VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

homeallergikko25.11.2015 16:45

Oman kokemukseni mukaan erityisen paljon ongelmia on uusissa asunnoissa jos niissä on lautaparketti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
ei hyvä04.12.2015 12:49

Lautaparketti on maailmanlopun tuote. Siitä on paljon kirjoituksia tällä palstalla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
samaako17.12.2015 21:14

Me olemme asuneet puolivuotta uudessa talossa. Ongelmana meillä aamuisin nenän tukkoisuus ja kurkun kuivuminen. Oireet häviävät aamun myötä. Joka huone aiheuttaa samaa. Mistä aloittaa tutkimukset?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Huoneilma31.01.2016 00:27

Aloittakaa ilmankosteuden mittaamisella. Oireet voisivat sopia hyvin liian kuivaan huoneilmaan. Meillä ilmankostutin helpottanut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Eki13.02.2016 20:14

Nimimerkki "Samaako" Onko tutkimuksia tehty? Millainen lattiarakenne teillä on?

Villi veikkaus että maanvarainen betonilaatta+lattialämmitys solumuovi tai tublex Laminaatti tai lautaparketti

Menikö oikein? ;)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Remontti29.04.2016 14:31

Hei! Ostettiin puoli vuotta sitten paritalo vm2002 ja ennen muuttoa tehtiin pintaremontti lähes koko taloon. Revittiin tapetit pois ja tasoitettiin kauttaaltaan kaikki kipsilevypinnat ja maalattiin. Remontin jälkeen muutettiin ostamaamme asuntoomme ja ensimmäisenä kahtena viikkona oli kurkku erittäin kipeä ja suuta kuivasi varsinkin öisin (koko perheellä). Laitoin tämän materiaalien kuivumisen piikkiin enkä huolestunut sen suuremmin, mutta nyt kun tästä alkaa olemaan jo kuukausia ja edelleen aamuisin on tukkoisuutta ja hieman kurkunkin käheyttä tosin ei lähellekkään niin paljoa kun aluksi mutta kumminkin. Onko tosiaan että materiaaleista tulee päästöjä vieläkin huoneilmaan. Ilmastoinnin aion nuohota kesän aikana kun sinnekkin rakennuspölyä on päässyt mutta en usko sen olevan syypää tähän. Alkaa huolettamaan. Lattiamateriaali lautaparketti ja lattialämmitys. Kummastuttaa vaan kun naapurissa seinän takana ei tunnu olevan mitään ongelmaa joten en aivan heti hometta epäilisi. Toki sekin mahdollista. Kiitos vastauksista jo etukäteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti04.05.2016 10:31

Lautaparketti palapeli, joka on koottu liimaamalla kasaan mäntykalikoita, vaneria ja päällimmäiseksi parketin näköinen viilukerros. Lautaparketti luovuttaa ilmaan kaasuja sekä liimasta että lakasta. Tämä loppuu aikanaan. Mutta runkona olevat mäntysäleet luovuttavat VOC-yhdisteitä pitkään, "ikuisesti". Se on niiden ominaisuus, ei vika.

Kun VOC yhdisteitä tuottavan ja muitakin lattiasta tulevia epäpuhtauksia huonetilaan "pumppaavan" lautaparketin yhdistää lattialämmitykseen, niin tuloksena on varsinainen automaatti. Mikäli VOC-yhdisteet ärsyttävät, tämä automaatti pitää huolen siitä, että huoneilma on saastunutta ja pysyy sellaisena.

"Vanhaan hyvään aikaan" ei lautaparkettia saanut edes sanoa parketiksi, nyt niin tehdään. Se on mielestäni kuluttajan harhaanjohtamista. Toisaalta, myydäänhän nykyisin jo "laminaattiparkettiakin", heh-heh. Perinteinen ammattilainen ei koskaan suositellut lautaparkettia lattialämmityksen päälle, monestakaan eri syystä. Nykyisin ei tälläkään näy olevan mitään väliä.

En todellakaan ymmärrä lautaparketin hankkimista. Huono, epäkäytännöllinen, epäterveellinen ja kallis vaihtoehto.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Samu09.05.2016 14:14

Paljon kuullut uudehkoista asunnoista joissa päästölähde on ollut askeläänieriste joka ei kestä tuoreen betonin emäksisyyttä vaan alkaa päästämään kaasuja.

Lähtisin tästä liikkeelle jos ongelmia on.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
KKJK18.05.2016 14:01

No tuollahan on myös tuhannen märkää. Sitten vielä kuka mitannut ja miten, sekä millä laitteilla. Vielä onko suuntaa-antavat mittamiehet kalliinnäköisien humpuuki Rh mittareineen. Minulla nimittäin kävivät kartoittavat ja totesivat kosteuden olevan 20% siis Rh = suhteellinen kosteus, tulos arvelutti, koska auki piikatusta alueesta alushiekka vaikutti märältä. Älkää luottako Rh arvoihin niillä mitataan vain identtisessä materiaalissa tapahtunutta kosteuden muutosta jos kaikki alla oleva on identtistä. Loggaavat ABS kosteusmittarit oikea menetelmä (nykyään pystytään tekemään oikeasti arvokkailla laitteilla heti riittävän syvälle piikatusta aukosta) tarpeeksi syvä porareikä ja 3vrk tiedonkeruuta, sitten tulosten purku. n. 300€/reikä silloin kuin niitä otetaan tarpeeksi. Kun tuon tasoinen kosteus alkaa elämään lämmetessään minkä tahansa eloperäisen aineen kanssa alkaa sitten syntyä laaja kirjo mikrobimyrkkyjä. Minulla on itselläni kaksikin (?)TMQE VOC anturia ja mittaavat ksyleenistä hiuslakkaan ja kaiken sen väliltä, eihän tuossa TVOC -perheessä ole kuin 5 000 - 10 000 kpl eri yhdistettä. Lukekaa vielä huviksenne netistä googlaamalla, mitä viitearvoja maailmalta löytyy kyllä on kirjoa ug/m^3, että kiva on rahastusalue. Mutta kosteuden minä ainakin yrittäisin saada alas ja jo nenälle haisevat rakenteet pois. PS Täällä tilanne vielä toivottomampi kalliolle valettu rintamamiestalo, jossa silkka vesi tulee kalliolle asti käsin kaivetussa kellarissa vesi tulee salaojien ja kallion välistä kellariin. Viimeisin kuorma 14 600kg;). Ratkaisu vaatii hinpan luovuutta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
KKJK18.05.2016 14:22

Mistähän allu listasi kopioit, tiedätkö kenties oikein käytännössä missä raketeissa noita talossasi esiintyy? Epäilen ja vahvasti, esitän myös kysymyksen mitä tavan rakentaja noilla tiedoilla tekee TVOC ainakin ylittyy 30 - 40ug/m^3. Minua huolestuttaisi nuo TXIB, johon nykyään laitetaan lattiamatoista ja liimoista irtoava X = TXIBX perään kun numeroita riittää ja kaikki ei ammoniakille haisevat, mutta ammoniakkipohjaiset ja kaikki joissa mainittu sana fenoli. Eli myrkyt poistetaan yhdistelmämyrkyillä, se on sitä tämän päivän rakentamista tämän päivän "myrkyttömillä" materiaaleilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ousa20.10.2016 17:02

Jännän äärellä. Huomenna otetaan näytteet lattiasta, oireilua takana kolme vuotta. Huomattavat ainoastaan minulla, muut perheenjäsenet voivat hyvin. Oireina juuri mainitsemianne.. silmien kirvely, kipeä kurkku, sekavuus, päänsärky, huonovointisuus, hengen ahdistus, hikoilu, pahoinvointi jne. Homekoirat käyneet, eivätkä häntäänsä täällä heilauttaneet. Kyseessä 1976 rakenettu talo maanvaraiselle betonilaatalle. Epäily suuntaa muovimattoon joka jätetty parketin alle. Jos tämä pitää paikkansa, kapselointi ei ajatuksena viehätä ollenkaan. Tuntuisi hullulta ottaa riskiä kosteuden sitomisesta laatan alle, jos se nyt on kuiva. Mitä mieltä olette? Voisiko avun saada ainoastaan lattiamateriialit poistamalla ja uusiin vaihtamalla. Betonilaatta tietenkin jyrsittäisiin puhtaaksi. Sitähän sanotaan, että nämä myrkyt imeytyvät betoniin?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Selviytynyt23.10.2016 05:12

Tutun kuuloisia tarinoita. Meidän kohdalla homekoirat merkkasivat mm ulkoseinän vierustoja. Ilmavuotoa oli, sekä selviä rakoja lattian ja seinän välissä. Selkeä merkki siis betonilaatan kutistumisesta. Muovimatto (alkuperäinen 80-luvulta) asennettu siis liian märälle betonille. Tästäpä seurauksena 2-etyylihekanolille tyypillinen makea haju, jonka haistavat vain ne, joilla hajukynnys ylittynyt, eli kroppaan kertynyt myrkkyä tarpeeksi. Muovimatto lähti nostamalla, liima hajonnut täysin. Ongelma parantunut tiivistyksissä, muovimattojen poistolla, uuden lattian asennuksella sekä korvausilman lisäämisellä. Yleensäkin iv:n merkitys on aina tärkeä. Liika alipaine tekee myös oireilua, korvat menevät lukkoon, sydän hakkaa, huimaa. Tämä johtuu hapenpuutteesta. Ilmanvaihdon säädöt kuntoon niin asia kunnossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
asasas20.12.2016 11:49

Tuossa yllä yksi teksti aiheesta. Aina askeläänieriste ei haise vaikka on vaurioitunut. Se voi hajota joko kemiallisesti (VOC päästöt), tai sitten siihen voi kertyä mikrobikasvustoa jota ei välttämättä silmällä näe eikä haista, mutta näytepala-analyysillä löytyy. Mikäli tuplex on homeessa, niin silloin yhtenä syynä on tuplexissa ja heti sen alapuolella olevassa betonissa/tasoitteessa tai niiden pinnoilla olevat maalit, purut, yms. orgaaniset aineet sekä se, että askeläänieriste on asennettu ennenkuin pinta on riittävän kuiva (rakennusaikainen kosteus). Nyky kerrostalorakentamisen aikatauluilla tämä toteutuneen helposti, kun ajat eivät riitä kuivumiseen. Pitää myös muistaa, että vaikka RH% sallisisikin pinnoittamisen, niin muovikalvon asentamisen jälkeen RH% nousee heti kalvon alla ja tätä ne ei sitten enää kestä, kun mukana on kosteus, orgaaniset aineet sekä tasotteiden/betonien kemikaaliset lisäaineet yhdessä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija09.01.2017 06:07

Moi,olisipa hyvä jos Tanet + muut ehtisivät palailla ja kertoa kuulumisia. Nämä ovat tutulta kuulostavia juttuja ja mielellään vaihtaisi kokemuksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
maxell19.01.2017 12:48

Täällä painittu ja oireiltu vuosikausia epämääräisen sisäilmaongelman kanssa. Oireilun lisäksi ainoa merkki ongelmasta on ollut tunkkainen, aavistuksen imelä ja teollinen haju Kysessä n. 10 vuotias omakotitalo maanvaraisella laatalla. Laatan päällä solumuovinen askeläänieriste ja sen päällä laminaatti. Kosteuksia mitattu sieltä täältä ja niissä ei mitään. Mittaukset tosin tehty pinnasta kun mitään viitteitä ylim. kosteuteen ei ole ollut. Useampi asiantuntija käynyt ihmettelemässä ja todennut että vikaa selvästi on, mutta selvityspuoli on ollut hakuuammuntaa, eikä ole tuottanut tulosta. VOC:keja tai mikrobinäytteitä ei ole otettu.

Pari vuotta sitten tiivistin betonilaatan ja sokkelin välisen raon, kun erityisesti laatan ulkonurkkien kohdalla veti kylmää. Samalla, kun laminaatit olivat purettuna lattiasta, vaihdoin askeläänieristeet uusiin vastaavin K-prof merkkisiin solumuoveihin. Tuon remontin jälkeen ilma raikastui merkittävästi ja oireilu väheni myös. Ajattelin että ilmaraoista johtui epäpuhdasta ilmaa sisälle ja se aiheutti oireilun. Haju ja oireilu ovat sittemmin palaneet asuntoon. Nyt mietin voiko kyseessä olla tuo solumuovinen askeläänieriste. Sehän solurakenteisenä hautoo betonilaatasta tulevia kaasuja ja luovuttaa niitä sitten huoneilmaan. Edelliset vastaavat kun poistin, ne eivät mielestäni haisseet, enkä osannut niitä siinä vaiheessa epäillä. Mitään kosteuteen vähänkään viittaavaa ei myöskään purkuvaiheessa ollut. Kaikki pölykuivaa ja virheettömän näköistä. Nyt pähkäilen onko kysymys tästä, mahdollisista uusista ilmavuoto-ongelmista vai kokonaan jostain muusta. Mahtaisiko VOC näytteistä saada osviittaa asiaan. Haju ja koko perheen oireilu on vastaavaa mitä on kuvattu mm. 2-etyyliheksanolin yhteydessä. Kuuluuko tuo edes LDPE:n hajoamistuotteisiin? En viitsisi alkaa lattiaa purkamaan pelkän epäilyn perusteella. Vinkkejä asiassa etenemisessä otetaan ilomielin vastaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tonit23.01.2017 05:53

Samanlaista ongelmaa 2011 valmistunut yksikerroksinen puutalo maanvaraisella betonilaatalla,vesikiertoinen lattialämmitys. Oireita päällimmäisenä hengitystieoireilu,ihon kuivuus ja muuta mukavaa.

Epäilty hometta ja homekoira käynyt ja merkannut pari kohtaa,väliseinien ja lattian liitoskohtia,joista nousee laatan läpiviennit,lämmitysputket ym. Nyt tiivistetty läpiviennit.

Seinävilloista näytteet otettu jotka puhtaat.

Voc näyte ilmasta,total voc 170,joka on tavanomainen. Muutama kohta erottui,Txib,probyleeniglygoli,nonanaali,heksanaali ja kaikkea en muista näin ulkomuistista.

Varsinkin txib viittaisi lattian päästöihin.

Kuivissa tiloissa lautaparketti jonka alla ainoastaan solumuovi. Epäilen että solumuovi päästää nyt jotain kaasuja joka pitää oireita yllä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe23.01.2017 16:27

Kuulostaa yllä olevat tutuilta. Puuttuisiko teiltä radon kaistale alapohjasta? Täällä puuttuu ja tiivistysremppa tulossa vasta syksyllä kylläkin. Korvausilman hakee alapohjasta maaperästä ja voipi olla sädesientäkin sisäilmassa kuten naapurin kivitalossa samalla tarinalla eli radon kaistaleet puuttui. Radonit eivät ole kyllä koholla,mutta tuon kaistaleen puuttuminen tuo maaperän mikrobit korvausilman ja koneellisen ilmanvaihdon ansiosta sisäilmaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe23.01.2017 16:36

Repe jaykaa vielä, meiltä vocit katsottu ja meillä ei poikkeamaa. Tarkoitus lattiarempan yhteydessä kuitenkin jättää tuplex laittamatta ja käyttää jotain muuta askeläänieristeenä. Betoni myös kuivaa ja hometta eivät koirat löytäneet.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka23.01.2017 17:27

Terve

Aivan kuin itse olisin noita oirelistoja kirjoitellut, niin hyvin ne osuivat minun kohdalleni. Lääkärissä on rampattu ja verikokeita otettu ja niiden mukaan kaikki kunnossa.

Muutimme 2011 rakentamaamme omakotitaloon. Oireiluni alkoi 2/2015. Vaimolla ei oireita ole, niistää nenää tosin vuodet läpeensä. Itse työskentelen rakennusalalla, joten sieltäki suunnalta varmasti tulee päästöaltistusta.

Lattiassa meillä on Upofloorin 3-sauvainen tumma tammi parketti. Ymmärtääkseni Karelia ja Upofloor ovat sama yritys, mutta eri rautakauppa ketjut vaan myyvät niitä eri tuotemerkillä. Osassa huoneita muistaakseni on Tuplex parketin alla ja osassa Tarketin valmistama askeläänieriste. Ennen lattia asennuksia primeroitiin kaikki lattiat.

Meillä ei ole mitään tutkimuksia tähän mennessä tehty.

Ilmanvaihtokoneen poistoilmasuodatin alkaa haisemaan mielestäni aivan jollekin kemikaalille melko pian vaihdon jälkeen. Onko muut huomanneet samaa? Iv-kanavat on puhdistettu ja iv-koneki vaihdettu uuteen.

Yhdessä huoneessa sisäilma on aina ollut huonompaa mielestäni kuin muualla. Siellä oli pari vuotta lattialämmitys epäkunnossa ja siellä oli aina lämpöisempi kuin muualla. Lattialämmityksen termostaatin korjauksen jälkeen lämpötilat saatiin huoneessa kuntoon ja mielestäni hajuhaittakin pieneni/poistui sen mukana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta