VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Pekka28.04.2018 09:37

Mitä pölyanalyysi maksoi ja kuka sen teki? Pelkkä kuituanalyysi on noin 100e

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocKo28.04.2018 12:59

Mikrobionilla teetettiin: http://www.mikrobioni.fi/palvelut/hinnasto/

Pölyn koostumusanalyysi pintapölynäytteestä 151,28 €

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista29.04.2018 07:29

Sisältääkö pölyn koostumusanalyysi myös kuidut? Vai tuleeko erikseen tilata molemmat..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocKo29.04.2018 07:53

Siinä eritellään semikvantitatiivisesti (+, ++, +++) erityyppiset hiukkaset (esim. ulkoilmapöly, tavanomainen huonepöly, itiöt, villakuidut). Tarkemmin en oikein osaa itse sanoa, kannattaa olla yhteyksissä tonne suoraan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe04.05.2018 12:47

Oliko kenenkään tilannetta helpottanut ilmanpuhdistin? Tai muutoin kokemusta?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pölykapseli07.05.2018 19:59

Meillä tuntuu tuota pölyä kotoa löytyvän todella paljon. Lapsilla vaatteet pölisevät pienestäkin liikkeestä kuten itsellänikin (ahdistavaa katseltavaa auringonvalossa). Pöly on todella kevyttä ja leijailee joka paikkaan. Oireena tuntemusta kurkussa, pääkipua ja kiristyksen tunnetta leuassa/poskissa sekä lapsilla yskää. Seinärakenteena on tuo kastellitalon rakenne: eli höyrysulun jälkeen kivivilla ja kipsilevy. Seinän ja lattian liitoskohdassa on myös rako jonka tiivistämistä olen miettinyt.

Sitä kypsytellessäni tilasin Daikinin ilmanpuhdistimen saksasta. Kyseinen malli pärjäsi hyvin TM testissä. Kyseisen tuotteen sai n. 400e mainitusta maasta, kun suomessa kyseinen puhdistin maksaa lähemmäs 600e, joten oikeastaan tuo hinta oli ratkaiseva tekijä.

Kyseinen tuote on ollut pari viikkoa käytössä, ja ainakin jotakin vaikutustua sillä lienee, tai lieneekö sitten placeboa. Ainakin raikkaampaa ilmaa se tuntuu puskevan sisuksistaan. Pienhiukkasten keräämiseen tuon oikeastaan hommasin ja lieventämään lasten yskää heidän makuuhuoneeseensa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod08.05.2018 07:56

Omakohtaisisiin kokemuksiin nojaten suosittelen tutkimaan ainakin yläpohjaan menevien läpivientien tiivistykset. Tietysti sitä on vaikea tehdä rakenteita hajottamatta ja tällaiset vuodot ei välttämättä näy lämpökamerallakaan (varsinkaan nyt, kun on kesäkelit). Varsinkin jos välikatolla on sitä keltaista puhallusvillaa, niin sehän pölisee sitten aivan perkeleesti. Ilmavuoto välikatolle voi toki tulla huoneeseen pitkänkin matkaa, joten esimerkiksi putkien koteloiden tarkistusluukut voi olla hyviä paikkoja tutkia ongelmia..

Miten sitä sitten voisi paikkoja hajottamatta tutkia? Jos siivous auttaa hetkellisesti ja esimerkiksi alipaineen lisääminen esimerkiksi liesituulettimen avulla tuntuu lisäävän oireilua, niin kannattaa selvittää asiaa.

Myös mikäli villapölylle altistuu, niin se ei minun kokemuksieni mukaan lähde heti kurkusta liikkeelle, kun poistuu kotoa vaan siinä voi kestää pitkäänkin. Toisekseen sitä tarttuu tekstiileihin, joten voi vähän koittaa pulistella..

Ja kyllä siitä ilmanputsarista apua on, mutta ei tietysti poista tarvetta ratkaista juurisyytä. Pölyähän sisätiloissa on aina paljon ja auringonvaloa vasten näyttää ikävälle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista08.05.2018 20:01

Nyt on koirat käyneet, siltä osin voi huokaista helpotuksesta. Koira ei reagoinut kuin vanhaan huonekaluun.

Koneellisen ilmanvaihdon kuivattama ilma, joka näillä lämpimilläkin säillä näyttää vain 36%, talvella 22%, luulen osasyylliseksi. Joinakin päivinä kosteusprosentti on 45-55%, jolloin ilma tuntuu selvästi miellyttävämmälle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain09.05.2018 14:57

Meiläkin harkittu allergiakaupasta ilmanpuhdistimen vuokraamista kokeeksi.

Vaatteista tosiaan lemahtaa melkoinen pölypilvi valoa vasten, pinnoile ei sen sijaan minusta mitenkää erikoisen paljoa näkyvää pölyä tule.

Meilä myös huonekosteus talvella pyöriny 20 tienoolla, nyt lähteny nouseen 30 hujakoile ja oireet lieventyneet. Kesää ja korkeampaa kosteutta odotellessa!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe09.05.2018 19:29

Joo,täällä myös koen että yläpohjan ilmavuodot syynä ei niin täydelliseen sisäilmaan. Meillä myös läpiviennit välipohjan kautta yläpohjaan käyty läpi ja puutteita oli paljon tiivistämisessä rakentajan tiimoilta. Meillä suunnitellaan paneloidun katon ottamista alas ja vielä kerran samalla tsekki onko höyrynsulku ehjä.

Itsestä tuntuu että taas on aamulla ollut silmät kuivemmat kuin normaalisti. Liekö mikä syy. Talvella tilanne parempi. Varsinkin aamuisin silmät kuivan tuntuiset.

Kummallista - hyvä ei homeelle. Miten nyt etenette?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod16.05.2018 10:45

Pölyähän on huoneilmassa ymmärtääkseni aina ja vaatteista lähtee auringonvaloa vasten pölyä silminnähden paljon. Se, että mikä aiheuttaa sitten ärsytysoireita, lienee toinen juttu.

Meillä tosiaan korjattiin talvella tuo yksi iso ilmavuotoreikä välikatolle, mutta yhä edelleen oireillaan enemmän tai vähemmän. Jännä, miten kylmimmillä pakkaskeleillä tuntui helpommalta, kun taas esimerkiksi nyt kesällä on paikoin vaikeampaa - aivan kuten monella muullakin täällä. En tiedä onko kyse materiaalipäästöistä vai mistä.

Yksi minkä olen itse huomannut ärsyttävän omaa ylähengitystietä on puukuitulevy. Ainakin suuren ruotsalaisen huonekalufirman käyttämä pinnoittamaton levy saattaa jopa haista aika voimakkaalle ja kyllä sen tunteekin. Jotenkin vain pidän itsekin ajatusta hieman absurdina, enkä ole esimerkiksi makuuhuoneiden komeroita alkanut sen vuoksi (vielä) purkamaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tuplavokki20.05.2018 18:45

Päivitystä..

Yksi huone maalattu Colorian Fortella, pohjamaali ja lievästi sävytetty pintamaali. Maalatessa mieto tuoksu, kuivuneena joutuu pinnistelemään, että saa erotettua hajua, kun nenä on kiinni seinässä. Lattian epoksoinnin jäljiltä epoksin haju vähenee hiljalleen, EP 2000 päästää hajua kuukausia. Suurin osa sähkörasioista tiivistetty. Olo on jo siedettävällä tasolla. Nenä ei ole enää niin virittynyt, kuin talvella. Ensi talveksi järkevä sisälämpö ja lisälämpö polttopuilla, että lattia saa haihtua hitaasti, sekä laadukas ilmankostutin. Jos seuraava talvi sujuu hyvin, uskoisin, että ollaan selvillä vesillä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
01.06.2018 05:44

Mitähän materiaalia on lattialaattalevyissä aine, jolla laatat on kiinnitetty toisiinsa. Se vaikuttaa jonkinlaiselle kumille tai pehmeälle muoville. Voikohan se reagoida saneerauslaastin kanssa ja aiheuttaa ongelmia?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani07.06.2018 21:52

"Käyttötilanteen ulko- ja ulospuhallusilmavirrat mitoitetaan yleensä yhtä suuriksi. Rakennuksen ilmavirrat tulee mitoittaa siten, että rakennus ei ole miltään osin jatkuvasti ylipaineinen ja että paine-ero vaipan yli ei ylitä 5 Pa tavanomaisissa sääolosuhteissa"

https://asiakas.kotisivukone.com/files/finvac.kotisivukone.com/tiedostot/Opas_asuinrakennusten_ilmanvaihdon_mitoitukseen.pdf

Juu, kyllähän tuo tasapainoon täytyisi laittaa. Ongelmaksi tulee vain talvella LTO-kuution jäätyminen, kun ilmavirrat tasan-jäätyy helpommin kuin ennen, jolloin poistoa enemmän. Etenkin jos kuutio sulatetaan siten, että kone pysäyttää tuloilmapuhaltimen vähän väliä ja luo siten mukavan alipaineen kämppään. Sama ongelma toki kiekollisessa, ei tosin jäädy niin helposti ja usein.

Toinen ongelma on asentajien ammattitaidottomuus ja toisaalta mittaustavan epätarkkuus, voi olla jopa 20% heittoja, vaikka säädetty oikein.. Meillä säädettiin esim. ensin paperin mukaan tulo 54, poisto 62 eli -8l/s pitäisi repiä rakenteista. Alipaine vaipan yli 9PA.Lisäksi vessan poisto mitattu väärin, sieltä tuli oikeasti monta litraa enemmän eli alipaine litroina oli 10-11 l/s.

Lisäksi kun päivä ja mittamies vaihtui ja mittalaite myös, vaikka oli samaa merkkiä ja mallia (2k€ arvoinen), oli tulos tulo 59, poisto 74... Eli -15 l/s. Tuo tekee 54 kuutiota tunnissa! Eli 20m2 olohuoneellisen verran ilmaa rakenteista! Ei ihme kun tuntui pistorasioista tuulevan ja lattianrajassa haisevan.. Eli kohtuu hyviä heittoja ammattimiehiltä.

Ostan itselle oman mittarin mittarin (esim https://www.pietiko.fi/shop/product/miran-dp-100-mittaripaketti?tm=tuotteet-verkkokauppa&sm=), säädän muutaman litran alipaineiseksi ja teen yhteen ikkunaan tuloilmareitin eli ns tuloilmaikkunan esim tällä:

http://www.dir-air.fi/fi/tuotteet/termico/tuloilmaikkunaventtiilit

600mm tuote esim. jos säädän 5PA alipaineen vaipan yli (jos saan mitattua luotettavasti) ja no ainakin litroissa olisi ehkä -4-6l/s, antaisi tuo ikkunaventtiili korvausilmaa sitten taulukon mukaan +4l/s korvausilmaa. Jos alipaine lisääntyy, antaa enemmän (takka jne, ei toki takan vaatimaa ilmaa anna). Eli säätäisin iv:n ensin venttiilin ollessa kiinni ja sitten avaisin venttiilin. Sitten uusi kierros, toki täytyy tietysti tarkistaa vielä, ettei venttiilin avaaminen muuta mitään.

Mutta kyllä niin tuntuu säätäjien hommat olevan sinnepäin, etten millään saa huonommin säädettyä. Mieluummin ostan oman mittarin ja käytän sitä sitten jatkossa ja tutuilla jne. Tai jos teen remppaa ja paikkojen tiiviys muuttuu jne.

Lasken siis paineen, katson venttiilin valmistajan papruista oikean venttiilin ja laskee vain siitä neliöjuuren paineesta ja kertoo venttiilin eri avauksille ilmoitetulla k-arvolla ja saa tulokseksi siis l/s. Ihan simppeliä siis, aikaa vievää toki, mutta ainakin tietää syyllisen, kun katsoo peiliin. Ja voi muuttaa säätöjä ja löytää se oikea säätö omaan taloon-ei asentajan mielestä sopivaa, hänhän häipyy pois-omaan koloonsa.

Ja sori, ei ole tarkoitus mainostaa, ihan googgelilla löytyneitä tuotteita, varmasti on muitakin hyviä. Laitoin, kun olen jokusen aikamäärän käyttänyt pohdintaan..

nim. taas sairaslomalla, kiitos työtilojen homeisuuden.. Ai niin, mitään ei löytynyt. .Astma vain puhkeaa uusillakin työntekijöillä n.6-12 kuukaudessa..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka12.06.2018 13:55

Sani, oletko nyt kesäaikaan pitänyt ikkunaa auki, mikä poistaisi varmasti alipaineen talosta ja teillä mahdollisesti olevan ongelman?

Ilmeisesti porukalla on oireilu vähentynyt lämpöisten kelien myötä kun kirjoittelu on vähentynyt foorumille, vai onko vain muita kesäkiireitä. Olisi mukava kuulla kuulumisia.

Meillä on pidetty ikkunat avoinna ja tuuletettu liesituulettimen avulla päiväsaikaan kun ollaan oltu pois kotoa. Ja aina yksi ikkuna vähintään auki, että talossa ei varmasti olisi alipainetta. Ihan kuin aamulla heräisi virkeämpänä kun edellisenä päivänä on tuuletettu tehokkaasti.

Lattian vaihto (parketista laattaan) ei meillä ole oireilua kyllä täysin poistanut ja kaksivuotiaamme tuntuu sairastelevan melko paljon. Itselläni oireet ovat ehkä vähän helpottaneet. Tässä mietitään onko talosta lähtö edessä.

Teetin myös mineraalivilla kuituanalyysin ja meillä tuli tulokseksi 1,43kuitua/cm2 mikä ylittää toimenpidearvon 0,2kuitua/cm2 seitsemän kertaisesti. Tämä on varmasti osa ongelman aiheuttajaa, mutta jotenkin tuntuu, että se ei olisi se pääongelma.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija12.06.2018 20:41

Pekka - ikävää jos oireilette ja taaperon vointi kyllä hälyttää. Rehellisesti sanottuna ei noin voi jatkaa jos pieni reagoi.

Täällä myös ikkunat auki nukutaan. Aamulla silmät hiekkaisen tuntuiset ja nenä tukossa osaksi. Itse koen talven milteimpä helpompana. Yksi hotellissa takana viikko sitten ja mietin aamulla että nenä ei ollut tukkoinen. Koen että täällä villapölyä tms rakenteista ja se tuo ongelmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
bod14.06.2018 07:57

Pekka: Luin jostain, että mineraalivillapölyn ärsyttämät limakalvot reagoivat helpommin myös muihin ärsykkeisiin eli suhtautuisin tuohon tulokseen kyllä aika vakavasti, mutta toisaalta toiveikkaasti?

Itse kirjoittelin aiemmin epäileväni puukuitulevyn päästöjä ongelman aiheuttajaksi, mutta nyt olen aivan varma, että kyseessä on vain muun ongelman aiheuttama herkistyminen.

Ilmanputsari (Electrolux) kiihdyttelee aika ajoin. En tiedä onko sen air quality sensor mitenkään luotettava, mutta näyttää välillä poor qualityä ja sitten taas rauhoittuu kun aikansa pöhisee.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka14.06.2018 09:38

Varmasti kuitujen ärsyttämät hengitystiet ovat alttiimpia virusten ja bakteerien aiheuttamille hengitystietulehduksille.

"Virallinen raja-arvo mineraalivillakuitujen määrälle on määritetty Suomen lainsäädännössä vuonna 2015 voimaan tulleessa Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista, jossa teollisten mineraalikuitujen toimenpiderajaksi pinnoille kahden viikon aikana laskeutuneessa pölyssä on määritetty 0,2 kuitua/cm2 (Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 545/2015). Arvo vastaa säännöllisesti siivotuilla pinnoilla esiintyvää kuitulaskeumaa, jonka ei ole vielä tutkimuksissa todettu aiheuttavan oireilua (Schneider 2001). Aiemmin Työterveyslaitoksen ohjeistuksessa on harvoin siivottujen pintojen kuitukertymäksi suositeltu 3 kuitua/cm², mutta nykyisestä ohjeistuksesta tämä ohjearvo on poistettu. Schneiderin (2001) tutkimuksissa on suositeltu siivouksen tehostamista tai siivoustavan muuttamista, mikäli kuituja esiintyy harvoin siivotuilla pinnoilla yli 10 kuitua/cm²." lähde: www.vahanen.com/app/uploads/2016/10/Tumo-Kollanen-23.8.2016-Sisailman-kuitukorjaukset.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwjWlvnm6dLbAhVDP5oKHe2zBAwQFggUMAA&usg=AOvVaw1GWWnlgZ78xuDkNwg5fmRU

Ylläolevassa tekstissä ihmetyttää hyvin ristiriitaiset toimenpiteisiin johtavat kuitupitoisuudet. Toisessa on alettava toimenpiteisiin jos raja-arvo 0,2 ylittyy ja toisessa suositellaan siivouksen tehostamista jos arvo on yli 10kuitua. Analyysin tehnyt laboratorio totesi, että me teemme vain määrälaskentaa eivätkä kommentoineet tulosta kysyttäessä. Eivätkä osanneet verrata sitä mihinkään kun eivät pidä tilastoa kuitupitoisuuksista. Onko kellään sisäilmatutkija kommentoinut arvoja mitenkään?

Lattiaremontin jäljiltä oloni tosiaan on hieman helpottanut. Tosin sen jälkeen olemme siivonneet todella aktiivisesti ja ostimme ilmanpuhdistimenkin, jotta remontin jäljiltä olevat pölyt poistuisivat. Tämä on saattanut laskea kuitujen määrää huomattavasti ennen tehtyä mittausta, jonka tulos on ilmeisesti vieläkin korkea.

Kuitujen lähde kyllä ihmetyttää. Meillä ilmanvuotoluvuksi on mitattu 0,6 mikä on todella hyvä. Tämän perusteella ainakaan höyrynsulun ulkopuolelta sisäilmaan ei pääsisi kuituja. Tosin onhan höyrynsulun sisäpuolella ulkoseinissä 50mm villaa. Ja kaikissa väliseinissä. Täytyy nyt ilmeisesti mennä irroittamaan iv-kanavasta äänenvaimennin ja tutkia sitä mahdollisuutta, että kuidut ovat sieltä peräisin. Tosin se vaihtoehto on melko epätodennäköinen kun kyseessä on 2010 valmistunut talo ja käsittääkseni näinkin uusissa äänenvaimentimissa ei pitäisi mineraalivillaa olla vaimennusmateriaalina. Vaihtaa vaikka pätkä suoraa putkea äänenvaimentimen tilalle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain15.06.2018 15:03

Pekka:

Mistä huonetilasta teilä kuitunäyte otettiin? Oliko niitä useampi?

Meilä otettiin eteisestä, makuuhuoneesta ja keittiöstä. Kaikista löytyi, mutta eteisestä moninkertaisesti enemmän kun kahdesta muusta. Eteisessä lähellä keräintä iv:n poisto ja makkarissa tulo. Keittiössä kauempana poisto. Tuosta vois tehdä päätelmän ettei pöly ole ilmastoinnista peräisin.

Oireet meiläkin näkyy jatkuvan, silleen että elää saattaa eikä harrastuksia tai töitä häiritse, mutta taloa ei myydäkään uskalla.

Villakuidut väliseinissä ja ulkoaeinissä on levypinnan takana ja kun kaikki nurkat on saumattomia, ei kuitujen lähde sieltäkään uskoisi olevan. Talon tiiveyslukukin on erittäin hyvä 0,4.

Takan sisällä villaa on, sekä saunan alumiinipaperin päällä, josta on ilmalla pääsy huoneilmaan.

Ensiviikolla nyt viimein tulossa iv mies säätämään taloa lähemmäs tasapainoa. Nyt olen pitänyt takan korvausilma venttiiliä auki pariviikkoa koko ajan, vielä ei ainakaan havaittavia muutoksia.

Olen myös pohtinut olisiko oireet voineet jo vakiintua meihin, eli ei poistuisi vaikka alkuperäinen aiheuttaja olisi poistunut? Ainakaan viikonloma reissu ei vie oireita mennessään, eikä muutaman yön metsäretket (talvellakaan) jolloin luulisi 24/7 hengittävän aika puhtoista ilmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija15.06.2018 18:03

Meillä 2009 rakennettu talo ja ilmanvaimentimien äänenvaimentimissa oli villaa. Ne vaihdettiin. Ja yläpohjan läpiviennit meillä fuskasi paljon. Vielä olisi paikkoja,joita pitäisi tarkistaa. Yläpohjaa epäilen kovasti ja meillä myös seinissä villaa höyrynsulun sisällä. Voiko ikkunoidenkin kohdalta fuskata?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta