VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

vocvoc26.04.2017 08:10

Pakettitalossa asuva-mitä oireita teillä oli? Onko vocceja mitattu? Miten asia etenee? Onko homeita tutkittu?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
VocMan26.04.2017 13:01

Oireet helpottivat heti tai melko pian sen jälkeen kun poistuttiin talosta. Riippuen vähän oireesta ja oireilijasta. Hajuste/kemikaaliyliherkkyys on nyt kuitenkin päällä koko porukalla. Pesuaineet, hajusteet ja jotkut kemikaalit aiheuttavat välitöntä ongelmaa ja joitain näitä samoja oireita mitä talossa ilmeni: nenän vuotaminen, silmäoireet, ihottuma, kutina, huimaus, päänsärky, nivel- ja lihasoireita, äänen käheys, vapina, puristuksen tunne kurkussa, korvissa tukkoisuuden/paineen tunne, hengenahdistus, aivosumu, kova pulssi. Ajan kuluessa talossa vielä asuessamme osa oireista loppui. Osa pysyi ja paheni siihen saakka kunnes talosta lähdettiin.

Poistettujen muovimattojen näytepaloista tutkittiin mikrobit ja vocit. Hometta ei näytteissä ollut, mutta 2-etyyliheksanolia löytyi runsaasti. Betonipinnat jyrsittiin ja lattioita lämmitettiin toista kuukautta lattialämmöt täysillä. Ilmanäyte otettiin tämän jälkeen ja tulos oli tavanomainen, ei erityisiä poikkeamia. Täytyy jatkaa lämmitystä ja tehostaa tuuletusta, koska edelleen tuntuu muovinen haju ja tulee oireita jos talossa käy.

Tässä on aiheen tiimoilta oltu yhteyksissä moniin alan ihmisiin ja yritetään mennä kustannustehokkaasti, koska vakuutusyhtiö ei korvaa mitään. Tämä tällainen kun ei ole äkillinen vahinko. On palasteltu tietoa ja mielipiteitä sieltä täältä. Ja vähän omankin tuntuman mukaan. Emme käyttäneet hajunpoistokemikaaleja betoniin. Ja kapselointiin ei myöskään lähdetä. Tässä on jo ihan tarpeeksi kemikaalicocktailia muutenkin.

Todennäköisesti kokeilemme cTrappiä ja siihen päälle joku vähäpäästöinen mahdollisimman hajuton lattiamateriaali. Mikähän se sitten lienee, korkki tai parketti. Saa ehdottaa!

Ja irtaimisto, ainakin pehmeät huokoiset tavarat kuten vaatteet, patjat, sohvat, matot lähtee kaatopaikalle. Jostain syystä voc-kaasut imeytyvät tehokkaasti myös pehmeisiin muovitavaroihin. Näissä voc-ongelmissakin melkeinpä poikkeuksetta ihmiset joutuneet luopumaan tavaroistaan. Ei siis koske pelkästään hometapauksia. Lienee turha kysyä vakuutusyhtiöltä apuja tähänkään...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Samaa täälläkin26.04.2017 14:45

On nää kyllä melkoisia projekteja nää sisäilmaongelmat. Tsempit vocman ja kaikki muutkin.

Ctrap täällä kiinnostaa myös. Vie hajut tehokkaasti mennessään ja sitä voi laittaa ongelmahuoneissa myös seiniin ja jopa kattoon. Hajuthan ja voc-päästöt imeytyvät maton alapinnasta eli ei itsessään ikään kuin koko matkalla toimi päästöjen poistajana.

Oikea puulattia olis varmaankin aika turvallinen. Toki sitäkin pitäisi lakata,mutta onhan lakkoja ja maaleja käytetty iät ja ajat. Entäpä puulattia joka olisi vielä maalattu jollakin kevyellä vähäpäästöisellä maalilla. Uulat,pellavaöljymaalit voisi tulla kyseeseen. Maali pitää kulutuksen takia kyllä uusia kai suhteelliseen usein.

Meillä ongelmia aiheuttanut uudelleen öljytty parketti tai ainakin näin uskotaan. Lähtee kesällä vaihtoon.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani01.05.2017 08:55

Meillä laitettu proventin päälle forbom marmoleum clickkiä, linoleumkorkkia. Empä tiedä kyllä mitä lie päästöjä siinä. Ctrappiä aattelin koittaa yhteen makkariin proventin tilalle. Mittauksia ei tehty, mutta vanhan laminaatin alla ollut muovimatto tuoksahti vahvasti-tosin itse oireiluni loppuu kun olen töistä saikulla...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani01.05.2017 15:54

vocman, suojattiinko seinät ja katto lämmityksen ajaksi?

Jostain luin, että haihtuvat höyryt tarttuvat seiniin yms. Hävinnevät ajan myötä kyllä.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka05.05.2017 14:45

Jos siinä sellainen riski on olemassa, että vocit tarttuu muihin pintoihin niin eikö kannattaisi tehdä puoli metriä korkea teltta lattian päälle esim rakennusmuovista ja rimasta. Tämän tilan lämmittäminenki olisi helpompaa ja taloudellisempaa vaikka rakennuslämmittimellä kuin koko huoneen. Tästä "teltasta" järjestettäisiin tuuletus ikkunan kautta pihalle, vuoroin lämmitystä ja vuoroin tuuletusta. Tai vaikka molempia samaan aikaan.

Bio-voc tutkimusta luin tuossa niin sen loppumainingeissa oli, että lattian lämmittämistä tulisi välttää, tai ainakin liikaa, ettei maaperä lämpiä mikä aiheuttaisi maaperässä kosteusprosentin nousun ja täten kosteuden siirtymisen lattiaan ja sisäilmaan. Omana pohdintana maaperän lämpiäminen saattaisi aiheuttaa myös alkuperäisen ongelman eli kosteusprosentin kasvamisen betonilattiassa ja betonin emäksisyyden aiheuttaman muovin hajoamisen jos lattialämmitys on liian isolla.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani05.05.2017 18:23

Joo, sepä se kun nämä maalämmöllä lämmitykset on lisääntyneet eli vesikiertoiset lattialämmitykset. Pidetään laatta tasaisessa 35 asteessa ja se kun jäähtyy alaspäin.. Aiemmin oli sähköpatterit ikkunan alla ja villasukat jalassa..

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka08.05.2017 16:35

Vocman, oliko reilu kuukauden lämmitys/tuuletus joku suositus vai vedetäänkö vain varman päälle?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani09.05.2017 17:20

"Nyt tehtyjen kosteusmittausten ja aiempien kosteusmittausten perusteella voidaan todeta pitkäkestoisen lämmityksen olevan perusteltua, silloin jos rakennetta on tarvetta kuivattaa. Tällöin määrääväksi tekijäksi kohteen aikataulutuksessa muodostuu kosteudenhallinta. Mikäli lämpökäsittelyn tarkoituksena on pelkästään betonirakenteeseen absorboituneiden VOC - yhdisteiden poistaminen, kustannustehokkaampi vaihtoehto näyttäisi tehdyn kokeen perusteella olevan kertalämmitys."

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka16.05.2017 03:19

Siinä oli taas hyvät tietopläjäykset, kiitoa niistä!

Mikä mahtaa olla normaali kosteusprosentti muovimattoon/askeläänieristeeseen tehdyssä viiltomittauksessa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
sani16.05.2017 17:26

Muistaakseni ainakin muovipäällysteiden kiinnitysliimojen pitkäaikaisen suhteellisen kosteuden tulee olla pienempi kuin 80-90%.

joo, tuollaien löytyi:

http://betoni.com/arkkitehtisuunnittelu/arkkitehtisuunnittelu/lattiat/betonilattian-pintatarvikkeet/

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka22.05.2017 17:44

No nyt on avattu parkettilattiaa ja sieltä hulmahti aika vahva haju. Illalla hommien jälkeen nenässä ja kitalaessa tuntui karvas pistävä tunne.

Tuplex askeläänieriste ei haise oikein millekkään, mutta itse lukkoponttiparketti haisee vahvasti. Se haisee vielä pihallakin, vaikka on siellä jo muutaman päivän ollutkin. Pussitin parketin palan ja nostin aurinkoon pihalle, niin haju oli tyrmäävä sitä haistaessa.

Viiltomittauksella mitattuna heti parketin avaamisen jälkeen Tuplexin alta saatiin kosteudeksi 60%. Onko tämä normaali arvo viitisen vuotta vanhassa talossa?

Betonilattiaa hiottiin noin milli pois. Huone alipaineistettiin kanavapuhaltimella ja sitä on nyt tuuletettu pitämällä muualla talossa ikkunaa auki korvausilmareittinä. Haju on huoneessa vieläkin tunnistettavissa, mutta hyvin mietona.

Hyviä vinkkejä kaivataan jatkosta ja uusista mahdollisista pintamateriaaleista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka24.05.2017 17:57

Erään parkettilattiavalmistajan sivuilta luettua (itselläni ei siis ole tämän valmistajan lattia, josta lainaus on. Tämän lattian sävy vastasi vain hyvin omani sävyä, mutta en tiedä onko oman lattiani sävy saatu aikaan samalla tavalla.)

"Savutammi

Tammi värjätään happo-emäs reaktiossa (ammoniakki) tummaksi tyhjiömenetelmällä. Ensimmäisten viikkojen aikana saattaa käsittelemättömästä puusta vielä haihtua hieman ammoniakkia."

Mielestäni lattiani haju muistuttaa ammoniakkia ja auringossa ollutta parketin palaa haistaessa tuntuu samanlaista karvasta tunnetta kuin ammoniakkia haistaessa. Lattia on 6v vanha.

Minulta jäi yli parkettia kun lattiaani tein. Tein palalle parkettia joka ei ollut lattiassa käynytkään saman auringossa lämmitys testin ja se haisi myös todella voimakkaasti.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe25.05.2017 15:12

Täällä myös öljytty parketti poistettu,joka haisi auringossa - ei pahalta,mutta voimakkaalta. Lattia oli uudelleen öljytty.

Meillä vannomani "ei koskaan Tuplexia" kääntyi päälaelleen. Betoni kuivaa ja ehjää,betonin päällä ei ollut tasoitetta joten päädyimme laittamaan Tuplexin uuden parketin alle. Vanha Tuplex oli hajutonta ja rakenne + materiaalit tuntuivat vaan hyviltä tuplexin ja betonin osalta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe25.05.2017 15:14

Vaihdettiin siis Tuplex uuteen Tuplexiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Artsi26.05.2017 11:47

Itselläni 2013 valmistunut talo. Pistettiin alunperin muovimatto kuiviin tiloihin. Betonin kosteudet olivat hallinnassa pinnan kosteus noin 56% ja muita en sitten muistakkaan. Betoniliimat hiottiin pois noin kuukauden jälkeen. Betonin aukiolo aika eli aika valusta pinnoitukseen oli noin 8kk. Lattiarakenne ontelolaatta eriste ja 8-10 cm. betonia. Vuonna 2014 aloin huomata lievää hajua tiloissa joissa oli muovimatto. Perheessäni kukaan muu asiaa ei huomannut. Talvella 2014 siirsin kaapistoa ja siellä missä oli kiinteästi maton päällä kalusteita alkoi haju voimistua. Purin yhden huoneen kulmasta maton pois ja ongelman ydin löytyi sieltä. Härskiintynyt liima. Vuonna 2015 toukokuussa otin urakkatarjouksen yrityksestä joka suoritti korjauksen. Asunnon lattiapinta purettiin kauttaaltaan 100m2 alalta, härskiintynyt liima poistettiin koneellisesti jonka jälkeen mitattiin kosteudet. Lattiapinta hiottiin puhtaaksi jonka jälkeen asennettiin bettonin valmisteilla kapselointi ja nurkat tiivistettiin. Kapselointi kertoja tarvittiin kaksi jolloin saavutettiin tarvittava vahvuus. Epoksikäsittelyn jälkeen aineen kuivuttua asennettiin noin 5 mm vahvuinen tasoite. Pinnaksi laminaatti ja laatta.

Toimenpide kesti noin 2 viikkoa ja oli todella työläs ja hintava. Korjaukset eivät tosiaan kuulu vakuutusyhtiön piiriin ja sieltä on turha kysellä korvauksia.

Mikäli joku on samanlaiseen remonttiin ryhtymässä niin on hyvä muistaa että ammattitaitoinen yritys antaa takuut työlleen ( itselleni 2v) sekä materiaalitoimittajalta samoin takuutodistukset ( 2 v). Verottajan kautta on mahdollista saada kotitalousvähennykset . Itse sain täydet vähennykset puolisoni kanssa.

Voc mittauksen tein 2016 loppupuolella ja kokonais voc oli 90. Ongelmia ei ole ollut ja tyytyväinen olen ollut.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Repe26.05.2017 20:20

Artsi - kiitos ja mahtavaa,kun joku tulee kirjoittamaan tänne kokemus + ratkaisu. Täällä on niin paljon pohdintaa ja palstalta helposti häviää porukka kun oma ongelma ratkaistu.

Laitoitteko millaisen askeläänieristeen laminaatin alle?

Meillä lattia oli hiottu betoniliimasta,joka oli toki hyvä juttu. Samalla kun lattia vaihdettiin myös tiivistettiin,meillä epäiltiin radonkaistaleen puuttumista eli laatan ja seinän välistä tuli ilmavuotoa. Ainakin nyt tuloksena hajuton lattia vaikka uusi onkin ja ei ole ilmavuotoa niin hyvin tiivistykseen erikoistunut firma tiivisti lattian ja seinän liitoksen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Artsi27.05.2017 01:51

Laitoin laminaatin jossa itsessään on askeläänieriste kiinni, tiedä häntä onko hyvä vai huono. Asennus oli helppoa ja vaivatonta. Toiminut hyvin käytössä. Dokumentoin korjaustyön myös alusta loppuun valokuvin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Pekka27.05.2017 05:27

Repe, millä aineella seinän ja lattian välinen liitos tiivistettiin?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta