Lämpörapattujen seinien kosteustekninen toimivuus ja kestävyys

faktaa01.01.2015 21:17

Lämpörapatut toimivat, jos:

"Eristerappaus tehdään betonirakenteen päälle. Lämmöneristeen sisäpinta on elämättömämpi ja kosteutta kestävämpi. Sisäpuolen vesihöyrynvastus on riittävä.

Räystäät, ikkuna- ja oviliitokset sekä läpiviennit tiivistetään huolellisesti siten, että rakenteeseen ei pääse sadevettä ja rakenteen läpi ei tapahdu ilmavuotoja.

Lämmöneristeet kiinnitetään betonirungon pintaan liimalaastilla ja mekaanisilla kiinnikkeillä liikkeiden vähentämiseksi ja sisäisen konvektion ehkäisemiseksi. Tämä korostuu entisestään eristepaksuuksien kasvaessa.

Ohutrappauksen tartunta lämmöneristeen pintaan tulee varmistaa tekemällä rappaus riittävän puhtaaseen pintaan. Tarvittaessa lämmöneristeen pinta on hiottava.

Rappaus tulee tehdä mahdollisimman pian lämmöneristeiden asentamisen jälkeen.

Rappausten lämpö- ja kosteusliikkeet tulee ottaa huomioon halkeilun eliminoimiseksi. Ohutrappauksen paksuus tulee olla alle 10 mm. Suositeltava paksuus on n. 5 mm. Liikuntasaumoja voidaan käyttää lisävarmistuksena. Kolmikerrosrappauksessa tulee olla riittävän leveät (min. 6 mm) pystysuuntaiset liikuntasaumat max. 10–15 m välein. Vaaka-suuntaiset liikuntasaumat ovat ongelma sadeveden valuessa niihin.

Rappauslaastien tulee olla lisähuokostettuja pakkasrapautumisen estämiseksi.

Maalien tulee olla vettä hylkiviä, jotta sadevesi ei imeydy rappauslaasteihin.

Maalien tulee olla hyvin vesihöyryä läpäiseviä, jotta rakenne pääsee tehokkaasti kuivumaan."

lähde: Vinha, J. 2008, Ulkoseinärakenteiden kosteustekninen toiminta Suomen ilmastossa, TTY.

Toteutuvatko nämä kaikki varmasti?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ilmaus27.04.2015 18:26

En usko tuollaisen olevan kestävä. Miten liikuntasaumat ajan mittaan voivat olla tiiviit? Ilmavuotoja varmasti syntyy ovien ja ikkunoiden liitoksiin seinää vasten.

Lämmöneristeen sisäpinnan mainitaan olevan kosteutta jossain määrin kosteutta kestävä. Siis kosteus on läsnä eikä se eristeestä kuivu.

"Lämpörapatut toimivat, jos:" Käytännössä mahdoton tehdä kunnolla, kun paljon yksinkertaisemmatkaan rakenteet eivät onnistu.

Rakenteen tulee olla sellainen, ettei sitä voi väärin koota.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta