onko yksityisasia

raikas01.04.2013 13:13

millä oikeudella puun poltttaja katsoo olevan puunpolton yksityisasia, vaikka heidän puunpolton savukaasujen hajut tunkeutuu naapuriin makuuhuoneeseen ja sisätiloihin yölläkin. Ei ole enää silloin yksityisasia. Puunpoltto on sallittua toimintaa, hajujen tulo naapuriin ei enää ole sallittua. Puunpolttajissa ja tulipesissä puissa ja polttotavoissa on silloin paha ongelma.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jees01.04.2013 16:59

Kyllä se on. Pääministeri Vanhasen aikana sen piti olla jopa kansantalouden pelastaja. Kaikki metsään keräämään risuja ja käpyjä.

Puun ns. pienpoltto saastuttaa pahemmin, kuin voimalat ja teollisuus. Syynä on takkojen ja takkauunien huono suunnittelu. Suuri osa on "suunniteltu" muurarin lipasta vetämällä. Ns. valmispakettienkin taso on ollut mitä sattuu. Nyt alkaa olla markkinoilla hyvin suunniteltuja varaavia takkoja, mutta eiväthän ne vanhat mihinkään katoa. Jos sitten tämän päivän esikaupunkilaisella olisikin sattumalta hyvin suunniteltu tulisija, on hyvin todennäköistä, että hän ei osaa polttaa sitä oikein. Ei asetella puita, ei varmistaa hapensaantia polttoprosessin eri vaiheissa, eikä edes sytyttään takkaansa oikein! Lopputuloksena koko kortteli on täynnä savukaasuja ja pienhiukkasia. Eikä tätä säädellä millään tavalla. On esitetty arvioita, että pienpolton aiheuttamat hiukkaset tappavat muutama sata ihmistä vuodessa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
älykkö12.04.2013 23:00

Olet aivan oikeassa saastuttamisesta ja kuolemisista puunpolton vuoksi, mutta en ole samaa mieltä, että on yksityisasia, silloin kun hajuja ja savuja tuotetaan toisten kodin sisäpuolelle.

Puunpoltto pitäisi laittaa verolle, samalla tavalla kuin muutkin polttoaineet. Näillä verorahoilla korvattaissin yhteiskunnalle puunpolton päästöistä aiheutuvat sairaus,lääke,sairaala ja sairaslomien kustannukset, jotka tulee yhteiskkunnan maksettavaksi.

Kaikkia muitakin polttoaineita verotetaan, miksi ei puunpolttoa.

Puunpolton päästöt sisältää samoja ainesosia kuin tupakka, sitäkin verotetaan, miksi ei puunpolttoa.

Lisäksi piipun päähän suodattimet.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jees13.04.2013 20:34

"...mutta en ole samaa mieltä, että on yksityisasia, silloin kun hajuja ja savuja tuotetaan toisten kodin sisäpuolelle."

Sinulla on hyvä mielipide. Mutta se on vaan mielipide. Jos poltan takkaani "asianmukaisesti" ja sitten tuuli painaa savukaasuja korttelin toisessa päässä olevan talon ilmanvaihtohormiin päin, niin entä sitten? Kuka tulee kieltämään minulta takan polton? Mihin lakiin perustuen? Mistä löytyy määräys, että en saa polttaa puita takassani? Ei mistään. Jos polttelen risuja pihallani, löytyy useitakin määräyksiä, joiden perusteella se voidaan kieltää, mutta puiden poltto takassa, eipä onnistu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Espoolainen13.04.2013 21:32

Kuinka on mahdollista, ettei risuja saa polttaa pihoissa, mutta märkiä puita saa surutta polttaa pihalla grillissä?

Asun kerrostalossa Espoonlahdessa ja omassa sekä naapuri taloyhtiöissä on pihaan rakennettu ulkogrillit. Polttopuut säilytetään ulkona sateessa kesät, talvet. Sieltä ne kasasta lumen alta taas kaivetaan ja grillaaminen alkaa.

Eikö nyt kaupungin virkamiestä tulisi valistaa, jotta luvat moiseen savustamiseen loppuisivat.

Ennen sai sentään pidettyä savunhajun pois huoneistosta, kun piti ikkunat suljettuina. Nyt ei onnistu enää sekään, kun ikkunat vaihdettiin ja raitisilmaventtiilit ovat suljettuinakin vähän auki.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Älykkö14.04.2013 18:49

On aivan eri asia saako puuta polttaa takassa, kuin se että haittaako se naapuria.Jos poltat puhtaasti, oikeaoppisesti kuivilla puhtailla puilla varaavassa takassa vaikkapa tunnin, tuskin haitta on kovin suuri. Savun väri on silloin valkoinen ja se ei haise pahalle.

Tiedätkö muuten, mitä puunpolton savut sisältää.

Ne sisältää hiilidioksiidia, hiilimonoksiidia, eli häkää, metaanmia, haihtuvia hiilivetyjä, kuten formaldehydiä, hiukkasmaisia epäpuhtauksia, tärkeimmät orgaaniset hiiliyhdisteet, rikkidioksiidi, aiheuttavat syöpää, rikkihappo,hienojakoinen alkuainehiili eli noki, lentotuhkaa ja erityisesti terveyteen vaikuttavia pienhiukkasia, joista kaikkein pienimmät nano ja ultra hiukkaset ei edes suodattamalla saa pois, ne menee keuhkorakkuloihin saakka, eikä yskimälläkään saa pois, vaan jäävät sinne. Ne tulee sisälle joka paikasta mistä ilmakin.

En väitä että kaikki puunpoltto on terveyteen vaikuttava, on monenlaisia polttopesiä ja monenlaisia polttajia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
raikas14.04.2013 19:02

Espoolaiselle. Kyllä kaupungin virkamiehet tietää että risuja ei saa polttaa pihoissa, ne on jätettä, yleensä kaava.alueella ei avopolttoa saa esiintyä.

Ihmettelen miten taloyhtiö antaa polttaa jo terveys syistä märkiä risuja grillissä, yleensä märkien puiden poltto on joka paikassa kiellettyä, kannattaa ottaa yhteys viranomaiseen.He eivät ehkä tiedä että märkiä puita poltetaan teidän taloyhtriössä.

Kokemuksesta tiedän, miten hirveää on, kun ilmanvaihtoa ei voi sulkea, on hengitettävä kaikki epäpuhtaudet sisuksiinsa. Ottakaa rohkeasti yhteyttä kaupungin viranomaisiin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jees15.04.2013 15:25

"älykölle"

Sotket koko ajan asioita. Sanot: "On aivan eri asia saako puuta polttaa takassa, kuin se että haittaako se naapuria."

Totta kai se on eri asia. Ei siitä ole kyse. Kyse on siitä, että mitäs teet? Puun polttamista takassa ei sellaisenaan säädellä millään tavalla. Kunnan terveysviranomaisten mahdollisuus puuttua asiaan on tehty niin mahdottoman hankalaksi, että käytännössä sekin tie on tukossa.

Minä olen naapurisi, poltan takkaa. Sinun talosi ilmanvaihtokanava imee savua taloosi. Mitä teet? Vastaus: et voi tehdä mitään. Tämä on se ongelma.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Älykkö15.04.2013 21:28

Jos tie on tukossa, se on avattava.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jees15.04.2013 22:03

Talk is cheap...

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Nimimerkille jees28.04.2013 10:28

Minusta on eettisesti ja moraalkisesti vastenmielistä, jos puunpolttaja tietää aiheuttaneensa haittaa toisten asuntoon, ja silti polttaa. Vetoaa siihen, että kukaan ei voi tehdä mitään. Tällaisia tapauksia varten tarvitaan laki. Kun asutaan kaava-alueella lähekkäin eikä enää kuten sota-aikana, puunpoltolle on annettava rajoituksia ihan tästä syystäkin.

Eduskunnasta on lähdettävä liikkeelle, ei paikalliset kunnalliset ja terveysviranomaiset tee muuta kuin pakenevat asiaa. Polttavat itsekin. Haja-asutusalueella on hyvä polttaa, kun asunnost on kaukana toisistaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jees29.04.2013 20:29

"Tällaisia tapauksia varten tarvitaan laki. Kun asutaan kaava-alueella lähekkäin eikä enää kuten sota-aikana, puunpoltolle on annettava rajoituksia ihan tästä syystäkin... Eduskunnasta on lähdettävä liikkeelle,..."

Juu, tässähän on sinulle hyvä ajatus. Liity johonkin puolueeseen ja mene eduskuntaan säätämään laki.

Siis tuo oli huono vitsi, koska se mitä sanot on tasan tarkkaan päin vastoin, kuin mitä tulee tapahtumaan. Oikeasti siis. Norjassa on jo pientalojen rakennusmääräyksissä tulisijapakko. Muistaakseni Suomessakin on joissain kunnissa asetettu tulisija (=takka) osaksi pakottavia rakennusmääräyksiä. Kepun energia-asiantuntija (Pekkarinen) on vaatinut tulisijoja pakollisiksi jo monta vuotta. Kun Kepu seuraavien vaalien jälkeen nousee hallitukseen, on todennäköistä että Suomeenkin säädetään lailla tulisijat pakollisiksi omakoti-, paritalo- ja rivitalorakentamisessa. Samoin tullee erillinen ja veronmaksajien rahoilla tuettu ohjelma, jonka tavoitteena on moninkertaistaa puun pienpoltto. Read-my-lips. Takkojen määrä tulee siis moninkertaistumaan lähitulevaisuudessa, puun pienpoltto tulee moninkertaistumaan ja pienhiukkasten aiheuttamat terveyshaitat ja kuolemat tulevat lisääntymään.

Hyvää on se, että noihin uusiin taloihin (toivottavasti) asennetaan tehdasvalmisteiset takat, joissa jo takan suunnittelija on yrittänyt vaikuttaa palamisen täydellisyyteen. Mutta kun rakennusliike gryndaa jonkin kohteen, niin tasan tarkkaan niihin taloihin pistetään halvinta kamaa mitä löytyy.

Takoille on yritetty pitkään väsätä normistoa palokaasujen puhtaudesta, mutta ei siitä mitään näy tulleen. Vaikka standardit löytyisivätkin, niin ei niillä mitään tee. Oli takka miten "hyvä" tahansa, sen hienot palokaasuarvot menevät metsään väärällä poltolla, väärällä paloaineen asettelulla tai väärällä kosteustasolla. Niin, eivätkä ne normit tietenkään tulisi takautuvasti voimaan. Nykyiset takat tupruttelevat pienhiukkasia ilmaan vielä seuraavat 20-30 vuotta. Ja myös ne uudet takat, koska niitä useimmiten poltetaan epäammattimaisesti - siis väärin.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
nimimerkille jees04.05.2013 10:35

Kyllä aikanaan tulee olemaan niin valistuneita päättäjiä, että puunpoltto vähenee. Nyt jo on tietoa puunpolton terveyshaitoista eduskunnassa.

Tieto pitää saada kaikille kansalaisille, jotta voivat tehdä valintoja tiedon perusteella, kun esim. vaihtava lämmitysmuotoa, tietoa siitä, mitä tuottavat hengitysilmaan.

Onkohan kukaan laskenut todellisuutta takan tehtaassa tekemisestä lähtien, puiden kaataminen, kuljettaminen, pätkiminen, poltttasminen, terveyshaitat, laskut sairaskuluista, sairassala käynneistä, joka vuosi kuolee ihmisiä puunpolton haittoihin, mikä on se todellinen hinta kaava-alueella puunposta oikeasti. Pienhiukkasten tuottaminen, joista nano ja ultra hiukkaset tulee kaikkien suodattimien läpi. Puhumattakaan syöpää aiheuttavasta hiilivetyjen hajuista, jotka tjulee läpi kaikista suodatttamista..

Mikä on ympäristöystävällisyyden aste? Puunpoltto on vietävä kauas ihmisten ilmoilta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
...31.12.2015 17:40

Valistuneita päättäjiä Suomessa. Näkis vaan.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Huolestunut24.03.2020 10:50

Voiko märkä puu aiheuttaa allergiaa?!!!!!!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta

Sivua päivitetty: 24.3.2020