VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Sierain21.12.2017 18:26

Noniin, tulokset tuli.

Mikrobien varalta ilmanäytteestä ei löytynyt mitään. Kolme keräilyastiaa keräsi pölyä kaksi viikkoa, kaikista keräimistä löytyi raja-arvon ylittävästi mineraalivilla kuituja. Eteisessä 5.5 kertaisesti yli raja-arvon ja enemmän kuin kahdesta muusta. Johtuen ehkä ilmavirtauksista, talon poisto on sielä.

Sinänsä hyvä tieto, kovin montaa paikkaa ei mineraalivillalla ole mahdollisuutta huoneilmaan tulla. Niistä selvin on takan kuoren ja rungon välinen 10mm villa joka laelta näkyvissä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka21.12.2017 18:51

Sikäli hyvä uutinen ettei mikrobeja ainakaan löytynyt. Ilmanpuhdistimesta voisi olla apua ensi hätään. Toki ongelman lähdekin on hyvä selvittää. Onko teillä mahdollista, että ilmanvaihdosta tulisi villapölyä, esim. äänenvaimentimista?

Voisitko kertoa teillä tehdyistä tutkimuksista tarkemmin?

En muista onko seuraava juttu ollut täällä linkitettynä: https://www.rakennuslehti.fi/2017/04/ilmakanavien-ja-akustoinnin-polisevat-villaeristeet-aiheuttavat-homeen-kaltaisia-oireita/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija22.12.2017 20:47

Hyvä,että tietoa tuli ja löytyisi syy oireisiin. Mineraalivilla on paha jos on herkistynyt sille. Mikä teidän seinärakenne onkaan eli onko höyrynsulku villojen välissä vai heti gyprocin takana? Onko läpiviennit välipohjaan tehty hyvin? Entä miten välikaton höyrynsulut,onko teipattu vai limitetty?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mineraalivilla22.12.2017 21:09

Sierain, voitko kertoa vielä millaisia oireita sinulla ollut? Epäilen itsekin villapölyä meidän asunnossa. Helpottaakin oireet heti kun löhtee asunnosta? Itsellä ei, vaan oireet jopa saattaa pahentua

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain23.12.2017 11:37

Tosiaan meilä tehty kesällä ensiksi ensimmäisen tutkijan toimesta yksi kappale voc-mittaus ilmasta. Siinä koholla oli 2-metyylibutaani, joka esimerkiksi voisi olla peräisin dublex-äänieristeestä parketin alta, sekä puulle ominaisia terpeenejä. Mutta tutkijan mielestä nämäkin kohoumat ovat tavanomaisia uudelle omakotitalolle.

Tutkijan raportin mukaan, talomme on liian tiivis ja alipaineinen, joka aiheuttaa ongelmia (mm. vuodot alapohjasta).

Vaihdoin tutkijaa, hänkin piti mahdollisena oireiden aiheuttajan näitä alapohjavuotoja. Kävin vuotokohdat läpi ja korjasin. Hänen toimesta otettiin minun halustani mikrobi-ilmanäyte, jota tutkija piti alun alkaenkin epätodennäköisenä oireiden aiheuttajana. Ilmanäyte toteutettiin rabortin mukaan seuraavasti:

"Andersen-6-vaihe-keräimellä kerätyt ilmanäytteet tutkitaan akkreditoidusti, Asumisterveysasetuksen mukaisen ohjeistuksen viljelymenetelmällä. Näytealustat pidetään +25 °C:ssa 7 – 14 vrk ajan, ja mikrobit tunnistetaan pesäkeulkonäön ja valomikroskoopissa havaittujen rakenteiden perusteella. Mikrobimäärät ilmoitetaan muodossa pmy/m3 (cfu/m3), joka tarkoittaa pesäkkeen muodostavia yksiköitä kuutiometrissä ilmaa. Tulosten tulkinta ei kuulu akkreditoinnin piiriin."

Näytteestä ei löytynyt elinkykyisiä sieni-itiöitä.

