VOC ongelmat vuoden vanhassa talossa?

Tane06.02.2014 08:16

Tervehdys

Itselle on lievä sisäilmaongelma noin vuoden vanhassa omakotitalossa.

Pistän tähän hieman taustatietoja talosta ja rakentamisesta:

  • talossa kaksikerrosta. Alakerta harkkorunkoinen ja yläkerta puurunkoinen talopaketti
  • alapohjarakenne on 150mm styroksi, höyrynsulkumuovi, 50mm styroksi, 80-100 mm valu, tuplex ja karelia lautaparketti savutammi
  • välipohjarakenne on ontelolaatta, thermostep matto, 80-100 mm valu, tuplex ja karelia lautaparketti savutammi
  • lattiat valettu 2011 elokuun alussa ja hiottu elokuun puolessa välissä
  • lämmityspuhaltimet otettu käyttöön lokakuussa. Lämpö pidetty 16 - 18 asteessa.
  • kuivaimet asennettu joulukuussa
  • parketin asennustyöt aloitettiin heinäkuun puolessa välissä(pintamittarilla mitattu kosteus 80/100 ja lattiat kuivuneet 11,5 kk)
  • talon kaikki väliovet ja listat ovat mäntyä jotka ova käsitelty 2-3 sävytetyllä osmocolorilla
  • karelia savutammi lautaparkettia n. 140m2
  • muutto taloon 2012 jouluksi

Noin yhdeksän kuukauden asumisen jälkeen itsellä ilmeni lievää ärsytystä silmissä, nenässä ja kurkussa joka ei ole sen koommin mennyt paremmaksi mutta ei pahemmaksikaan. Tämä ilmenee taloon tultaessa ja hiljalleen häviää poistuessa. LIEVÄ "humalatila" ja katseen sumeneminen myös vaivaa. Tämä on jatkuvaa eikä olo muutu vaikka olen ollut viikonkin pois talosta. Tähän voi tietysti olla monia muita syitä.

1,5 vuotisella tyttärellämme ei ole näkyviä oireita.

Vaimolla on entisestä työpaikasta jäänyt lievä astma eikä oireet ole pahentuneet. EHKÄ hieman nenän kutina lisääntynyt.

Nyt tammikuussa teehtiin kosteusmittaukset parketin alta parista kohdasta täysin eri puolilta taloa. Molemmissa pisteissa melko samat tulokset. Heti parketin ja tuplexin poiston jälkeen pintamittari näytti 80/100 ja lievää betonin hajua oli havaittavissa. Porareikämittauksen suhteelliset kosteudet olivat 15mm syvyydessä 73-74% ja 40mm syvyydessä 84-85%.

Vesivuotoja ei ole. Talo tarkastettu myös lämpökameralla . Geeliteippi kuitunäytteet on lähetetty työterveyslaitokseen mutta en kyllä usko että niistä mitään löytyy.

Oletankin nyt että kyseessä olisi VOC päästöistä johtuvia oireita.

Mistä mahtaa johtua että vasta 9 kuukauden asumisen jälkeen noita päästöjä tulisi? Onko mahdollista että tuo tuplex hajoaa? Onko kokemuksia tämmöisestä tapauksesta?

TANE

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti06.02.2014 09:13

Jos luet saitin parketti-aiheisia ketjuja, niin huomaat, että ns. lautaparketti on maailmanlopun tuote. Se on koottu havupuusäleistä (yleensä mänty), liimattu kasaan ja kaiken päälle on sitten liimattu parkettia muistuttava viilu. "Parkettilaudat" notkuvat hieman ja falskaavat allaan olevaa ilmaa huoneeseen. Ovat siis itse merkittävä VOC-päästöjen lähde ja sitten vielä "pumppaavat" allaan olevaa pölyistä ja saastunutta ilmaa huonetilaan. Lautojen tiiviys heikkenee ajan kanssa ja erityisesti kuivana vuodenaikana (talvi). Silloin luonnollisesti ne myöskin "pumppaavat" päästöjä enemmän.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Oikea parketti06.02.2014 11:17

Sorry hieman epäselvä vastaus sinun selkeään kysymykseesi:

Mistä mahtaa johtua että vasta 9 kuukauden asumisen jälkeen noita päästöjä >> tulisi? Onko mahdollista että tuo tuplex hajoaa?

Ainahan on mahdollista, että Tuplex hajoaa, kaikki on mahdollista. Jos ajatellaan sitä "parkettilattiaa", niin ne laudat asennetaan kelluvaksi lattiaksi. Lattia on reunoiltaan auki. Laudat kiinnitetään toisiinsa ponteista liimaamalla (Eri Keeper). Ajan kanssa tämä liimaus haurastuu ja repeää irti. Erityisesti kuivana kautena, kun lattia "ravistuu". Ei siinä mitään hätää ole, kyllä lattia pysyy kasassa. Mutta tämä voisi selittää sen, että aluksi (lattia liimattu) VOC päästöt pysyivät kurissa. Nyt (liimaus rakoilee) lattia on alkanyt "pumpata" päästöjä huoneilmaan.

Sanoohan Tuplexin mainoskin näin:

" Tuplexia käytettäessä parketin/laminaatin ja asennusalustan väli jää huonetilaan tuulettuvaksi." Siis sekä betonilaatan että "parketin" päästöt on tarkoituskin tuulettaa huonetilaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus06.02.2014 22:03

"Oikea parketti" vastasi jo hyvin, tässä vielä lisäpohdintaa.

"Karelian kolmisauvaisen Tammi Smoked Matt -parketin (noin 46 euroa/m2) syvät värit on saatu aikaan erikoiskäsittelyllä. Erikoiskäsittelyssä värjäytyy koko parketin kulutuspinta, joten lattiaa voidaan hioa ilman, että sen värisävy muuttuu. Mattalakkaus antaa pinnalle silkinhimmeän kiillon."

http://www.meidantalo.fi/artikkeli/loistoa-lattioihin

Mitäköhän tuo värjäys vaikuttaa, Karial ilmoittaa, että se ei lisäisi VOC-päästöjä yli M1-rajojen. Toisaalta tutkimuksin on osoitettu, että jos talon kaikki materiaalit olisivat M!-päästörajalla, voisi VOC-pitoisuus ylittyä viisinkertaisesti.

Tuoreen betonin ei pitäisi homehtua helposti.

Kiitokset "Oikea parketti", taasen hyvästä kommentista.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
petteri07.02.2014 17:54

Entä betonilaatan betonissa itsessän olevat kemikaalit. Kuivumisen kiihdyttimet näistä ei ole mtn tietoa. Valmistajat eivät ole velvollisia tilittämään mitä kemikaaleja käyttävät kuitenkin betoni luovuttaa metaboliitteja vuosia. Pietarissahan oli suomalaisen rakennusyrityksen rakentamat kerrostalot ja betoni luovutti niin karmeat katkut etteivät ihmiset voineet hyvin tai edes asua ja saivat jonkinmoisia korvauksia. Itse olisin enemmänkin huolissani liukoista, kemikaaleista ja kosteudesta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ilmanvaihdosta08.02.2014 22:05

Sisäilmaopas ja muuallakin sanotaan samaan tapaan:

"Kaikkien materiaalien päästöt ovat uutena korkeimmillaan, joten ilmanvaihtoa on käytettävä tehostetusti vähintään puolen vuoden ajan ja tuuletettava tavanomaista useammin. "

Onko ilmanvaihtoa ja tuuletusta tehostettu? Tätähän ei yleensä erikseen kerrota uuteen muuttavalle. Päästöjä tulee vaikka olisi M1-luokan tms. ykkösluokan materiaalit oikein rakennettuna. Uudessa talossa on kaikki uutta, aika erilainen tilanne, jos on edellinen, vanha asunto ollut ok.

Oireiden ilmaantuminen "viivellä" voisi ehkä johtua vuodenajoista ja erilaisista olosuhteista, tai siitä, että mahdollisesti tuon uuden talon VOC:eille altistuminen on herkistänyt (tai vauhdittanut jo aiemmin alkanutta herkistymistä, ja herkistyminen on edennyt ja tulee nyt esiin selvempinä oireina.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Karmiva10.02.2014 18:19

Talossa on melkoisesti keinotekoista materiaalia. Oireet lienevät kaiken summa ja altistuminen edennyt asumiskuukausien kuluessa.

Omassa talossani asuin ehkä kolmisen vuotta kunnes tuli sitkeä yskä. Kaksi antibioottikuuria ei auttanut mitään. Sitten keuhkolääkärille, joka kokeili antihistamiinia (allergialääke) ja vielä antibiootit päälle. Tämä auttoi huomattavasti, mutta olisin joutunut jatkuvasti käyttämään lääkkeitä.

Niinpä laitoin seiniin lisää tuuletusventtiileitä ja annoin keittiöimurin pyöriä pienellä teholla (portaaton säätö) jatkuvasti. Näin selvisin joten kuten. Lisäparannusta tuli sisäkattoon laitetusta poistoventtiilistä. Näillä mentiin, mutta ei täysin oireettomasti. Lisäsin tuulikaapista sisään puhaltava pienen ja portaattomasti säädettävän puhaltimen ja taas tuli parannusta.

Jos on sisään puhallus, pitää olla yhtä iso imu ulos ettei sisälle tule ylipainetta.

Parissa vuosikymmenessä päästöt taisivat hieman laskea.

Kysyjälle sanon ettei päästöjä saa millään pois. Rakennustapoja on muutettava, puolet suomalaisista saattaisi olla samaa mieltä: "Puolet suomalaisista on yliherkkiä, osa vakavasti allergisia, osa herkkiä hetkellisesti. Allergia- ja astmaliitto paikallisyhdistyksineen on terveysjärjestö, joka parantaa suomalaisten elämänlaatua." Liitto varmaan kehittää paremmat rakennukset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Samankaltainen ongelma03.03.2014 08:30

Voisinpa sanoa, että kirjoitat samasta ongelmasta kuin itselläni murheena.

Yhtäläisyyttä on rakentamisen aikataulu ja se että meillä on 142m2 karelian parkettia.. :). Meillä erona se, että rakenteena on Tuulettuva alapohja Ontelolaatalla.

Oireilu. Nenässä tuntuu jotain outoa.. Se ei ole täysin auki..

TVOC oli mittauksissa 470. Jonka johdosta poistimme 18M2 kipsi koriste laattaa seinästä.. Se piti sisällää usempia näistä TVOC mittauksissa olleista aine osista. Oireilu itselläni väheni, ja nenä ei enään kirvellyt.

Vieläkin jotain outoa tuntuu nenässä. Pentaani oli yksi sellainen jota ei sieltä löytynyt (31% ossus kokonais määrästä).. Nyt kovasti miettinyt mistä sitä voisi taloon tulla.Luin tekstisi, mitäkä mahtaa olla sinun päästöjen suurimmat arvot? Kokonais määrä jne.

Varmaankin tuo parketti aiheuttaa osan, mutta se ei kaiketi pidä sisällään Pentaania. EPS pitää kyllä tuota sisällään. (Ja kosteuden kanssa EPS:stä hajoaa.). Itselläni sitä on ontelolaatan alapuolella ja tuulettuvassa alapohjassa maa kerroksen alla. Voisiko se sieltä nousta jotenkin, kosteuttahan maassa on aina.

Kaikki ajatukset ja neuvot olisi kullan arvoisia.

Myös rakentaja 2010.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
hh03.03.2014 14:06

Mikä on työpaikkasi tilanne, jos muut perheenjäsenet eivät oireile, ja omat oireesi pysyvät, vaikka olet viikon poissa talosta? Jos oireet talossasi, miten on, oletteko hankkineet uusia huonekaluja, niistäkin saattaa tulla päästöjä. Jos yksi oireilee, ei välttämättä kaikki oireile - tämäkin on totta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Samanlainen Ongelma09.03.2014 07:39

Moi!

Suurin ongelma on että olen altistunut vuonna 2006. Tästä jouhtune olen yliherkkä vähän kaikelle.

Itsehän en oirele muuta kuin että nenä tuntuu oudolta.. Pieni vaiva. Sitä vain haluasi senkin asian kuntoon.

Yt.Rakentaja 2010.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kiinnostunut24.03.2014 09:07

Tane

Kerroppa kuulumisistasi. Onko mitään selvinnyt?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
TANE24.03.2014 12:44

Päivitystä tilanteeseen.

Kuitunäytteissä ei ollut mitään niinkuin oletinkin.

Terveystarkastaja ei löytänyt mitään huomioitavaa tai ideaa mistä päästöt tulisivat. Hän oli kyllä kuullut kolleegaltaan että keskisuomessa olisi vastaava tapaus ollut missä nimenomaan tuo tuplex aiheuttaisi VOC päästöjä. Hän suositteli vielä odottamaan syksyyn ennen kuin rupeaisi johonkin toimenpiteisiin.

Itse en ole VOC mittauksia teettänyt vielä. Ilmeisesti jos haluaisi tarkan päästö kohteen pitäisi tehdä useammasta paikasta mittaus. Hintahan pyörii noin 500 euron paikkeilla per mittaus.

Itsellä nuo ärsytys oireet ehkä hieman lievenneet tai sitten siihen on jo "tottunut". Vielä kuitenkin tuntuu jotain.

Nimim. Ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtoa en ole pitänyt normaalia kovemmalla ensimmäisenä vuonna mutta nyt kylläkin. Sama tuuletuksen suhteen. Ehkä hieman auttanut.

Nimim. hh. Uusia huonekaluja hommattiin muuton yhteydessä ja ärsytys oireet ilmenee vain talossa.

Vielä kai tässä mentävä odottelu kannalla...

TANE

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Rakentaja 201028.03.2014 08:09

Ositum - Sieltä saat VOC analyysin noin 300-350 hintaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
TANE31.03.2014 08:04

Moi

Kun raportin VOC-päästöistä saa mistä tietää varsinaisen päästön aiheuttajan? Onko raportissa mitään osviittaa vai pitääkö sitten ruveta haravoimaan tietoa materiaaleista?

Tane

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Täysin samanlaista ongelmaa07.04.2014 23:26

Ostettiin noin vuosi sitten 2009 valmistunut 2-kerroksinen talo ja parin kuukauden asumisen jälkeen täysin vastaavat ongelmat kuin Tanella. Aamulla ääni oli hiukan käheä ja päivän mittaan "humalainen" olo alkoi vaivaamaan. Myös silmissä tuntui sameutta aivan kuin ne olisivat olleen liian kuivat. Samat oireet myös vaimolla. Lapsilla oireita ei ole ollut (tai ainakaan eivät osaa niitä tunnistaa, kyselty on ja usein) Talossa on ehkä hiukan pistävä haju. Vaikea tosin verrata kun vanhassa oli takka jota käytetiin usein niin se teki hiukan erilaisen ominaishajun taloon.

Kaikki seinät on maalattua kipsiä. Lattioina oli valkolakattu tammiparketti (taisi olla Karelian).

Otimme alakerran makuuhuoneesta lattian auki ja parketin pohja haisi melko voimakkaasti liimalle (?). Betonin ja parketin välissä oli ainostaan solumuovi (ei höyrynsulkua). Kosteudet mitattiin porarei'istä kahdesta kohtaa eri puolilta taloa. Kosteudet olivat ihan normaalit. Talossa on reunavahvistettu laatta ja mittaus otettiin myös eristeestä.

Parketin purkamisen aikana huomattiin, että pintalaatta oli kutistunut jonkun verran kuivuessaan ja seinän ja laatan välissä oli paikoin jonkun verran rakoa. Lopulta päädyttiin siihen, että vaihdetaan kaikki lattiat ja tiivistetään samalla seinän ja laatan raot. Uudeksi lattiaksi valittiin Pergon talvitammi-laminaatti. Se ei haise kun sen ottaa paketista. Samaa ei voi sanoa monista parketeista joita haisteltiin rautakaupoissa kun mietittiin uutta lattiaa.

Homekoiratkin käytettiin ennen ja jälkeen lattioiden vaihdon/tiivistyksen. Ennen tiivistystä koirat merkkailivat paikoin tuloilmanostetta seinän ja lattian raosta mutta tiivistysoperaation jälkeen tämä oli korjaantunut. Myös kylppärissä koirat ilmaisivat ongelmaa, mutta nyt viikonloppuna purkasin suihkun kaikki laatat pois ja silikonin välissä olevaa saippuanjämähometta lukuunottamatta laatta näyttää kyllä täysin kuivalta. Vesieriste oli myös ihan kunnossa (liiankin kun Hiltillä hion sitä Kahin kyljestä timattilaikalla irti). Tämä on se koirien huono puoli, että haistavat erittäin pienetkin määrät. Tosin pieni mahdollisuus on, että muuratun Kahi-seinän takana on laatan ja seinän välissä sen verran rakoa, että sieltä tulee epäpuhtautta jonka koira haistaa seinän läpi. Kylppäri oli tarkoitus muutenkin laittaa uusiksi, ei siis purettu koirien merkkausten takia :)

Yläkerran kahdessa makuuhuoneessa koirat ilmaisivat kohti kattoa. Kävin tutkimassa yläpohjaa sen mitä puhallusvillan seassa pystyi, mutta tuloilmakanavien läpiviennit näyttivät kyllä ihan siisteiltä.

Mitä oireisiin tulee - humalainen olo on kyllä vähentynyt huomattavasti. Tosin se olikin pahin kesäkuumalla, joten mielenkiinnolla odotellaan lämpöisiä kelejä. Silmäoireitakaan ei ole mielestäni ollut - ainakaan niin paljon. Tässä alkaa vaan olemaan se huono puoli, että alkaa helposti syyttämään taloa normaaleistakin flunssaoireista.

Nyt on siis nurkat tiivistetty ja lattiat vaihdettu sekä kylppäri purettu. Ilmanvaihdon säädöt on tarkistettu ja kanavien nuohous tehdään parin viikon päästä. Mikäli nyt vielä oireet pahenee niin alkaa olemaan keinot aika loppu. Tässä on tullut kyllä mietittyä kaikki mahdollinen sädesienestä alkaen. Mutta kun koirat ei ilmaisseet seinissä/lattiassa mitään kummallista (tiivistysten jälkeen) niin vaikea oikein siihen homeeseenkaan uskoa. Yläkerran katon pari merkkausta mietityttää, mutta voisiko kanavaan olla kertynyt jotain epäpuhtautta minkä koira haistaa..?

Todella ärsyttävä ongelma kun oikein kukaan ammattilainenkaan ei osaa suoraan sanoa mistä vikaa lähtisi etsimään. VOC-mittaustakin on mietitty, mutta jos se on koholla niin mistä ongelmaa osaa siltikään etsiä ? 2-etyyliheksanoliinkin oireet täsmäisi, mutta mistä sitäkään tulisi kun ei ole muovimattoja ja lattiassakaan ei ollut höyrynsulkumuovia niin olisi mahdollisten jäännöskosteuksien luulleen nousseen parketin läpi pois. Jos VOC on koholla niin sen jälkeen täytyisi ottaa materiaalinäytteitä jne. Alkaa vaan niidenkin kustannukset nousemaan niin suuriksi, että ei nekään oikein houkuttele.

Mutta jos jollain selviää jotain niin mielenkiinnolla kuulisin ratkaisuja.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tane09.04.2014 17:29

Nyt on VOC mittaus tehty ja odottelen tuloksia.

Nimimerkille Täysin samanlaista ongelmaa olisi muutamia kysymyksiä:

Kun poistitte parketit oliko betonin pinta täysin "puhdas"? Tarkemmin oliko esim. kipsipölyn tai maalin jäämiä betonissa?

Oliko betonin päällä tasoite?

Käsittelittekö betoni pinnan millään aineella (epoksilla?) ennen pinnoittamista?

Mitkä olivat mainitsemasi normaalit kosteudet?

Olivatko koidat erikoistuneen nimenomaan homeen etsimiseen vai VOC päästöjen etsimiseen? Tästä en tiedä mutta ymmärtääkseni näitäkin on moneen lähtöön.

Ilmanvaihtokanaviin voi helposti kehittyä epäpuhtauksia kondenssiveden seurauksena jos putkistoissa ei ole asinamukaiset eristykset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Rakentaja 201011.04.2014 08:55

Kiitos teille molemmille kertomuksista.

Eroa omaani on se että minulla on tuulettuva ala-pohja.(Teillä maanvarainen). Yhtäläisyyttä on se että kaikilla on Karelian parketti ;) Minulla myös solumuovi sen alla.

Odotellaan tuloksia. Niistä voi jotain päätellä, täyttä varmuutta ei pysty sanomaan mistä VOC päästön sitten löytää.

Koirat ovat hyviä, mutta niin kuin mainitsit, näitä pitää osata tulkita.

Yst.Rakentaja 2010.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Täysin samanlaista ongelmaa12.04.2014 10:03

No kyllä se laatta kaikkien mielestä on näyttänyt ihan normaalilta (Polygon ja toinen paikallinen arvostettu kuivausfirma). Kohtuullisen puhtaalta se betoni näytti, ei siinä mitään isompia epäpuhtauksia ollut. Meillä jäi vanhassa talossa varmasti betonin päälle enemmän epäpuhtauksia (esim. maalia lattiaan kun maalattiin seiniä) kun tässä näkyi ja siellä ei ollut ikinä mitään ongelmia.

Ilmeisesti haet tässä sitä Ositumin lausuntoa missä ovat laboratoriossa saaneet tuloksia, että esim. kipsipölyn jääminen tasoitteeseen aiheuttaa sitä 2-etyyliheksanolia ?

Ja kyllä tossa joku ohut tasoite on.

Ei käsitelty. Sen epoksin käytöstä laatan ja pinnan välissä on niin vähän kokemuksia, että emme lähteneet siihen rumbaan. Ja ikävä ajatella näin, mutta jos/kun tätä joskus myy niin epoksi laatan päällä ei välttämättä herätä luottamusta ostajaehdokkaissa. Ja luin jostain, että jonkun työpaikalle oli tehty kapselointi epoksilla ja se oli auttanut 4 kuukautta jonka jälkeen sama ongelma. Lisäksi kun ei ole varmuutta onko se tosta laatasta niin jätimme sen tekemättä.

Meillä mitattiin talon vastakkaisista kulmista, toisessa kohdassa on laatta pinnoitteena ja toisessa parketti. Mittaus on tehty elokuun puolessa välissä joten suhteellisen kosteaa ulkoilmakin. Piste 1 RH 68% (laatan alla) Piste 2 RH 48.7% (parketin alla) (Sisäilma 51.5%, ulkoilma 80%)

Toinen koirista oli vain homeisiin ja toinen myös vockeihin.

Käviköt vockit mittaamassa joku yritys vain teitkö Ositumin kautta ja hait itse laitteet lainaan ?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Täysin samanlaista ongelmaa12.04.2014 10:15

En enää ikinä osta/tee/teetä maanvaraista laattaa. Tuulettuva alapohja ontelolaatoilla on meidän perheen ratkaisu jatkossa. Tiivistykset yms. on huomattavasti helpompi tehdä ja maaperän epäpuhtaudet ei kulkeudu niin helposti sisälle. Oikein tehty tuuletus takaa sen, että kosteutta ei varmasti nouse maapinnasta. Ja vaikka nousisikin niin sen huomaa helposti ja korjaaminen on huomattavasti helpompaa.

Eikä tule kyllä enää ikinä näitä normaaleja säleparketteja. Vanhassa talossa oli Timberwisen parketti ja jo paketista otettaessa se tuoksui puulle eikä liimalle kuten nämä Kareliat yms.

Onko teillä otettu 2-etyyliheksanoli samalla kuin VOCit ? Vai tuleeko se automaattisesti siinä mukana ?

Jotenkin ei vaan tunnu enää oikein houkuttelevalta alkaa jyrsimään tasoitteita pois ja laittamaan epoksia tonne lattiaan. Kaikista pahinta meillä on se, että 2-etyyliheksanolistahan ei ole mitään selkeää raja-arvoa milloin on rakennusvirhe. Korvauksien vaatiminen myyjältä on näin ollen melko mahdotonta mikäli ongelmaksi paljastuisi 2-EH.

Koska laatta oli nyt kuiva niin laitoimme laminaatin alle pergon oman höyrynsulullisen solumuovin ja teippasimme sen hyvin tiiviiksi. Nyt ainakin se huimauksen tunne on selkeästi vähentynyt. Mutta kuten aiemminkin taisin laitella niin kesä oli se pahin aika.

Muuten hyvä foorumi, mutta uusista viesteistä saisi tulla meilillä huomautus niin osaisi tulla vastailemaan heti :)

Näissä maanvaraisissa mä jotenkin ymmärrän sen 2-etyyliheksanolin syntymisen, mutta toi tuulettuva ei oikein käy siinäkään järkeen. Tosin jos/kun siinäkin on ilmeisesti pintavalu päällä ja siihen on jäänyt epäpuhtauksia niin silloinhan ne voisivat alkaa aiheuttamaan oireita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Rakentaja 201002.05.2014 04:37

Moi!

Joko sait tulokset VOC mittauksesta. Kerrohan kuulumiset.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Täysin samanlaista ongelmaa08.05.2014 08:58

Meillä tuli VOC-tulokset. Total VOC 270. Selkeästi koholla olivat Ksyleeni ja Etanoli. Molemmat voivat olla peräisin maaleista tai pesuaineista. Väittivät, että voi olla peräisin myös mikrobien aineenvaihduntatuotteista. Tosin netistä ei oikeastaan löytynyt Etanolin ja mikrobien yhteyttä, tiedä sitten..

Itse epäilen enemmän maaleja, koska viimeiset seinämaalit on maalailtu 3kk sitten niin ne varmaan luovuttavat vielä sen verran reilusti päästöjä. Rehellisiä kun ollaan niin alkupisteessä ollaan taas. Ei toi nyt kauheasti auttanut paikallistamaan ongelmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta