VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

sani11.02.2018 06:51

"Järjestelmän ilmavirtojen perussäätö Ilmavirtojen perussäätö on edullista tehdä siten, että ensin säädetään asunnon kokonaisilmavirrat suunnitteluarvojen mukaisiksi, ensin tuloilmavirta ja sitten poistoilmavirrat siten, että myös paine-erovaatimukset toteutuvat."

Vaihdoin lto-koneen uuteen enerventin ltr-3:een. Säätö nyt "tehty" asentajien toimesta pariin kertaan. Ekan kerran jälkeen oli järkyttävä ylipaine, tokan kerran jälkeen 50% tuloventtiileistä tulee 5pa paine, 50% 33pa... Kuulemma toisessa haarassa voi olla tukos? Itse harjasivat juuri puhtaaksi... Itse epäilen, että ovat liitokset tehneet huonosti, kun vaimentimet vaihdettiin tai sitten toiseen haaraan ei tulo painetta, koska se rakenteelliseti hölmösti alun perin tehty. No sitten täytyisi iriksellä vaikka rajoittaa toisen haaran painetta. Ite täytyy tehdä, ei ammattiukot tee mitään, vaikka maksaisi.. Eivät osaa, viitsi, työn laatu surkeaa.

Täytyy kesällä säätää itse..

Olisivat myös säätäneet noin 40l/s talon ilmavirran. Vaadin että noin 60l/s täytyy laittaa. Pelkästään kun laskee tuloilmoja, kolme makkaria 12+10+10=32l. Oh, th 10+8, sauna 6. Tulee jo 56 l/s. Ja poistoa about 60l/s. Karkeasti.

Iv-ukot säätävät minimivaatimuksen mukaan suoraan neliöistä, eivät huomioi mitenkään huoneiden käyttöä yms.

Sellainen avautuminen..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain15.02.2018 16:10

Kiitos Sani, paljon hyvää asiaa!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sm23.02.2018 02:59

Antakaa neuvoja vakavaan TUPLEX-ongelmaan!!! Tuplex kahisee hiveästi parketin alla. Puoli vuotta sitten remontin yhteydessä asennettujen tammiparkettien alle laitettu Tuplex on alkanut kahisemaan suorastaan aavemaisesti käveltäessä lattialla. Alla on maanvarainen betonilaatta, ja se on tuolloin puoli vuotta sitten käsitelty silikaattimaalilla pölyn sitomiseksi. Parketit ovat alkaneet kaareutua yhä enemmän. Tilannetta on jääty seuraamaan, eikä 6-henkinen lapsiperheemme ole uskaltanut muuttaa taloon. Remontin valmistuttua on ilmanvaihto on ollut normaalisti päällä ja huonelämpötila normaali, huoneilma tosin hieman kuivaa 30%. Korjaussuunnittelija/valvoja tai remonttifirmakaan eivät meinaa otta mitään vastuuta tilanteesta. Mitä on tapahtunut, mistä ilmiössä on kyse? Aikaisemmin betonilaatan päällä oli liimatut muovimatot -80-90-lukujen vaihteesta, niiden päällä samanlainen Tuplex sekä sitten koivuparketti, eikä ollut mitään ongelmia. Onko nyt kyse siitä, että kun muovimatto ei enää ole estämässä kosteuden nousemista betonilaatasta, on Tuplex alkanut reagoida betonista nousevan kosteuden ja betonin sisältämien aineiden kanssa? Auttakaa. Haluamme päästä asumaan kotiimme.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Artsi23.02.2018 18:50

SM. Kerrotko tarkemmin minkä ikäinen rakennus on? Onko mitään mittauksia suoritettu? Onko rakennuksen ympärillä toimivat salaojat?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Excalibur23.02.2018 20:29

Erikoiselta kuulostaa tuo silikaattimaalilla maalaus ja sen päälle tuplex. Tuo kasreutuminen vaikuttaa siltä että parketissa ei ole tarpeeksi elämisvaroja. Onko se kaareutunut kokonaisuutena vai laudoittain ja kumminpäin? Ota ja pura jonkunmatkaa parkettia niin näet mitä se on syönyt. Suosittelen lainaamaan jostain pintakosteusmittaria millä voit tuplexin alta heti kun olet sitä aukaussut katsoa onko kohollaan olevia arvoja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
24.02.2018 00:16

Talo on -80-90-luvun vaihteessa rakennettu. Betonilattiat mitattiin kuivaksi, kun vanhat parketit ja niiden alla olleet muovimatot oli poistettu. Talon ympärillä on salaojat ja ne pitäisi olla toimivat, koska kuvautin ne vuosi sitten keväällä ja saimme kirjallisen dokumentin sekä tikulla videon, etteivät ne ainakaan ole tukossa tai rikki. Parketissa on aivan liikaakin elämisvaroja. Parkettilautojen päät eivät useissa kohdin riitä lattialistojen alle ja yhdessä huoneessa on jopa parkettilaudan sivussa parin metrin mittainen, parin millin levyinen rako jalkalistaan nähden. Harmittaa kun kallilla verollisina teetimme työt, ei edes tingitty urakkahinnasta yhtään. Rakennusfirma ei suostu tulemaan korjaamaan, vaikka heillä on urakkasopimuksen mukaan 24kk takuu ja ostimme kaiken lattioihin liittyvän työn sekä materiaalit heiltä "avaimet käteen -periaatteella". Olemme niin väsyneitä (vaikkakin rahat finaalissa), että teetämme korjaukset ulkopuolisella ainakin kahden makuuhuoneen osalta, että vihdoinkin pääsisimme koko perhe muuttamaan taloon takaisin. Jo elokuun lopussa piti urakan valmistua kirjallisen sopimuksen mukaan. Varman päälle ajattelen nyt, että poistetaan se silikaattimaalikin Tuplexin alta ja laitetaan Texstep + bambulattia. Vai tarvitaanko bambulattian alle mitään maanvaraisen betonilaatan kanssa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sm24.02.2018 00:21

Edelliseen viestiin unohtui merkitä kirjoittaja. Tammiparketin asentamisen jälkeen todettin, että kaikki parkettilaudat ovat hieman kuperia. 4 kk kuluttua kaikki olivat puolestaan koveria. Aivan ihmeellistä! Lisäksi niissä kohdin, missä Tuplex kahisee voimakkaasti, parketti joustaa jalan alla reilusti alaspäin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jupe25.02.2018 16:40

Minkälaisia oireita nuo voc:it on teille aiheuttaneet? Tässä on ite painittu viimeset 1,5v sisäilmaongelmien kanssa -99 rakennetussa omakotitalossa. Puoli taloa tullu purettua, mutta selvää ongelman aiheuttajaa ei ole löytyny. Homekoirat käytetty ja ei merkkauksia, oireita on yhdellä kolmesta. Oireena on silmien kutina ja limakalvojen turpoaminen/ärsytystila sekä pitkittyneet poski-/otsaontelotulehdukset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sm25.02.2018 23:49

Meillä oli seinärakenteiden homeen (ja ehkä myös maanvaraisen betonilaatan päällä olevien muovimattojen) takia keuhkokuumetta, keuhkoputkentulehduksia, poskiontelotulehduksia, silmätulehduksia, päänsärkyä, viikkotolkulla kuumeilua (joka laski jopa asteella aina kun lähti pariksi tunniksi pois). Oli myös vakavia hormonitoiminnan häiriöitä, niveloireita, astman puhkeamista jne, eli tosi rankkoja oireita perusterveillä ihmisillä, jotka emme ole tupakoineet, tai omistaneet lemmikkejä. Oireiden perusteella oli todella vaikea osata epäillä hometta tai muutakaan, koska mitään ei näkynyt päällepäin, emmekä huomanneet outoa hajua ja talo oli myyty uuden hinnalla. Emmekä olleet kuulleetkaan home- tai voc-sairauksista, tämä kaikki on ollut ihan uutta. Vaikea tietää mikä oli homeen ja mikä muiden päästöjen osuus.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka26.02.2018 08:31