Tutkijan mielestä oireet ja epäilykseni, että myös vieraat nopealla tunnin kahden visiitillä altistuisivat ongelmalle viittaisi mineraalipölyille, vaikkakin sellaista selvää paikkaa niiden syntymiselle ei talossamme ole. Päätimme ottaa kolme alustaa keräämään ilman pölyjä. Tutkimus toteutettiin raportin mukaan seuraavasti:

"BM-Dustlifter geeliteippinäytteistä analysoidaan epäorgaaniset mineraalivillakuidut valomikroskoopilla käyttämällä 100-kertaista suurennosta. Näytteistä lasketaan yli 20 mikrometrin pituiset teolliset mineraalivillakuidut koko teipin (14 cm2) pinta-alalta. Tulos ilmoitetaan mineraalivillakuituja kpl/cm2. Näytteiden sisältämän muun pölymateriaalin ja orgaanisten kuitujen määrää arvioidaan asteikolla niukka, kohtalainen, runsas tai erittäin runsas."

Tutkimuksessa jokaiselta alustalta löytyi mineraalivillakuituja, joisa yksi alusta eteisessä keräsi selvästi muita enemmän 5.5 kertaisesti suositun raja-arvon.

Talomme on tosiaan 2015 valmistunut, nykyisin menetelmin rakennettu puurunkoinen talo. Seinävahvuus on 250mm, joka koostuu siis 200rungosta, höyrysulusta ja 50mm villasta sisäpuolella. Seinäpinnat ja katto on kipsilevyä, joten 50mm villan pääsy huoneilmaan on olematonta, kun seinän ja katon rajat ovat saumattomia, mitä nyt akryylit elämisestä johtuen vähän ratkeilleet. Ilmastoinnissakaan ei pitäisi ainakaan olla mitään mineraalivilla lähteitä. Takassa tosiaan on nähtävissä laella rungon ja kuoren välinen mineraalivilla, jonka eilen pinnoitin antiikkilaastilla, kuten takka on näkyviltäkin osilta.

Mitä oireisiin tulee, rabortin mukaan virallinen tulkinta menee näin:

"Teollisia villakuituja esiintyy rakennusten sisäilmassa vähän verrattuna muihin sisäilman hiukkasiin. Suurin osa sisäilman kuiduista on orgaanisia kuituja, joiden lähteitä ovat esimerkiksi paperituotteet, vaatteet ja sisustustekstiilit. Tavallisimmat sisäilman epäorgaaniset kuitulähteet ovat huonetilojen äänenvaimennusmateriaaleina toimivat osittain pinnoittamattomat akustiikkalevyt ja ilmanvaihtokanavien rikkoutuneet tai vanhentuneet äänenvaimentimet. Villaeristeitä voi olla myös tuloilmakanavien pääte-elimissä ja ilmanvaihtokoneessa. Epäorgaaniset eli teolliset lasi- ja mineraalivillakuidut aiheuttavat tyypillisesti ylähengitysteiden, silmien ja ihon ärsytystä sekä äänenkäyttöongelmia. Vähäisetkin kuitumäärät voivat aiheuttaa ja lisätä oireilua etenkin muiden sisäilman laatuun liittyvien tekijöiden kanssa. Harvoin siivotuilla pinnoilla kuidut alkavat kerääntyä ja tilojen käyttäjät voivat altistua niille kuitupölyn lähtiessä liikkeelle ilmavirtauksien tai mekaanisen kosketuksen vuoksi. Usein toistuvalla siivouksella voidaan hallita työskentelypintojen kuitumaisia epäpuhtauksia, mutta suositeltavaa on ensisijaisesti korjata tai poistaa kuitulähde."

Meillä oireet on olleet juurikin tälläisiä ylähengitystie vaikeuksia, äänen käheyttä, puhuminen vaatii äänen availua välillä jatkuvasti, sekä vähäistä yskää. Sekä aamuisin tukkoisuutta, sekä ulkoilessa kun lämpötilat ovat olleet nollan molemmin puolin ja reilusti allekin kirkas valuva räkä. Ja nämä oireet ovat jatkuvia, eikä voi sanoa että eroja syntyisi kodin, ulkoilun tai muidenkaan tilojen välillä. Eikä nämä oireet myöskään poistu useammankaan päivän poissaololla kodistamme.

Varsinaiset tulehdussairauskierteet puuttuvat, varsinkin tämän vuoden puolelta. Viimevuonna vaimolla oli pitkittynyttä poskiontelon tulehdusta ja tytöllä vaivasi liimakorva. Yskää ja flunssaa aika-ajoin. Mutta lapset ovat tarhassa ja vaimo asiakaspalvelu töissä, joten kyllähän nuissa ihan tavanomaisillekin sairasteluille altistuu, että kaikkea ei voi varmaankaan yhdistää oireiluun.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jappe25.12.2017 21:22

Tuo ns, "Kastelli rakenne" on kyllä täysi susi. En keksi mitään perusteita kyseisen rakenteen olemassa oloon, muuta kuin rakentajien laiskuus tiivistää sähköputkien läpivientejä. Meilläkin on sama rakenne. Eristeenä selluvilla. Selluvillassa on 20% massasta booraksia, joka on myrkyllistä ihmiselle. Villaa on siis 50mm kauttaaltaan talossa höyrynsulun sisäpuolella eli kilotolkulla. Onkohan terveysvaikutuksia ihmiselle tutkittu kuinka kattavasti?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija26.12.2017 06:40

Meillä sama rakenne ja olen samaa mieltä Japen kanssa että rakenne tuo ongelmaa. Ihan älytön rakenne.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain26.12.2017 08:47

En mie silti menisi väittämään täysin sudeksi. Näitä taloja näin rakennettuna on suomessa kymmenin tuhansin, rakenne on jo yli kymmenen vuotta vanha. Olisihan sen haitat jo yleisemmin tiedossa jos niitä kiistatta olisi.

Mutta liittyykö rakenne johonkin coktailiin muiden sisäilmalaatuun vaikuttavien asioiden kanssa lienee suurempaa matematiikkaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nn28.12.2017 12:42

Moikka. Hieno ketju. Lisäys vain noihin iv säätö keskusteluihin että muistetaan, eteenkin mahdollisesti tätä lukevat noviisit, että iv säädetään noitten iv koneen prosenttien ohella venttiileistä. Eli tasapainotusta varten tarvitaan venttiilin ilmavirtaustamilmavirtausta mittaavan laitteen.

Voisko tässä vetää jonkin näköisen yhteenvedon mahdollisista syyllisistä? Kuiva sisäilma varmasti osasyylinen oireisiin. Oliko kukaan testannut sisäilmankostutinta? Vinyylilattiat jossa liima (tuntuu että monessa tapauksessa on haissut mutta miksi?) Saiko lattian äänieriste synninpäästön lopulta? Epoxoinnista on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Oma kokemus epoxista on että se ei haise (käytetty betoniseinässä vesihöyryeryn esteenä) mutta en ehkä laittaisi muovia esim äänieriste suoraan epoxin päälle sillä ei varmaan kukaan pysty lupaamaan ettei reagoisi mitenkään. Mitä muuta?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain28.12.2017 15:36

Eikai kukaan täälä ole väittänytkään ilmanvaihdon sääsön tapahtuvan iv-koneen prosentteja muuntamalla. Mutta helpoin tapa kokeilla maallikolla niiden vaikutuksiin on säätää prosentteja ja palauttaa asetukset lähtöpisteeseen kunntoivottua tulosta ei saavutettu, kuin että menisi venttiileitä katossa säätämään.

Kuiva ilma varmasti vaivana monella, mutta se ettei ongelmat poistu kesällä pois sulkee tämän teorian.

Käsittääkseni ennemminkin uiva sauvaparketti on yhdistänyt monia tämän keskustelun osaanottajia, siihen liittyykö se ongelmaan, en ota kantaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe28.12.2017 16:43

Joo,itse en ainakaan lähtökohtaisesti koske tuloilma ja poistoventtiileihin vaan annan säädön ammattilaiselle. Mutta olen huomannu,että iv-koneen säädöllä prosenttiosuuden muuttamisella on vaikutusta sisäilmaan. Itseäni on kiinnostanut,pitääkö palstalaiset iv-konetta ohjearvoilla eli vaihtuuko huoneilma kuten pitäisi eli aika vauhdilla. Tuntuu,että aika moni tuttava pitää iv-konetta "pienellä" eli ohjearvo huoneilman vaihdosta ei täyty. Mutta samalla kyselyllä olen huomannut,että niillä joilla iv-kone pienellä niin heillä on ollut vähemmän haasteita tai käytännössä ovat autuaan tietämättömiä sisäilmaongelmista. Sattumaa varmaankin kylläkin nämä tiedusteluni tulokset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nn28.12.2017 16:47

Jep. Meillä on käytetty parketin alla kahta erimerkkistä "muovia". Toisessa on näitä styroksipalloja ja toinen on enemmän solumuovihenkinen. Huoneessa jossa jälkimmäistä on käytetty haisee tuolle teolliselle, kuten joku oivasti jo kuvasi. Ajattelin lähteä tässä lattiaa seuraavaksi purkamaan. Joku asiantuntija pitää tässä vielä ottaa mukaan. Oletteko käyttäneet sisäilmaasiantuntijoita vai rakennusterveysasiantuntijoita (vtt sertifikaatti)?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija28.12.2017 16:48

Valitettavasti vaikuttaa myös siltä,että yksi ongelma on puurakenteinen talo eli villaa ja höyrynsulkua. Ei taida montaa kivitalon omistajaa olla paikalla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nn28.12.2017 21:43

Meillä kans villaa. Huoneessa jossa provent merkkistä askeläänieristettä on meillä pahimmat löyhkät mikä sinäänsä loogista sillä provent ilmeisesti jättää ilmatunneleita alleen jossa ilma pääsee liikkumaan. Onko kenelläkään proventista mitään kokemusta?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija29.12.2017 06:42

Aiemmissa kodeissa ei ole ollut ongelmaa Proventin kannssa,tosin ei ollut siellä koneellista ilmanvaihtoakaan eikä puurakennetta

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Painehet11.01.2018 09:09

Onko kellään ongelmia ilmanvaihdon kanssa - täällä havaittu ylipainetta yläkerrassa. Ikkunat huurussa joka aamu. Pitänee kutsua säätäjät paikalle.

Voikohan ylipaine itsessään aiheuttaa oireita? Itsellä välillä arat silmät.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain11.01.2018 18:45

Talvellahan kaikenlaista huomioitavaa. Pakkas häkärä meilä ainakin usein tukkii raitisilmaventtiilin ulkoseinässä, jolloin tuloilma estyy ja alipaine kasvaa.

Iv-kone on myös niin lähellä tuota ulkoilmaa, että häkörän puhdistaessa, imee lumet iv-koneen suodattimeen ja jäätyy siihen, aiheuttaa saman ongelman. Vaatii siis suodattimienkin vaihtoa/sulattelua.

Lumituisku tuiskuttaa ikkkunan ulkolasin ilma-aukot umpeen, joka aiheuttaa myös ikkunan huurtumista.

Mutta jos huurtuu sisälasi, niin ilman muuta ammattilainen iv:tä säätämään!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jappe12.01.2018 14:41

Iv koneen säädöistä tuli mieleen että rakentamisohjeet muuttuivat vuoden alusta ja uusien ohjeiden mukaan ilmanvaihtoa ei tule suunnitella alipaineiseksi vaan tasapainoiseksi. Voisikohan tuon omankin koneen säädättää vai pitääköhän huomioida jotain?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tutkija12.01.2018 18:18

Yksikerroksiset talot kuulemma pyritään säätämään tasapainoiseksi. Mutta useampi kerroksisessa alhaalle tulee säätää alipaine,muuten ylös tulee ylipainetta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka13.01.2018 08:30

Onko ilmanvaihdon tasapainottamisesta olemassa mustaa valkoisella jossakin lähteessä?

Meillä alipaine on alle 10Pa ja kyllä aika huiku käy sisäänpäin kun ikkunaa raottaa. Integroidun sälekaihtimen tulpan kun ottaa ikkunan karmista pois niin siitäki tuntuu viima. Mistä lie korvausilman ottavan kun kaikki luukut ovat kiinni. Nyt kylmillä keleillä ilmanvaihtokoneen tuloilmakin pätkii kennon sulatuksen takia ja aiheuttaa lisää alipainetta. Sitä ei ole mitattu paljonko alipaine on sulatustilassa. Onkohan olemassa mitään korvausilmaventtiiliä mikä aukeaisi tietyssä paine-erossa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta