisempaa kun nenä kuiva ja toinen sierain tukossa. Varsinkin muutettuamme ja hetken asian kanssa painiskellessa koin tuon hengityksen pinnallisuuden. Nyt välillä unohdan koko jutun,joka voisi olla merkki että tilanne on parempi.

Silti koen vaikka tilanne parempi että sisäilma ei ole laadultaa tarpeeksi hyvä. Uskon tuota villapölyä leijailevan tai imeytyvän sisään jostain. Välillä haistan rakenteen hajua. Tällä hetkellä pohditaan sisäkaton vaihtoa kauttaaltaan niin saisi mahdolliset ilmavuodot sitä kautta kuriin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
24.06.2018 18:33

Kirjoitin joskus jo aiemminkin tästä. Tutkikaa että iv koneen raitisilmakanava ei ole liian lähellä räystästä. Tuulella yläpohja on ylipaineinen ja tuulen alapuolen röystäälle virtaa yläpohjan ilmaa. Jos raitisilmakanava on lähellä niin se imee hajua, ei pölyä joka jää suodattimiin, sisäilmaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani26.06.2018 08:03

Pekka- Varsinaisesti ei ole ikkuna auki, mitä nyt lapset menevät koko ajan ulos ja sisään. Meillähän lapset ja vaimo voivat erinomaisesti eli minun oireeni on työpaikalta- olen siellä niin herkistynyt, että oireilen kotonakin. Tai oikeastaan kaikkialla.

Ilmanvaihdon olen säätänyt kevät-syysaikaan itse muuttamalla paneelista tulopuhaltimen prosentteja noin 10% ylöspäin. Ostan vielä tuon apinemittarin ja säädän tasapainoon ja hommaan tuon korvausilmareitin ikkunaan.

Mineraalivillalähteitä varmasti meilläkin, vaatehuoneessa oli kulku käyttöullakolle, luukku vuoti ja puuttui hieman höyrynsulkuakin luukun vierestä listan takaa. Poistin koko luukun ja vaatehuoneen sisäkaton, höyrynsulkuun oli sähkömies tehnyt myös johdolle 30 cm viillon... Teippasin nuo ja laitoin luukun tukkoon saunasadulla ja uusi katto päälle.

Toki kun näki tuon sähkömiehen tekemän reiän, niin varmasti on muitakin aukkoja jos purkaisi koko sisäkaton.. Joka on juuri maalattu 3 kertaan... Toinen vaihtoehto olisi vintin kautta poistaa villat kattotuolien välistä väli kerrallaan, poistaa muovi, laittaa uretaanilevy siis yläkautta tuolien väliin ja villat takaisin. Samalla voisi tietysti tehdä iv:lle muutoksia ja tiivistää läpiviennit. Toki sitten seuraavasti tulee ongelmaksi, että kun yläpohja on tiivis, niin sitten vuotaa ikkunoiden reunat ja seinien mahdolliset virheet...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista02.07.2018 06:57

Täällä on kesä käynnissä, siitä ja homekoirista huolimatta, oireet on ja pysyy. Silmien ärsytys oireet, limaa nielussa. Lapsilla myös silmien ärsytysoireita ja nenän karstoittumista. Varsinaiset tulehdukset puuttuu, tai sitten ne ei vielä ole astuneet kuvioihin.

Seuraavaksi varmaan tilattava kunnon sisäilmatutkimukset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka02.07.2018 17:04

Sisäilmatutkimusta mietin myös, mutta mitä ihmettä ne tänne tulisivat tutkimaan? Niistä ei hirveämmin ole iloa ollut, mitä tämän foorumin kokemuksiakin on lueskellut. Meillä on otettu neljästä paikkaa ulkoseinistä mikrobinäytteitä. Lattiasta yhdestä paikkaa mikrobinäyte. 4 voc näytettä ilmasta ja kaksi voc materiaalinäytettä betonilaatasta. Ammoniakki, formaldehydi ja muut aldehydit on mitattu sisäilmasta. Mistään näytteestä ei löydy mitään. Ainut mistä on löytynyt on mineraalivillan kuitulaskentanäytteestä tosiaan se 1,43kuitua/cm2, mutta siitäkin on ristiriitaista tietoa mikä se raja-arvo on.

Jos on hyvästä sisäilmatutkimus firmasta kokemusta Tampereen seudulla niin kertokaa. Vaikka sähköpostilla osoitteeseen voccinen@gmail.com.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod03.07.2018 13:13

Itsekin alkanut taas ihmetellä pölyn määrää, vaikka uskoin eli loppuun asti toivoin, että edellinen korjaus olisi jo sen ongelman poistanut. Ilmavuotoja yrittänyt paikallistaa ja ainakin ikkunoiden tilkeraoista on sellaisia löytynytkin. En oikein tiedä millaisia epäpuhtauksia sieltä voisi tulla.

Oireet ovat kuitenkin samankaltaisia, joskin hieman lievempinä, kuin ennen tuota ison ilmareijän tukkimista yläpohjassa. Olettaen, että korjaus on ollut riittävä..

Varmaan joutuu ammattilaiseen turvautumaan, että saa sekundatalon rakentaneen rakentajan vastuuseen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani04.07.2018 10:03

Bod:"Meillä tosiaan korjattiin talvella tuo yksi iso ilmavuotoreikä välikatolle, mutta yhä edelleen oireillaan enemmän tai vähemmän. Jännä, miten kylmimmillä pakkaskeleillä tuntui helpommalta, kun taas esimerkiksi nyt kesällä on paikoin vaikeampaa - aivan kuten monella muullakin täällä."

Olisiko niin, että talvella kun on kylmempää, muodostuu katonrajaan ylipainetta eli virtaussuunta on lämpimästä kylmempään eli ylöspäin. Ja kesällä taas ei ole kylmän ilman apua, vaan silloin iv-laitteen tekemä alipaine vetää helpommin välipohjan aukoista villapölyä?

Kesällä tietysti on sitten lisäksi katupölyt, siitepölyt ja mikrobitoimintaa luonnossakin eli myös alapohjan kautta voi tulla enemmän kuin talvella maaperän tuoksuja. Toki alapohjassa on myös talvella suuri kosteusprosentti laatan alla.

Meillä haiskahtaa aina hieman tunkkaisemmalta reilumman sateen jälkeen, luultavasti sokkelin maa-ainekset väärät. Päällä on muodon vuoksi karkeaa soraa, mutta esim. terassin alla hienoa hiekkaa, joka pysyy kosteana pitkään.. Luultavasti kun kaivaa reiluummin sokkelin vierestä, niin soran alla on varmaan 80-luvun "soraa" eli halvinta hiekkaa mitä on saanut hiekkakuopalta tms..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija05.07.2018 20:11

Kuulostaa kyllä niin tutulta nuo ilmavuodot ja täälläkin mietitty mitä laitettu talon alle. Itse koen myös että matalapaineella huonompi sisäilma.

Teillä joilla ilmavuotoja katossa niin miten ne olivat sinne tulleet - onko tietoa? Miten korjasitte, vaihdoitteko sisäkatto materiaaia?

Itsellä oireet nyt aamuisin pahentuneet,limaa hengitysteissä sekä arat silmät.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
JJ05.07.2018 23:28

Tässä vielä omasta päivitystä. Kirjoittelin siitä, miten mikrobivaurioituneiden betonimuottilaudanpätkien poistamisen jälkeen (sisäkatoista) hajut vähenivät ja oireet helpottivat merkittävästi.

Silti ajoittain palaili kuitenkin satunnaisesti jokin paha kuvottava haju, josta vielä tuli oireita. Laminaattien poiston jälkeen paljastui halkeamia betonissa, jotka tiivistin vesieristeellä. Tämän jälkeen ei ole haju palannut vaikka on jo monta kuukautta mennyt! Merkittävin ero on ehkä siinä, miten ilma tuntuu jatkuvasti raikkaalta ja helpolta hengittää.

Eikä oireita ole lainkaan luukunottamatta nenän kutittamista (mikä tuntuu nyt aika vähäiseltä kun ei ole hengenahdistusta, päänsärkyä, ihottumaa). Liekö sitten siivouksesta huolimatta vielä epäpuhtauksia ilmassa pitkään ja sen vuoksi nenää kutittelee...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod09.07.2018 05:31

Hiljaiseksi vetää rakentajien välinpitämättömyys, mutta hienoa että ongelmat on selviämään päin tai selvinnyt, JJ.

Tutkija: Meillä oli takkahormin nostoaukon paikkaus pettänyt. En tiedä, miksi höyrynsulkuun on pitänyt reikä tehdä hormin nostoa varten, mutta näin oli ilmeisesti kuitenkin päätetty tehdä.

Sani: Joo onhan tuossa logiikkaa. Ihmettelin jossain vaiheessa katonrajassa heiluessani, että ilma oli siellä huonolaatuisempaa, mutta en silti osannut ajatella. Ongelma selvisi vasta toisen korjauksen yhteydessä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija09.07.2018 21:54

Hienoa,kun osalla alkaa tilanteet selviämään ja kiitos kun jaksatte kirjoitella tuloksista. Kannustaa kovin meitä muita.

Itsellä ollut nyt muutamana yönä todella kipeät silmät. Tuntuvat mahdottoman kuivilta,roskaisilta.

Meillä myös takan kohdalta korjattiin höyrynsulkua. Mitä materiaaleja teillä on sisäkatossa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka10.07.2018 04:04

Meillä on valkolakattu kuusipaneeli. Mielestäni sekin haisee aika voimakkaasti jollekkin pintakäsittely aineelle. Halogeenin reiästä kun nuuhkaisee paneelin takana olevaa ilmaa, niin sitä voisi kutsua kai "rakenteen" hajuksi mitä täällä ennenkin on käytetty. Asia on selvemmin havaittavissa tiloissa, joissa on poistoilmaventtiili ja silloin kun väliovi on kiinni.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod11.07.2018 05:32

Meillä katossa mdf-paneelia. Mineraalivillapöly on kyllä viheliäistä ja aiheuttaa monenlaisia oireita. Lisäksi tuntuu olevan hankalasti paikallistettavissa.

Järkevintä olisi ehkä palkata timpuri ottamaan kattoa alas, josko samat paneelit voisi myös palauttaa takaisin?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista11.07.2018 11:44

Noista höyrynsuluista, meillä välikatossa selluvilla ja muovit on auki joka reunalta. Kattolistan jos ottaa pous, niin villat on vastassa.

Yläpohjassa samoin, selluvilla. Ja höyrynsulku on ainakin hormin kohdalta auki, eli ei ole teipattu hormiin kiinni. Muista läpivienneistä en tiedä, luulisin että yhtä huolimattomasti tehty.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija11.07.2018 18:35

Oi joi kummallista - teillä pääsee kyllä villapölyä reilusti sisäilmaan ja tuo varmasti oireita. Mitä oireita teillä olikaan? Varmasti kannattaa miettiä koko sisäkaton alasottoa ja vaikka "ammattilaiselta" tiedustella miten tilanteen voisi korjata. Listat eivät toimi minkäänlaisena esteenä ilmavuodossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta