VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Tuplavokki13.01.2018 14:58

Jaahas, tuli sitten koko liiteri tiivistettyä seinä/lattiarajasta (vesieriste&butyylinauha). Seuraavaksi vuorossa sähköputket ja maalaus Colorian Fortella. Olemme asuneet täällä koko ajan ja oireet ovat varsinkin itsellä jonkin verran helpottaneet, joten tiivistyksestäkin oli apua.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija13.01.2018 17:10

Pekka - onko teillä talo useammassa kerroksessa? Aika kovalta vaikuttaa teidän alipaine,voi aiheuttaa helposti ongelmia. Onko teillä lähellä jotakin osaavaa ilmastointipajaa? Olen ymmärtänyt että ilmanvaihdon säädökset ovat muuttumassa,alipainetta ei suosita vaan pyritään lähelle nollaa ja toki varoen ylipainetta. Ennenhän kai suosittiin 5 Pa alipainetta yksikerroksisissakin taloissa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija13.01.2018 17:11

Tuplavokki - upeaa jos on ollut apua. Tiivistäminen kovaa hommaa,hyvä jos palkitsee tekijänsä. Taputuksia tälle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tuplavokki13.01.2018 19:26

Kaikki kunnia tuntemalleni sisäilma-asiantuntijalle, jolle soittamista panttasin ihan loppuun asti, koska itsellänikin on kokemusta ongelmista. Hän sanoi jossain vaiheessa, että "kaikki talot (ihan kaikki) vuotavat alapohjastaan, jos laatan alle laitetaan savupanos. Pidin ilmnvaihtoa tasapsinoisena pari viikkoa, joka tuntui auttavan. Meillä on radonimuri koko ajan päällä ja laatan alla radonkermi, mutta laatan/seinän välinen kittaus oli repeillyt. Vasta "viimeinen kolme metriä" tiivistyksessä vaikutti kokonaisuuteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe13.01.2018 20:13

Meidänkin käyttämä sisäilmatutkija vannoi alapohja vuodon syyksi. Meillä tiivistetty tuo alapohja samoin menetelmin muistaakseni kuin Tuplavokilla. Ja uskoisin että selvällä vuodon tukkimisella oli merkitystä. Radonimuri myös jatkuvasti päällä. Täällä radonkermi oli puutteellinen.

Vieläkin ajoittain rakennehajua ja pohdintaa tulisiko vuotoa jostakin rakenteesta. Iv konetta ei voi tasapainoittaa nolliin koska talo on useassa kerroksessa. Oireita on silmien kuivaminen,mutta voi olla syynä ikäkin tai koneellinen ilmanvaihto tai molemmat.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nn17.01.2018 18:56

Moikka. Pekka miten olet mitannut tuon alipaineen? onko sulla oma mittari vai onko joku ulkopuolinen ollut paikalla.

Meillä 76 rakennettu puurunkoinen talo. VOC näytteessä oli koholla Texanol 1, Etikkahappo 37, Asetoni 5, Etanoli 5 ja 2-Metyylipropaani 4.

Sanooko tämä kenellekään jotain? Onko ollut samanlaisia tuloksia? Seuraavaksi otan tähän asiantuntijan mukaan kunhan hyvän sellaisen löydän.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka22.01.2018 16:01

Alipaine mitattiin samalla kun ilmanvaihto säädettiin. Eli paine-eron mittaus vaipan yli tapahtuu samalla mittarilla, kuin ilmanvaihtoventtiilien säätö, ei kuitenkaan sillä suppilomallisella ilmamäärämittarilla. Mittarin mittayhteestä lähtevä letku laitetaan oven raosta pihalle ja mittari on sisällä.

Noihin voc-mittaus tuloksiin en osaa sanoa mitään, tuntuu ettei alan ammattilaisetkaan niistä oikein osaa tehdä johtopäätöksiä. Joistain yksittäisistä indikaattoriyhdisteistä osataan sanoa suoraan mistä ongelma johtuu. Mutta siinä kohtaa taidetaan jo ihan aistinvaraisestikin pystyä toteamaan ongelma, tämä vain oma mielipide.

Sierain, onko teillä asia edennyt millä tapaa? Mikä firma teillä teki mineraalivillakuitujen määrityksen? Ja mitä yksi näyte maksoi?

Sisäilma tuntuu olevan kuivaa, 20% hujakoilla mennään näillä pakkasilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija22.01.2018 18:27

Eka vuosi kun itsellä kuiva sisäilma tuntuu "hyvältä". Aiemmin talvella olen syyttänyt kuivaa sisäilmaa syyksi kun silmissä tuntuu kuivalta ja nenä tukossa. Mutta nyt tuntuu hyvältä,onko kuitenkin tiivistykset auttaneet asiaa. Toivottavasti kyllä.

Nn - itsekään en uskalla sanoa noista voc tuloksista. Pitäisi olla jokin talon läpikuvaus systeemi josta tietäis mikä vika.

Pekka - miten teillä oireet? Miksihän teillä säädettiin niin paljon alipainetta?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain24.01.2018 17:31

Meilä oireet ehkä vähän lieventyneet, muttei täysin poistuneet. Takan käytöllä tuntuu olevan vaikutusta oireisiin. Ja ajottain tuntuu että talossa haisee noki. Ei ole myöskää kauaa aikaa kun vaihdoin suodattimet iv-koneesta. Nyt eilen haistelin makkarin tuloilmaa, oli aistittavissa noen hajua. Menin iv-koneelle ja tarkostin tuloilman suodattimen, se oli tummunut ja haisi myös noelle? Vaihdoin taas sen ja nyt aivanniinkö ollut taas parempi hengittää?

Meilä kuitunäytteet otti Kiwa Inspecta. Heilä tuntiveloitus oli aika kova; 100€ (alv 0) mutta aika maltillisesti olivat laskuttaneet, eikä sentää mitää km korvauksia yms ylimääräisiä enää olleet vailla. Kuituanalyysi geeliteippinäytteestä oli 70€ (alv 0) / kuppi. Mikrobi ilmanäye 165€ (alv0).

Täytyy kiinnittää tuohon takan lämmittämiseen vielä lisää huomiota, että esimerkiksi luukkua ei piä aukaista kuin pellin ollessa auki ja ulko-oven, ettei veä sisäilmaan takan sisältä mitään. Myös sen häkäreiän hitsaaminen umpeen käyny mielessä.

Myös ilman vaihdon säädättäminen tasapainoisemmaksi lienee seuraavia töitä.

Ilma on tosiaan todella kuivaa, tuo meidän mekaaninen kosteusmittari pyörii 20-30 kieppeelä. Ja muistaakseni Kiwan miehen mitattaesa hänen kalibroitu mittari näytti jonkun verran vielä vähemmän kuin tuo mekaaninen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Painehet28.01.2018 19:52

Oletteko huomanneet että matalapaine toisi sisäilmaan lisää hajuja? Tuntuu että ajoittain huomaan että matalapaine toisi ikään kuin rakenteen kaltaista hajua lisää. Hometta ei pitäisi kyllä olla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Märkä Betoni01.02.2018 13:30

Ainakin talossamme alipaine alkoi tuomaan taloon 'raksan' hajua, vaikka ulkoseinän nurkat oli tiivistetty eli jostain tuli todennäköisesti raksapölyjä ja takan ympärys haisi noelle. Meille suositeltiin iv-ammattilaista joka teki sitten iv-säädöt ja yllätyksemme tuloilman puhallin on nyt säädetty lujemmalle kuin poisto. tästä huolimatta talossamme on edelleen pieni alipaine joka mitattiin ja tämä totesinkin. kuulemma iv-putkiston rakenne tuo painehäviötä. Tämä siis vasta kolmannen ammattimiehen huomaama asia. Olohuoneeseen asensin vielä lisäksi tuloilmaventtiilin jonka hyödyn huomaa takkaa/huipparia käyttäessä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Excalibur01.02.2018 15:17

Onko kuituhommiin perehtynyt kukaan? Itse epäilen että pääsee alipaineisen ilmanvaihdon ansiosta huonosti tiivistetyistä ikkuna- ja ovikarmien välistä mineraalivillakuituja sisäilmaan. Myös arveluttaa tuo saunan katon villoitus joka voi myös ilmavirtojen ansiosta pölläytellä kuituja ilmoille, näyttäisi että pesuhuoneen alaslaskussa ei ole erillistä kalvoa ja näin ollen saunan alaslaskun yläpuoli on aika avointa kenttää ilman virtailla. Siellä on ihan tavallinen parocin 50mm villa eristeenä. Ja pahoittelen jos näitä kuituhommia on jo ketjun jossain vaiheessa käsitelty.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija01.02.2018 17:57

Hyvä näitä kuituhommia on käsitellä. Itsellä sama aavistus villapölyn tunkeutumisesta sisäilmaan.

Kerrotko lisää tuloilmaventtiilistä Märkä betoni? Pitääkö talon kuite nkin alipaineisena? Miten iv-miehet tuon huomioivat?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Märkä Betoni03.02.2018 06:38

Tutkija, iv-mies suositteli seinään korvausilmaventtiliä pikasululla, jota sitten aukoo tarpeen mukaan esim takkaa lämmittäessä. Hankin kuitenkin velcron vtr 100 termostaatilla. Pidän vain huolen että ilma kulkee talon sisälle päin eikä toisinpäin. Alipainetta on vain sen verran ettei mitään vedon tunnetta ole ollut eikä vaikutusta sisälämpötilaan. Parempi siis tuolta kuin rakenteista. Uskoisin että tämänlaista ratkaisua ei moni suosittele mutta eipä tämä mikään normaali tilanne ole muutenkaan ollut. Saahan tuon kokonaan kiinni jos tarve vaatii.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija03.02.2018 20:44

Märkä betoni - paraniko sisäilma tuon tuloilmaventtiilin ansiosta? Entä hajut - tuntuuko raikkaammalta tai entä oireet mikäli niitä ollut?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Märkä Betoni05.02.2018 19:51

Tutkija, sanoisin että on hieman parempi oireiden ja ilmanlaadun suhteen. Hajuja ei oikeastaan ole ollut lattian vaihdon jälkeen joten niistä en osaa sanoa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Märkä Betoni07.02.2018 07:47

Edelliseen vielä lisäys: raksahajuja ei ole enää ollut, sitä varmaankin tarkoitit. Ne hävisivät sen kolmannen ilmanvaihtosäädön jälkeen eli liittyivät liialliseen alipaineeseen

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani10.02.2018 13:03

Paljon hyvää tekstiä täällä.

IV tosiaan voi olla alipaineinen, vaikka prosenti tulo/poisto ešim. 65/50%. Tulopuolen F7 usein ahdistaa ja vaatii puhaltimelta enemmän.

Monikemikaaliherkistyneet voivat muuten reagoida tulopuhaltimen sähkömoottorin käämien käsittelyaineiden lämmetessääm päästämille höyryille. Sama ilmiö kuin joku reagoi ilmanpuhdistimelle. Koska monessa aktiivihiili ennen puhallinta. Pitäisi olla puhaltimen jälkeen.

Itsellä töissä paha tilanne, paljon oireiluja. Oireilen myös kotona, mutta mitään on vaikea tehdä, kun töistä saanut mineraalivilla, 2-EH, ammoniakki-annokset. Luultavasti myös viemärivuotoja, kattoviemärivedet lirisseet myös rakenteisiin. Nyt otsa, poski,kita, seulalokerostojen tulehdus ollut päällä n. 18kk..

Pitäisi ottaa lomaa 4-6kk, jotta näkisi onko kotona oireita. Ne, ketkä ovat lähteneet, niin n. 4kk kestää että oireet häviävät... Jollain pitäisi elää kuitenkin ja näillä altistuksilla reagoin miltei missä vain..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani11.02.2018 06:18

Märkä betoni: Tuota olen usein miettinyt. Asiantuntijat eivät ota kantaa. Esim. Ikkunasta tuloilmaikkuna, siis ottaa ikkunan läpi karkaavaa lämpöä takaisin, miksi sitä ei käytetä lto-talossa?

http://www.dir-air.fi/fi/tuotteet/termico/tuloilmaikkunaventtiilit

Tuo ottaa ilmeisesti lämpöä myös talteen.

http://www.dir-air.fi/fi/tuotteet/kameleontti-venttiilit/karmiventtiilit

"Venttiili säätää suutinaukon sopivaksi automaattisesti huoneistossa olevan alipaineen mukaan. Lisäksi se estää ilman takaisinvirtauksen tehokkaan takaiskun ansiosta."

Lto säädetään talon koosta riippuen 2-10 l/s alipaineiseksi ts. Niin että poistoa on enemmän. Yhteen ikkunaan tällainen selvä korvausilmareitti, eikö auttaisi? Myös helpottaisi lto- kennon jäätymisongelmia, jotka lisääntyvät mitä vähemmän alipaineiseksi säädetään.

Esim takkahuoneessa tuollainen sopisi hyvin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani11.02.2018 06:39

https://www.sulvi.fi/wp-content/uploads/2018/01/Opas-asuinrakennusten-ilmanvaihdon-mitoitukseen_2017-11-30.pdf

Siinäpä ongelmaa keskuspölynimuritaloissa, kuten itsellänikin.. :

"On suositeltavaa laittaa keittiöön erillispoisto, jonka käytön aikana kasvatetaan koko rakennuksen ulkoilmailmavirtaa. Tehokas käryjen poisto voi edellyttää jopa 40…50 dm3/s suuruista ilmavirtaa, riippuen liesikuvun sieppausasteesta. Keittiön poistoilmanvaihdon tehostuksen, samoin kuin keskuspölynimurin vaatima lisäulkoilmavirta voidaan tuoda huoneistoon - lisäämällä vastaava määrä tuloilmaa, - pienentämällä muiden huoneiden poistoilmavirtaa, - tuomalla lisäilma erillisen ulkoilmaventtiilin avulla - tai näiden yhdistelmillä"

Ei millään lisää keskuspölynimurin vaatimaa ilmaa lto-koneella. Tai jos lisää, niin talvella kenno umpijäässä samantien eli jos vaikka tunniksi lisää tuloilman määrän 40l/s isommaksi kuin poiston..

Järkevin lienee keskuspölynimuri, joka puhaltaa ilman sisätiloihin hepa suodattimen kautta ja näin ei tee alipainetta..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta