VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Pekka02.08.2017 21:26

Onko kukaan harkinnut ilmanpuhdistimen hankkimista? Useampi valmistaja ilmoittaa, että ilmanpuhdistimella voidaan poistaa myös voc-kaasuja huoneilmasta. Voc-kaasujen poisto perustuu ilmeisesti laadukkaan aktiivihiilisuodattimen käyttöön. Ctrapin toimintakin taitaa perustua aktiivihiileen.

Meillä on tällä hetkellä työn alla toisen makuuhuoneen lattia. Parketti ja tuplex poistettu lattiasta, betonin pinnasta hiottu primeri pois ja huonetta on lämmitetty rakennuspuhaltimella noin 40 asteeseen päivisin, öisin se on saanut jäähtyä. Ikkunassa meillä on puhallin joka puhaltaa käryt pihalle ja alipaineisti huoneen muutenkin hionnan ja muiden töiden ajaksi, ettei käryt ja pölyt leviä muualle taloon. Lattia lämpiää noin 60 asteeseen pieneltä alalta kun puhallin on etukenossa lattiaa kohden. Olenkin vaihdellut puhaltimen paikkaa huoneessa.

Jos ilmanpuhdistimella tosiaan voi poistaa voc-kaasuja huoneilmasta niin sehän olisi remontoitavassa huoneessa muutenkin parempi, kuin se että puhalletaan lämmintä ilmaa koko ajan harakoille.

Tarkoituksena on ottaa nyt remontoitavan huoneen huoneilmasta voc-mittaus. Aikaisemmin tehdyissä voc-mittauksissa TVOC jäi molemmissa näytteissä alle sadan. Kaikki pitoisuudet olivat alhaisia ja mikään arvo ei niinkään noussut esiin. Tuolloin ilmanvaihto katkaistiin juuri ennen mittaamista mittauksen ajaksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe02.08.2017 23:52

Itsekin olen välillä miettinyt ilmanpuhdistinta kun tuntuu että tähän mystiseen sisäilma pohdintaan ei löydy syytä. En tiedä auttaisiko jos epätiiveyden takia sisäilma olisi kehnompaa.

Mitä Pekka aiotte laittaa askeläänieristeeksi? Ilmoittelehan mitä vocit näyttää. Meillä on ollut samoin,matalat vocit - meillä oli kyllä yli sadan kuitenkin. Mutta meilläkään ei mikään arvo noussut esiin.

Mitä mietitte yläpohjan ilmavuodoista? Meillä höyrynsulun alla koolaus ja sitten kiinni kevyt kattolevy + halogeeneja paljon. Mietin tuleeko eoäpuhtautta sieltä välistä. Mikäli höyrynsulku ei olisi kaikkialta tiivis niin halogeenin reiistä vois tulla esim.villapölyä. Tosin periaatteessa yläpohjasta ei kai pitäisi ottaa niin paljon korvausilmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 09:38

Täälä keskustelu käynyt vilkkaana, itse seuraillut kyllä sivusta, mutta eipä juuri ole omasta tilanteesta ollut kerrottavaa.

Päädyin nyt hakeutumasn ulkopuoliseen apuun, ensiviikolla tulee kuntotarkastaja tutustumasn kohteeseen.

Oireet talvelta/syksyltä lieventyneet, oireet neljällä hengellä tismalleen samat. Sieraimen tukkoisuutta, räkä valuu, satunnaista yskää, ääntä mitää röhimällä aukaista.

Oireet ei mitenkään korostu eripuolilla taloa, eikä poistu talosta lähdettäessä. Kesälomareissu kesti 10 päivää ja oireet pysyi kait samoina koko ajan. Yövyttiin hotelleissa ja tuttujen nurkissa.

Kunnolla kipeinä ei kyllä olla oltu oikeastaan koko kesänä/keväänä.

Mulla ollut kokeeksi ilmanvaihto nyt pitemmän aikaa säädettynä siten että olen nostanut tuloilmaa 3%. Kun poiston ja tulon erotus ollut 5%, nyt se on ollut 2%.

Palautin alkuviikosta säädöt normaaliksi, en tiedä onko sattumaa, mutta nyt ollut kurkku kipeänä ja enempi räkää, tunne kun olisi kipeäksi tulossa.

Meillä lattian alla päällimmäisenä sepeli, jossa kiertää "radon" putki, eli rei'itetty salaojaputki ja nousee välikatolle. Laitoin kerran liesituulettimen pääle ja menin välikatolle putken pään luo, jo kädellä tuntien liesituuletin veti sitä kautta korvausilmaa jonka vielä varmistin muovipussia putken päällä käyttäen. Tulppasin putken pään.

Nyt ohjeistanu vaimoa että ruokaa laittaesa liesituuletinta käyttäen pitää raottaa ikkunaa tai aukasta takan korvausilma venttiili.

Itsellä jotenki vaikea uskoa että ongelmat olisi seinissä tai katossa. Pahoin pelkään että ongelmat on tuola lattian alapuolella, maasta nouseva kosteus, riittämätön pilari katko.

Tosin semmosta toiveajatteluaki käynyt mielessä, kun ennen taloon muuttoa asuttiin kerrostalo osakkeesa vajaa 5kk, että jos sielä oltaiski altistuttu homeelle ja huonekalujen kautta vieläkin oireiltasiin?

En tiiä, hiljaseksi vetää. Jännityksellä odotan mitä kuntotarkastaja tuumaa. Palaan asiaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epätoivoinen05.08.2017 19:17

Meillä kävi talotehtaan toimesta tutkija. Otti ilmanäytteitä ja yhdet materiaalinäytteet tublexista. Mites, onko tietoa onko normaalia, jos betoni haisee vuodenkin päästä märälle? Kosteus mitattiin pinnalta ja oli kuulemma ok tai rajoilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 20:17

Sierain - oletko miettinyt voisiko syynä olla ilmavuotoa lattian ja seinän liitoksesta? Sieltä voi tulla maaperän mikrobeja,sädesientäkin. Kuntotarkastaja voisi tutkia asiaa savukynällä. Lämpökameralla vuoto ei näy kovin selvästi. Sisäilmatutkijat osaavat hyvin tutkia asiaa. Ilmavuodon saa tukittua tiivistämällä ja suosittelen ammattilaisen palkkaamista. Mikäli kosteus tulisi läpi niin mitenkähän tuon korjaisi? Oletteko mitanneet Radonin? Mikäli Radonia on niin sitten putki katolle ja imuri päälle. Imuri auttaa myös alipaineistamaan alapohjan,joka ensiavuksi auttaa myös seinän ja lattian ilmavuodossa.

Betoni voi haista voimakkaasti betonilta vuosienkin jälkeen vaikka on kuivaa. Betonin sekoitussuhde vaikuttaa tuohon hajuun. Eristetila kannattaa myös vaatia mittauttamaan. Kannattaa pitää puolensa talotehtaan edustajana tai maksamana mittaaja ei ole puolueeton.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Epätoivoinen05.08.2017 20:33

Repe, valaisetko mitä tarkoitat eristetilalla? Ja siis ilmanäytteet on ihan turhia yleensä, joten toivon, että materiaalinäytteet kertoisi jotain ja pian.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 20:49

Betonin alla ainakin on eristetta ja joku muu todellinen asiantuntija tai rakentaja voi kertoa tarkemmin mitä sen ja kuinka paksua eristettä - mutta tuo eriste kannattaa mittauttaa onko siellä kosteutta,rakennusaikaista tai vaikkapa lattialämmitysputken (mikäli sellaista on) vuodon aiheuttamaa kosteutta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 20:52

Mitä oikein kirjoitan - mutta siis eriste on betonin alla ja tarkemman kuvauksen voi antaa joku joka tietää asiasta paremmin. :D

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
lateksi05.08.2017 21:16

Hei,

Meillä mahdollisesti pyös Tuplexista ja Upofloorin laminaatista johtuvaa sisäilmaongelmaa -14 valmistuneessa talossa. Millaisia kokemuksia teillä on talotehtaiden vastuunkantamisesta tällaisissa tapauksissa? Meillä kyseessä taitaa olla suomen suurin valmistalotoimittaja.. Ja talovalmistajaan ei olla vielä oltu yhteydessä, haluaisin kuulla ensin muiden kokemuksia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 21:42

Joo, parista kohtaa onkin kämmenselälläkin tuntuvaa vuotoa seinän ja alapohjan liitoksessa. Sähkäri joutunut puhkaiseen muovin johdoile ja vähän jäänyt huonosti niiden tiivistys.

En rakennusvaiheessa ollut kuullutkaan tälläisista ongelmista, niin en osannut suhtautua tarpeeksi vakavasti. Tiiveysmittayksen tulos näistä huolimatta oli kuitenkin hyvä = 0,4.

Radonia ei ole mitattu, eikö radon kuitenkin aiheuta enemmänkin pitkän aikavälin terveysongelmia, kuten keuhkosyöpää?

Jos se kosteus sieltä nousee, eihän sitä taida muuten korjata kun tekemällä talo uusiksi sisäpuolelta kokonaan? Kapselointiin en lähtisi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 21:48

Meiläkin lienee tämä suurimman talotoimittajan talo. Mutta kun olen itse sen rakentanut, ei taida talotehtaalla olla vastuuta kuin rakenteen suunnittelusta, enkä usko että heidän seinä/kattotakenteessa nyt tässä tapauksessa ongelmaa on. Olisihan näitä oireita tälläkin kankaalla joka kolmannella talolla.

Mutta tuo on mielenkiintoista, että täsä keskustelussa on noussut esiin monella tämä upofloor ja tuplex.

Meiläkin upofloorin (karelian) parketti ja tuplex.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 21:54

Eristetilaa tarkoittaessa Repe puhuunee maanvaraisen betonilattian alla olevaa eristettä, joka yleisesti ottaen on styroxia ja nykyään (ainakin 2010-->) 200mm vahvuudella koko rakennuksen pinta-alalta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 22:15

Kiitos Sierain tarkennuksesta. Eikö tuo paksu stryroksi kuitenkin estäisi teilläkin hyvin maanvaraisen kosteuden nousemisen?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
lateksi05.08.2017 22:20

Tarkoitan varmaankin eri virmaa, eli sellaista joka tekee vain avaimetkäteen taloja ja siinä suomen suurin :) Eli meillä tosiaan aivan muuttovalmiiksi tehty talo jossa vain maatyöt kuului itselle.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 22:21

Sierain - Radonista, joo sitähän ei haista ja ei oireile kai muuta kuin joskus keuhkosyöpänä. Mutta Radon toki tunkeutuu taloon sisälle paremmin jos Radonia ylipäätään alueella on myös tuon seinän ja lattian liitoksen välisestä ilmavuodosta. Sukulaisella uudehko talo, jossa radonkaista puuttui ja ilmavuotoa oli runsaasti lattian ja seinän liitoksessa. Radonmittaus antoi hyvin korkean lukeman,lukema putosi tiivistyksen myötä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 22:22

Onhan se kyllä totta sekin, muutenkin tuntuisi että tuolainen maasta nouseva kosteusvaurio olisi ehkä pitemmän aikavälin ongelma. Meilä kuitenkin oireet ilmeisesti alkaneet aika nopeasti taloon muuttaessa, reilun puolen vuoden päästä aloin ensikertaa tälläistä epäillä ja lukea aiheesta.

Tuo huoppuimuri saattaisi tosiaan antaa ensiapua vaikka radonia ei olisikaan. On käynyt aikaisemmin mielessä ja hyvä että ajatus sai vahvistusta. Täytyy asia nostaa esille kuntotarkastajan kanssa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 22:34

Lateksi; Saatamme silti puhua samasta firmasta. Tämäkin tekee avaimet käteen taloja, toki myy pelkkiä materiaali toimituksia. Tosin ei sillä ole kauheana väliä, seinä ja kattorakenteissa nykytaloissa on aika vähän eroja, poislukien hirsirakenteet ja nyt uusimpana tulleet hengittävät pystyrunkorakenteet, eli mineraalivillan korvaa ekovilla ja muovin tilalla ns. hengittävä muovi.

Ottaen huomioon kuinka paljon näitä muovipullotaloja suomessa on, ei se rakenne voi ihan mätä olla. Eihän niitä taloja kukaan enään rakentaisi.

Maatyöt tosiaan kuuluu monissa, ellei kaikissa avaimet käteen pakettitaloissa asiakkaalle. Siksipä itsellänikin se suurin epäilys menee sille osastolle, että onko se sielä joku virhe tapahtunut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe05.08.2017 22:39

Mitä virheitä maatöissä voi käydä? Ja voiko niitä mitenkään tarkastella jälkikäteen,onko kunnossa vai ei.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Sierain05.08.2017 22:54

Edellä mainittu maastanouseva kosteus, eli riittämätön kapillaarikatko.

Tietenkin jos on rakennettu kostealle maalle niin salaojitus täytyy toimia kunnolla.

Sadevesien ohjaus talosta poispäin. Ja ulkopuolisen veden suojaaminen sokkelista; esim bitumilla/patolevyllä.

Omassa talossa ei tosin tuolaiset ulkopuoliset kosteudet huolestuta. Salaojat tyhjinä ammottaa. Kivijalka seisoo paksun sorapenkan päällä tasamaan korkeimmalla kohdalla. Sitä maasta nousevan kosteuden mahdollisuutta en osaa spekuloida tälläisessa maastossa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Elementti08.08.2017 10:10

Meillä yritetään saada nyt yhteyttä sisäilmakartoittajaan. Mitä hintoja täällä on porukka maksanut noista sisäilmamittauksista?

Meillä on tuollainen ihmeen muovinen/kemiallinen haju edelleen kellarissa. Vaihtoehdoiksi tuossa alkaa jäämään lattian vinyyli tai sitten seinien tasoite/maali. Saako seinien maaleja jotenkin helposti kapseloitua maalaamalla jollain päälle vai puskeeko sieltä kuitenkin päästöt läpi?

Miten muilla nuo ongelmat, vaihteleeko hajujen voimakkuus ja oireiden määrä melkein päivittäin?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 18.2.2020