Sm, voitko kertoa tarkemmin tapauksestasi? Kuinka uusi talo? Seinärakenne? Kuinka ongelma selvisi? Kaikki mahdollinen tieto kiinnostaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Artsi26.02.2018 10:24

SM, mikä oli syy siihen että seinärakenteissa oli hometta? minkälainen rakenne seinän ja lattian liitoskohdassa mahtaa olla? onko ollut mahdollista että rakennusaikana on rakenteet/materiaalit päässeet kastumaan? kun ostit talon oliko myyjällä esittää valokuvin rakennusvaiheet ja rakenteet? Itse dokumentoin koko projektin alusta loppuun valokuvin ja omalla valvonnalla. Vastaavamestari hoiti hänelle kuuluvat tehtävät.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jappe26.02.2018 19:53

Jos siellä alla on Tuplex niin parkettilattian eläminen ei ainakaan betonilaatasta nousevasta kosteudesta voi johtua. Tuplex on höyrynsulku, joten kosteus ei voi nousta parkettiin.

Mielestäsi kuvailemasi ongelmat johtuvat epätasaisesta alustasta ja parketin elämisestä ilmankosteuden johdosta. Mainitsit että parketti asennettiin puoli vuotta sitten eli alkusyksystä. Jos nyt oikein muistan niin syksy oli todella kostea. Huoneilman kosteus seuraa ulkoilman kosteutta. Jos tällöin on jätetty liian suuri liikkumavara, on mahdollista että nyt kuivan aikaan liikkumavara kasvaa entisestään ja muodostuu rako jalkalistan ja parketin väliin. Parketin koveruus/kuperuus voi johtua myös ilman kosteudesta. Kuivalla kovertuu ja kostealla ilmalla kupertuu. Jos se paljaalla silmällä näkyy selvästi niin kyseessä lienee asennusvirhe tai materiaalivirhe.

Meillä myös on muutama kohta parketissa, jossa kävellessä kuulee myös kahinan yöaikaan kun muita ääniä ei kuulu. Parketin alla on Tuplex, josta ääni lähtee. Uskoisin, että johtuu alustan epätasaisuudesta. Yhdestä kohtaa kahina lähti kun kiinnitin jalkalistan tiukemmin lattiaan kiinni. Onko asunto nyt tyhjillään ilman huonekaluja (ilman painoa lattian päällä)?

Silikaattimaalin toimivuudesta tuossa rakenteessa vaikea sanoa, ehkä kannattaa varmuuden vuoksi mitata kosteus parketin alta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kummallista01.03.2018 12:34

Hei, Missähän meillä mättää.. 8v vanha lamellihirsitalo, kellarikerroksella. Asumiskerros ontelolaatan päällä, lattiavalu ja vesik.lattialämmitys, laminaatti. Oireina silmien ärsytysoireet, kuivaa yskää, aivastelua. Muilla ongelmia uudehkoissa hirsitaloissa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.03.2018 10:14

Vielä ei ole kuulunut juurikaan hirsitalojen ongelmista, mutta uskon näin vielä tapahtuvan.

Maanvaraistalattiaa löhtisin teidänkin tapauksessa kellarikerroksesta tutkimaan, ja tuetenkin kellarin ulkoseinätskenteita (maanpinnan alapuolisia).

Jos ontelolaatat on kylmissä tiloissa, eli jossain kohtaa rakennusta toimii rossipohjana, voi sielä piileskellä rakenteita missä betoni (ontelolaatta) on jätetty märkänä kahden eristeen väliin (rossipohjan tuuletustilassa routaeristeet ja ontelon päällä lattiaeristeet lattiavalun alla).

Hirsikoulusta tunnettu Haukipudaskin nousi jo uutisiin sisäilmaongelmista, huomasko kukaan?

http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/hirresta-tehty-hotelli-ja-toimistorakennus-isoon-remonttiin-sisailmaongelman-takia-pudasjarvella-syyna-tuttu-virhe/786223/

Toki ongelmana ei tässäkään liene seinärakenne, kuten en usko höyrysulkutaloissakaan vaan maanvarainen laatta ja sen päälle tehdyt höyryä läpäisemätyömät pinnoitteet.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.03.2018 10:16

Korjaus ylläolevaan tekstiin; Haukiputaan sijaan åiti kirjoittaa Pudasjärvi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe20.03.2018 19:36

Mitä teille kuuluu,oireille ja rakenteille?

Täällä on ollut pakkasella hyvä olla. Mutta kun tuli suojaa ja matalapaine niin haistan taas tuttua rakenteen hajua ja en tiedä mutta tuntuu että silmät alkoi oireilla. Onko muilla samankaltaisia huomioita,että pakkasella hyvä ja matalapaineella sisäilma huononee?

Miten lattiarempat etenee? Entä Pekan remontit ja voinnit?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka21.03.2018 19:07

Parketit ovat tosiaan vaihtuneet laattaan meillä. Vointi taitaa olla nyt parempi, tässä nyt vielä vähän kuulostellaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain02.04.2018 06:07

Oliko teilä kokemuksia ilmanpuhdistimista?

Olen nyt harkinnut sellaiseen sijoittamista, tuskin tekisi pahaa terveeseenkään taloon kun nyt kevät auringon säteiden paljastaessa kuinka paljon hengitämme vaatteista yms irtoavia pölyhiukkasia?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka02.04.2018 17:42

Itse ostin Electrolux EAP 450 ilmanpuhdistimen, että se saa puhdistaa ilmasta viimeisetkin remppapölyt. Se on varustettu hepa suodattimella, mutta se miten suodattimet on liitetty/tiivistetty toisiinsa tai laitteen runkoon ei kyllä taida ihan olla viimeiseen asti mietitty. Kyllähän se hiukkasia ilmasta kerää (näkee hyvin kun laittaa taskulampun valokeilan ilmanpuhdistimen sisäänmenoaukon eteen, niin pölyhiukkaset vilahtaa ohi). Niitä ei kuitenkaan juuri ulospuhallusaukosta tule pihalle. Electroluxissa on myös aktiivihiilisuodatin, mutta kunnon ilmanpuhdistimissa aktiivihiilirakeen määrä on mitattavissa kiloissa, kun taas tässä koneessa sitä ei ole paljoakaan.

Pölyä näkyy leijailevan aikalailla ilmassa kun kevät aurinko paistaa ikkunasta sisään. Tämä on ollut joka keväinen ilmiö. Pölyä myös on aina kertynyt vaakapinnoille. Ihmetyttää kyllä, että mistä pölyä riittää. Ilmanvaihtokanavastakaan sitä tuskin tulee. (tein pari tee-se-itse mies testiä: 1. taskulampun valokeila venttilittömän kanavan eteen pimeällä ja katsoa vilahteleeko hiukkasia. 2. Laitoin 5cm leveätä teippiä pätkän kanavan halki, ja tähän ei kertynyt näkyvää pölyä. Nämähän nyt ei tietenkään oikeasti mitään täysin poissulje, mutta jos olisi jommassa kummassa testissä pölyä suoraan näkynyt niin olisin välittömästi alkanut selvittää lisää sitä vaihtoehtoa, että ilmanvaihdosta tulisi esim. villapölyä.)

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija02.04.2018 19:26

Pekka - oletko tsekannutyläpohjan läpiviennit? Miten on tiivistetty läpiviennit tulosta ja poistoista yms.muut läpiviennit.

Kokemusta huonosta tiivistämisestä jotka korjattu yksitellen rakentajan huonoa työtä kiroten.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta