Koneellinen ilmanvaihto, poistoilma

Kim04.07.2011 06:34

Hei,

Muutimme uuteen asuntoon ja ihmetyksen aiheena on se ettei makuuhuoneissa ole ollenkaan poistoilmaventtiilejä. Kaikissa muissa huoneissa on ja ihmettelen miksi näin. Miten ilma kiertää, jos makuuhuoneen ovi on kiinni?

Ottaisin mielellään asiantuntevia vastauksia.

kiitos

Kim Jansson

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
cartman11.07.2011 14:29

Mitä ilmeisimmin ilmanvaihtosi toimii juuri oikein. Ideana tuossa koneellisessa ilmanvaihdossa on, että puhdas ilma johdetaan "puhtaisiin tiloihin", siis makkareihin, olkkariin ja eteisaulaan. Käytetty ilma imetään pois "likaisista tiloista", siis kylppäreistä, vessoista ja keittiöstä. Täten ilmakierron suunta on selkeä: puhtaasta likaiseen. Näin huolehditaan siitä, että kylppärin tai keittiön kosteus ja hajut eivät vaella muihin huoneisiin.

Tokihan eri huoneistot ovat erilaisia, mutta tuo on pääperiaate. Miten se toimii käytännössä, on sitten eri juttu. Mutta sekä tuloilmapuhalluksen että poistoilmaimun sijoittaminen samaan huoneeseen on aivan omituinen juttu. Tällainen aiheuttaa epätasapainoa huoneiden ilmamäärissä ja sotkee täysin koko koneellisen ilmanvaihdon "puhtaasta likaiseen" -ajatuksen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
epätietoinen astmaatikko14.04.2014 10:25

Olen sairastanut astmaa lähes 40 vuotta ja tämä talvi on elämäni pahin. Henki ei kulje lääkkeilläkään kunnolla. Asunnossamme on koneellinen ilmastointi ja ilmalämpöpumppu. Välillä tuntuu, että vain voimakas ilmanvaihto helpottaisi hengitystä, mutta täysin varma en ole. Harkitsemme asunnon vaihtoa ja kysyisin neuvoa. Kumpi on parempi koneellinen ilmastointi vaiko painovoimainen? Tiedosta kiitollinen jo etukäteen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kynnysrako18.04.2014 20:41

Oven alta.

Makuuhuoneen oven alla kuuluisi olla kynnysrako, noin parin sentin korkuinen väli, josta ilma voi siirtyä kohti poistoventtiilejä, esim. keittiöön. Kynnysrako löytyy myös vessan, pesuhuoneen tms. oven alta, tiloissa joissa on poistoventtiili ja jonne korvausilma tulee siirtoilmana.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus19.04.2014 15:27

eri ilmanvaihtojärjestelmien ominaisuuksia:

koneellinen poisto: jos talo on rakennettu sitä varten, eikä hallitsemattomia ilmavuotoja rakenteiden läpi ole, hyvä

painovoimainen ilmanvaihto: ulko- ja sisäilman lämpötilaeron ollessa pieni, toimii huonosti

koneellinen tulo ja poisto: mahdollistaa suodatuksen, mutta suodattimista ja kanavista sekä niihin kertyvästä pölystä tulee päästöjä. Hyvä saastuneen ulkoilman alueella, jos suodattimista ja kanavista ei irtoa kuituja, ja suodattimet ja kanavat pidetään puhtaina

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
vastaus 213.04.2016 08:48

painovoimainen voi olla hyvä, jos alueella on puhdas ilma ja tuuletetaan tarvittaessa myös ikkunoista. Ongelmana voi olla riittämätön ilmanvaihto kesällä ja veto talvella.

koneellinen tulo ja poisto (suodatuksella) voi olla hyvä, jos kanavat, suodattimet, äänenvaimentimet ja eristeet ovat puhtaita. Jotkut ovat esittäneet arveluja, että järjestelmä saattaisi steriloida ilmaa liikaa. Riittävä ilmanvaihtoon helpompaa saavuttaa, mutta suurempi vaihtuva ilmamäärä myös kuivattaa sisäilmaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Astmaatikko24.11.2016 07:14

Asuntooni laitettiin 1.5 v sitten koneellinen ilmanvaihto(kaikkiin rivitaloosakkeisiin siis kattoremontin yhteydessä).Aiemmin oli normi raitisilmaventtiilit ikkunoissa ja saunassa, joka toimi tod. hyvin eikä astma/allergiaa ollut. Remontin aikaan piti lähteä evakkoon. kun sairastuin tosi pahoin , astma paheni rytinällä. Outo haju oli todella pitkään asunnossa. tosin nyt en tiedä. kun ei ole hajuaistia. Syksyllä alkoi hirvittövöt allergiaoireet, rullatolkulla menee nenäliinaa. Huoltomies väitti suodattimet vsihdetaan vain kerran vuoteen. mutta astmaatikkona tahdon sen 2krt/vuosi. Mietin oloni huononemista koneilmastoinnin vuoksi. kuinka voi mittauttaa ilman puhtauden ja alipaineen oikeat arvot. Mietin jo asunnon myymistä, se niin ikävää.kun muuten huippuasubto ja rakas. Telttako parempi

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Tavallinen allergikko25.11.2016 14:41

Kerran vuodessa? Meillä vaihdetaan suodattimet OK-talossa 4-5 kertaa vuodessa. Ei se mikään kustannuskysymys ole, lähinnä kyse on vaivannäöstä.

Normaali ilmastointihuolto tai -asennusfirma pystyy helpostikin mittaamaan ilmamäärien virtaamat ja paineet. Kysy hintaa parista eri paikasta, hintaerot nimittäin voivat olla hyvin suuria.

Ilman puhtauden mittaaminen onkin jo vaikeampaa. Ensin on tiedettävä mitä epäpuhtautta mitataan. Mikrobeille, kaasuille ja pölyille on omat mittausmenetelmänsä.

Koneellinen ilmanvaihto (ilmastointi on ihan eri asia) on siitä vekkuli, että se pitää huoneilman jatkuvassa pienessä liikkeessä. Tämä on totta kai sekä hyvä että huono asia. Huonoa on se, että se "ei anna" normaalin pölyn asettua paikoilleen vaan nostaa sen jatkuvaan liikkeeseen. Vaikka mikään muu asia ei olisi muuttunut, niin koneellinen ilmanvaihto lisää ilmassa leijuvan huonepölyn määrää. Pelkästään tämä aiheuttaa usein ongelmia allergikoille, astmaatikoista puhumattakaan.

Teillä on uusi järjestelmä. Sellainen, jossa ilma tulee ja menee putkia pitkin. Nämä kanavat voivat olla sinkittyä ja kierresaumattua terästä tai muovia. Erityisesti muoviset kanavat "haisevat" melko pitkään käyttöönoton jälkeen.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Insinööri12.07.2018 16:20

"Teollisten mineraalikuitujen" näytteenotto teippimenetelmällä lienee yksinkertaisin. Noin 100 euroa kustannukset. Mikäli löytyy tällaista pölyä, ilmanvaihdon tarkistaminen jotta teippaukset/ tiiveydet kunnossa. Samoin ettei mitkään mahdolliset akustiikkalevyt vuoda mitään tai muut vastaavat lähteet. Mahdollisten korjausten jälkeen tehosiivous. Uusintamittaus.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
huoltomiehen painajainen28.01.2019 10:51

asun v.2014 rakennetussa kerrostalosssa 8.ylimmässä kerroksessa ja huoneistokohtainen Vallox matalaenerga ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla. Nyt tammikuussa kovilla pakkasilla tuloilma tulee porraskäytävästä ovenraosta ja tuloilma räppänöistä vain vähäsen raikasta ilmaa. Poistoilma kylppäristä ja keittiöstä liesikuvusta josta voi säädellä ilmanvaihdon tehoa. Onko normaalia, että pakkasella ilmanvaihto ei pelaa normaalisti?Ongelmana tuloilma tulee porraskäytävästä oven raoista? Liesikupu ei vedä (kokeiltu paperilla,paperi tippuu) kuin asennossa 4. Ikkunoita aukaisemalla toiminta normalisoituu hetkeksi kunnes porraskäytävän ovesta alkaa taas ilmaa tulla paineella. Ongelma on ilmaantunut nyt pakkasella, muulloin ilma on vaihtunut railakkaasti 2t.välein ja "sukat pyörii jalassa"?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Ok asuja07.09.2019 07:33

En tiedä mikä on aiheuttanut tuon, mutta ihan selvästi tuloilmaräppänät ovat tukossa.

Jotkut tuloilmaräppänät ovat automaattisesti lämpötilasäädeltyltyjä eli menevät pakkasella kiinni - tätä itse veikkaisin.

Mutta asunto on huonosti suunniteltu, ei tuloilma loppua saa pakkasella, sen pitää vaan pikkuisen vähentyä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta